szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A páfrányfenyő

Bényei Zoltánné, 2008. márc. 09.


Fenyő, de nem tűlevelekkel! Közismert gyógynövény a Hirosima atomtámadását egyedüli növényként túlélő páfrányfenyő. Egyedi tulajdonságokkal felruházva földünk igen fontos lakója.
 

A páfrányfenyő

 

Ginkgo biloba: Páfrányfenyő

Ez a növény nem örökzöld, nem is tűlevelű mégis a fenyők között említjük. Egyedi formájú kétkaréjos levelei tavasszal élénk világoszölden díszlenek a kúpos alakú, laza ágrendszerű formás fán. Különleges őszi színhatását a citromsárga lombozat adja, ami igen megnyerő látvány. Ebben a levélzetben rejlik a gyógyhatás, amit a gyógyászat széles körben alkalmaz sebgyógyításra, gyulladás-csökkentésre. Nagyon életerős fajról van szó, de napos és tápdús környezetben tartsuk, ott igazi szépség.

A kínai származású páfrányfenyő akár 40 méterre is megnő, ezzel a termettel igazán szép látvány, legyen a korona kúpos vagy szabálytalanul szétterülő. Kétlaki növény, magja éretten sárga ringlóra emlékeztet, héja fehéres-hamvas.

Japánul a ginkyo: ezüstbarack. A lehullott mag húsos külső burka kellemetlen szagú,de csontárszerű, édes belű magját étkezésre is felhasználják. A termő példányok nem túlzottan kedveltek, mivel a termés hullásakor nagyon szemetelnek, ezért a magvetés helyett - amikor is nem tudják szétválasztani a termős és porzós példányokat -, inkább a hajtásdugvánnyal vagy oltással, szemzéssel szaporított porzós egyedeket használják kiültetésre.

A közepesen szárazságtűrő faj a városi szennyezett levegőt is jól tűri, mindemellett jó fagytűrő. Gyűjteményes kertekbe magányosan érdemes ültetni, az oszlopos változatok utcai fásításra is alkalmasak.
Hozzászólások (2)

Bényeiné
2008. okt. 02. (4 129 napja)

Szia Dezső!

Javaslatom, hogy a lakóhelydhez legközelebbi faiskolai árudában vagy kertészeti árudában nézd meg, elvileg a páfrányfenyőt minden ilyen helyen tartani illik. Ha közel vagy Tiszavaasvárihoz és tudsz egy keveset várni rá, akkor ajánlon keresd fel a közeljövőben nyíló kertészeti árudámat, én abban biztosan fogok Gingko-t árulni, hiszen a kedvencem.

benes dezső
2008. okt. 02. (4 129 napja)

Szasztok!

Érdeklódöm , hogy hol vásárolható meg a GINKO BILOBA fa.

KöszönömFriss hozzászólások

2020.január 13., hétfő / 11:00

Fikusz - barna foltos

2020.január 11., szombat / 21:07

Miért sárgult el a levele ? Mit tegyek ezzel az egy szárral ?

2020.január 07., kedd / 11:22

ültetési szertartás esküvőn

2020.január 07., kedd / 11:10

Ajándékba kaptam ezt a szobanövényt és szeretném tudni a nevét

2020.január 03., péntek / 19:47

Yucca pálma levelek száradása

2020.január 02., csütörtök / 15:16

Yucca pálma levelek száradása


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia