szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A puszpáng

Sulyok Timea, 2008. febr. 27.


Nálunk az egyik legrégebben termesztett télálló faj a puszpáng (Buxus sempervirens). A régi különleges barokk kertek legfontosabb növénye a nyírhatósága, alakra formálhatósága miatt.

 

 

Apró sötétzöld ovális leveleivel kiemeli a hozzátársított tarka levelű vagy virágzó növények szépségét. Viszonylag mostoha körülmények között is megél, jól tűri a városi poros levegőt és a szárazságot is, de a gyakori permetező öntözést a szépségével meghálálja.
Nagyon lassan nő, ezért manapság divat, hogy különböző formára nyírt példányok kaphatók. Kevés metszéssel sokáig megtarthatók, erkélyen vagy teraszon egyaránt. Dézsában is tartható, nem fagyérzékeny.

Egyike a híres kerteknek a tiszadobi Andrássy kastély kertjében található varázslatos buxus sövény. A magasból készült képen jól látszik, hogy a kanyarulatok közé nem nagyon érdemes bemenni mert könnyen eltévedhet a gyanútlan sétáló. Ezt a nyírt sövénylabirintust 1890 körül telepítették. Egyedülálló a maga nemében, hiszen máig fennmaradt ez a - középkori liliom néven is ismert -dekoratív növényzet.

További hasznos tanácsokat, megoldásokat olvashat Webáruházunkban.

 Szerző: Bényei Zoltánné
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.július 31., szerda / 07:39

Rhododendron levél száradás

2019.július 20., szombat / 17:26

Cukkini termése elrohad

2019.július 18., csütörtök / 06:42

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség

2019.július 17., szerda / 22:16

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia