szépzöld

A pázsit arisztokrata rokonai és a díszkertek

Scheftsik Tamás, 2013. máj. 09.


Amikor úgy döntünk, hogy kertünkben helyet szorítunk a fűnek is, akkor egyesek biztosan furán néznek ránk. Hiszen szinte minden kertben van fű, az ember bemegy egy áruházba, és tonnaszám talál hozzá magot is. Csakhogy nem csak azok a füvek léteznek, amikre ki lehet feküdni, piknikezni. Vannak olyanok is, melyek díszértéke messze felülmúlja a gyepét, ráadásul színesek, és lenyűgözőek. A legszebb velük kapcsolatban pedig az, hogy minden hobbikertész megtalálhatja köztük azt a fajtát, ami neki ideális, hiszen az egészen könnyen tarthatóaktól kezdve a kifejezetten nehezen nevelhetőkig mindenfélével találkozhatunk a díszfüvek között.

A pázsit arisztokrata rokonai és a díszkertek

Milyet válasszunk?

 

Azon túl, hogy a fajok igényei nagyon különbözőek, természetesen abban is hatalmasak az eltérések, hogy az adott növény mekkora, és hogy mennyire mutatós. Az ágyásokba, és azok szegélyére inkább a kisebb, szolidabb díszfüveket ültessük, így nem nyomjuk el a többi szépséget a környezetében. Ide lehet ideális a deres fényperje, mely a sovány talajt, és a napos fekvést kedveli. Remekül mutat a sziklakertekben is, és nem kifejezetten igényes növény.

 

A kerítések mellett, az utcafronton, vagy a kert központi részén is fantasztikusan mutatnak az olyan fajok, melyek igencsak magasra nőnek. Ezek között az egyik legszebb a pampafű mely Dél – Amerikából származik. Az akár 1,5 – 2 méter magasra megnövő díszfű ráadásul nem csak karcsú leveleivel ékesíti a keret, hanem virágával, vagyis bugájával, mely akár 2 méternél magasabbra is felnyúlhat.

 

Ha nem szeretnénk állandó jelleggel a zöld levelek hajladozását nézni, akkor válasszunk olyan díszfüvet, ami színekkel is megörvendeztet minket. Ilyen például az óriás olasz nád, melynek létezik tarka levelű változata is. Kinézete emlékeztet a bambuszéra, és leveleit széles, krémszínű csíkok ékesítik.

 

A romantikus hajlamokkal rendelkező kertészek egy védett szépséggel is kiegészíthetik a gyűjteményüket. Természetesen az egyik legkedveltebb díszfűről, az árvalányhajról van szó. Nagyon jól tűri a szárazságot, de mindenképpen napos, és lehetőleg szeles helyre ültessük, hiszen bókoló, lengedező, szőke hajszálakra emlékeztető virágzata ilyenkor érvényesül a leginkább.

 

Gondozásuk

 

mint azt írtuk, a díszfüvek nem különösebben érzékeny növények, illetve nem mind az. Ültetésük, és visszavágásuk is a tavaszi munkák idején történik. Egyes fajokat érdemes cserépben nevelni, vagy azzal együtt kiültetni, mert tarackszerű gyökereikkel nagyon megnehezíthetik a kertészek életét, hiszen elszaporodásuk után kiirtani őket szinte lehetetlen. A metszés szintén tavaszi elfoglaltság. Érdemes még azelőtt elkezdeni, hogy az új fűszálak kihajtanának, mert ekkor már ezeket is kerülgetni kell. Ha nem vágjuk vissza a növényt, akkor az elszáradó leveleket szanaszét hordja a szél a kertben. Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy ha nagy a szárazság, akkor időnként meglocsoljuk őket.

 

A következő nagyobb volumenű munka, amit a füvek igényelnek, az a téliesítés. Ezt azonban nem szabad elhanyagolni, hiszen a hatalmas díszfüvek többsége éppen emiatt megy tönkre. Nem bírják ugyanis a pangó vizet, és a gyökereik, és a szártöveik közelébe kerülő jeges csapadék is nagy károkat okozhat. Éppen ezért ezeket ősszel kössük össze, így egyrészt a hó súlya nem töri majd el őket, és nem fagynak ki. A törés azért veszélyes, mert így az üreges szárba kerülhet a nedvesség, ami azután ott meg is fagy, ezzel pedig megöli az adott szálat.
 

Kapcsolódó cikk:

Mire ügyeljünk gombászáskor?
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2018.június 22., péntek / 17:00

Gyenge, sárgásodó fü

2018.június 22., péntek / 16:55

Bebarnultak a pálmám levelei

2018.június 18., hétfő / 16:51

Kiskertek, házikertek időszerű növényvédelmi teendői (8)

2018.június 18., hétfő / 10:58

Borostyán kárzevője

2018.június 18., hétfő / 10:50

Nyárfa hajtás írtás

2018.június 15., péntek / 09:53

húsz éves fagyal helyén jelenleg két éves fagyal van, mely tavaly is, idén is sárgul. Mi lehet a betegsége? Évente kétszer kap műtrágyás oldatot. Köszönöm a választ.

2018.június 15., péntek / 07:52

Kövèrporcsin írtàsa vetemènyesből

2018.június 11., hétfő / 18:18

Mivel írtsam ki a gyomot?


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia