szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A portói bor csapdája

Sulyok Timea, 2013. dec. 10.


Portugália második legnagyobb városában, Portóban minden a bor körül forog. Itthon is sokat hallani az igazi portóiról, így felettébb izgalmas élménynek ígérkezett az egyik leghíresebb pincészet meglátogatása.

A portói bor csapdája

A bemutatott nagy múltú - 1820-ban alapított - Graham pincészet neve nemigen cseng „portugálosan”. Az ok, hogy alapítói a skót származású Graham testvérpár voltak és a Portóban lévő borászatok jó része ma is brit kézben van. Erre ékes bizonyíték, a II. Erzsébet tiszteletére kialakított kis Graham borszentély, melyben a koronázásra készült 1952-es borkülönlegesség is megcsodálható, csillagászati ára miatt persze csak virtuálisan.

A portói ugyan Portugáliában készül, mégis mára szinte az angolok nemzeti italává is vált. Kíváncsiságtól vezérelve álltunk a kóstolás elébe és egyben eljött a nagy meglepetés ideje is!

Villányi és szekszárdi száraz vörösborokon szocializálódott érzékszerveinknek óriási meghökkenésben volt része. Hiába a vöröses szín, mégsem a megszokott zamatot éreztük, attól sokkal intenzívebb, édesebb, alkoholosabb ízben volt részünk.

De mi okozza ezt a jelentős különbséget?

A portói a likőrborok családjába tartozik, ugyanis a borhoz brandyt adnak, amelynek eredménye egy 20% alkoholtartalmú nedű.

Századokkal ezelőtt azért volt szükség erre az újításra, mert a portugál hajósok sok időt töltöttek a tengeren. Viszont sokszor előfordult, hogy a hajóutakra vitt bor megromlott, így egy hirtelen ötlettől vezérelve brandyvel emelték a bor alkoholtartalmát, így kerülve el a nemkívánatos beecetesedést.

Tudta, hogy háromféle portóit különböztetünk meg?

Porto Branco, amely fehér szőlőből készül.
Porto Ruby amely kékszőlőből készült és maximum 5 évig érlelt.
Porto Tawny, amely szintén kékszőlőből készült, de több mint 5 évig érlelt.

Kapcsolódó cikk:

Vigyázz becsap! Az Atlanti-óceán másképp




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.február 17., hétfő / 20:02

Japán babérsomunkkal mi lehet?

2020.február 14., péntek / 22:02

Japán babérsomunkkal mi lehet?

2020.február 05., szerda / 21:52

Pettyeslevél virágzása

2020.január 29., szerda / 08:57

Miért filcesedik a fű?

2020.január 29., szerda / 08:54

Oszlopos gyertyán leveleinek betegsége mi lehet és mivel kezelhető?

2020.január 29., szerda / 08:51

Milyen gyümölcsfákat ültessek?

2020.január 29., szerda / 08:48

Mi történhetett a korall virágommal?


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia