szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A portyázók kedvence, az egészséges zab

Sulyok Józsefné, 2014. jan. 22.


A pázsitfűfélék családja és az Avena nemzetség tagja. A nemzetséghez tartozó fajok a Földközi-tenger mediterrán partvidékétől Közép-Ázsiáig őshonosak. Tűri a hideget, a nedves éghajlatot, a tajgaövben is beérik. A zab vad alakja ismeretlen, csak kultúrában termesztett, sok változatban előforduló takarmánynövény.

A portyázók kedvence, az egészséges zab

Őse valószínűleg a búzatáblák gyomnövénye, a héla zab. Termesztése a régészeti leletek szerint a vaskorban kezdődött Észak-Németországban. Termesztése főleg a lovak abraktakarmánya, de az angolszászok és a németek étrendjében gyakran szereplő alapanyag.

A magyarok csak a honfoglalás után ismerték meg a zabot. Kásaként, de főleg lovak abrakolására használták. Hazánkban, mint emberi táplálék manapság került előtérbe. Gyógyászati célra virágzás kezdetén, a föld feletti részét szedik, színe halvány-zöld, enyhén csíkozott, ép szélű levelekkel, szaga szalmára emlékeztető.

Alkotó részei a szénhidrátok, fehérjék, aminosavak, flavonoidok, nyomelemek, ásványi anyagok, vitaminok közül D,- K1 vitamin. Szorongásoldó, idegerősítő hatása van, a zabszalmatea gátolja a húgysav kiválását, védi a vizeletkiválasztó rendszert. A vér húgysavszintjét csökkenti, ezért felhasználható köszvény, reuma kiegészítő kezelésére. Csökkenti a koleszterinszintet, méregtelenít, segíti a vércukorszint helyreállítását.
Teáját alkalmazhatjuk ideges gyomorpanaszok, szorongás, depresszió, alvászavarok esetében.

Tipp! Tea készítése

3 púpozott evőkanál drogot 3 dl forró vízzel leöntünk, hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük. Naponta többször fogyaszthatjuk főleg alvászavar este elalvás előtt kúraszerűen 5-6 héten keresztül.

A zab szemtermése keskeny, színe változó, sárga, sárgásfehér, sötétvörös, felszíne szőrökkel borított. A zabszem kémiai összetétele: szénhidrátok, élelmi rostok, szterolok, alkaloidok, vitaminok, (B1-B2-B6-B12-E-K), zsírok, nyomelemek, ásványi anyagok. Koleszterinszínt, vércukorszínt, vérnyomás csökkentő hatású. A magban lévő szénhidrátok lassan szívódnak fel. Nyugtató hatású, csökkenti az éhségérzetet, mivel a mag rosttartalma a gyomorban víz hatására megdagad, és teltségérzetet kelt.
A zabpehely fontos alapanyaga a müzlinek. Szórhatjuk joghúrba, ehetjük reszelt gyümölcsökkel, gyümölcslébe, tejbe vagy akár levesbe is. Süthetjük, süteményekbe, kenyérbe, palacsintába. A zabkorpát használhatjuk zsemlemorzsa helyett húsok panírozáshoz vagy keverhetjük főzelékbe. A hántolt zabszemből készíthetünk kását. A főtt zab évszázadok óta ismert, a magyar konyha fő forrása volt.

Tipp! Idegerősítő, nyugtató tinktúrát készíthetünk mi magunk is a zabszemekből. Egy rész zabszemre öntsünk 10 rész tiszta alkoholt. Egy hétig érleljük sötét helyen, majd szűrjük le. Jól zárható, sötét üvegben tároljuk. Altató, nyugtatószerként egyszer lefekvés előtt 15-20 cseppet vízzel hígítva vagy cukorra cseppentve fogyasszuk el.

Zabrost

A zab értékes forrása a vízben oldható és oldhatatlan rostoknak, ami elősegíti a normális bélműködést. A zab vízben nem oldódó élelmi rostjai növelik a táplálék áthaladásának sebességét, ezért a méreganyagok kevésbé szívódnak fel, gyorsabban távozik a szervezetből. A vastagbél betegségeinek egyik fő oka a rostszegény táplálkozás. Ha a zabkorpából naponta 2-3 evőkanálnyit fogyasztunk, csökken a vér koleszterinszintje.

Zabital

A zab szemterméséből készült ital növényi fehérje és ásványi só, könnyen emészthető. Segíti a táplálék felszívódását az izomszövetbe, támogatja az izmok fejlődését. Sportolóknak, testépítőknek, idős, legyengült embereknek, fizikai munkát végzőknek ajánlott. Zab, árpa, búza felhasználásával gabonatejet is nyerhetünk. A gabonatej fogyasztása ajánlott a gyomor és bélbetegségek, máj, légzőszervi panaszok esetén.

Tipp! Gabonatej

Hozzávalók: 10 dkg bioárpa, 10 dkg biobúza, 10 dkg biozab, víz.

A gabonaszemeket jól összekeverjük, kávédarálón lisztté daráljuk. 1 evőkanálnyi lisztre 2 dl forró vizet öntünk, 1-2 órán keresztül állni hagyjuk. Naponta étkezés előtt 2-3 pohárral langyosan igyunk meg belőle. Nagyobb mennyiségben is elkészíthetjük, jól zárható üvegben hosszú ideig tárolható.

Kapcsolódó cikk:

Csináld magad virágcsokor! 7 tipp




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.december 02., hétfő / 15:33

Ajándékba kaptam ezt a szobanövényt és szeretném tudni a nevét

2019.november 03., vasárnap / 14:41

Gyümölcsös az erkélyen

2019.október 21., hétfő / 21:21

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 11:33

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 07:22

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 19., szombat / 15:01

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 17:02

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 16:28

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia