szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A profi növényszárítás titka

Sulyok Józsefné, 2014. szept. 01.


A növények szárítása ma már nemcsak a diákok iskolai feladata. A közelmúltban jelentősen növekedett az így tartósított fajok száma, amelyeknek nemcsak díszítő, hanem egészségügyi okai is vannak. Az újonnan felfedezett fajok is arra ösztönöznek bennünket, hogy további szárítási módszerekkel kísérletezzünk.

A profi növényszárítás titka

Kezdetekben a legegyszerűbb és leggyorsabb módszerrel, nevezetesen a levegőn való szárítással tartósítottunk, meleg, sötét helyen.

A növények szállítása

Az összegyűjtött növényeket lazán helyezzük el egy kosárba, vagy fektessük le egy tálcára. Hazaérve első gondunk legyen, hogy a leszedett növényeket előkészítsük és megkezdjük a szárítást. Az egymásra fektetett növények ugyanis „verejtékezni” kezdenek, aminek következtében foltok keletkeznek rajtunk. A hervadni kezdő növények gyakran lankadtak, ami megnehezíti a feldolgozást.

Szárítás

A levegőn való szárításhoz távolítsuk el az alsó leveleket. Ha rózsával van dolgunk, a töviseket is szedjük le. Metsszük valamennyi növény szárát egyforma hosszúságúra, fogjuk össze csokorba és gumiszalaggal kössük össze, ez száradás után is összefogja a csokrot. Az összekötött csokrok szárítására a legalkalmasabb a széljárta, huzatos helyiség, vagy valamilyen sötét padlástér. Feszítsünk ki zsineget a tető alatt, vagy állítsunk fel állványt.

A csokrokat fejjel lefelé, kampókra akasszuk, és úgy tegyük az állványra. A kampóknak az az előnyük, hogy kedvünk szerint akaszthatjuk más és más helyre. Először távolabbra akasszuk egymástól a csokrokat, és ahogy kezdenek száradni, kevesebb helyre van szükségük, így közelebb lehet őket tenni egymáshoz, vagy akár egy kampóra több csokrot is tehetünk.

A mutatósra sikerült csokrokat már a szárítás folyamán díszként használhatjuk. Akasszuk őket függönytartóra, edényakasztóra stb.

Hogyan segítsünk a túlságosan összeszáradt növényeken?

Ha túlzott mértékben összeszáradtak, fennáll annak a veszélye, hogy feldolgozásuk során darabok törnek le róluk. Akad néhány lehetőség, hogy elejét vegyük:

Akasszuk csokrainkat néhány órára, vagy egy éjszakára a szabadba, védett helyre, akár az eresz alá.

A sóvirágot 1-2 órára szárával csavarjuk nedves konyharuhába, de ennél hosszabb ideig ne, mert virágaik kifakulnak.

A szalmavirág és a hortenzia elviseli, ha egy kézi permetezővel megpermetezzük. Az ilyenformán feldolgozásra előkészített növényeket azonban, ha nem használjuk fel azonnal, ismét fel kell akasztanunk, hogy száradjanak.

A fűfélék és a hagymák termése igen hamar elveszítheti könnyed, laza jellegét, amennyiben fejjel lefelé akasztjuk fel száradni. Ezért inkább kemény oázistéglába tűzve szárítsuk. Arra viszont figyeljünk, hogy a növények ne érintkezzenek egymással.

Kapcsolódó cikk:

Sárkányvérfa

 

 




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.július 31., szerda / 07:39

Rhododendron levél száradás

2019.július 20., szombat / 17:26

Cukkini termése elrohad

2019.július 18., csütörtök / 06:42

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség

2019.július 17., szerda / 22:16

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia