szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A rekettye és a berkenye tánca

Sulyok Józsefné, 2015. szept. 22.


Egymásra rímelő növények, de mégis jelentősen különböznek egymástól. Most mindenki eldöntheti, hogy melyik áll közelebb a személyiségéhez.

A rekettye és a berkenye tánca

Rekettye

A finom illatú rekettye márciustól májusig virágzik, és cserepes összeállításban nagyon jól mutat korai virágok, pl. nárcisz társaságában.
A kanári rózsa és a madeirai rekettye kereszteződéséből jött létre, és ezeken a szigeteken őshonos növény. A többéves egzóta nem télálló, és a meleget, napos helyet kedveli.

Dézsás növényként áprilistól szeptemberig kint tartható a szabadban, de télire vigyük be, és teleltessük világos helyen, 12-18 fok közötti hőmérsékleten. Az örökzöld, dúsan elágazó cserje kb. 1 méter magasra nő. Borsószerű gyümölcsöt fejleszt, ami mérgező. Földjét tartsuk egyenletesen nedvesen, a rekettyének nagy a vízigénye.

Miért nem virágzik és terem a fekete berkenye?

A fekete berkenye könnyen gondozható, de nem olyan igénytelen növény, mint azt gyakran állítják. Az Észak-Amerikából származó bokor a természetben inkább savas talajon nő. Agyagos, meszes földben vékony vesszőket növeszt, és egyáltalán nem képződik virág és gyümölcs, vagy csak nagyon kevés. Nem tűri a szárazságot, sem a pangó vizet.

Akárcsak a termesztett áfonyát, a fekete berkenyét is legjobb humuszos termőföld és tűlevelű kéregkomposzt keverékébe ültetni, és az ágyást vastagon mulcsolni tűlevelű faaprítékkal. Több bokor ültetése biztosítja a beporzást és a gyümölcsképződést. Nyáron nem feledkezzünk meg az öntözésről. 

Kapcsolódó cikk: Falusi udvarok állandó lakói
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 03., szerda / 08:58

Yucca pálma levele fonnyad

2020.május 15., péntek / 22:07

Vörösfenyő betegsége.

2020.május 15., péntek / 20:12

Barna foltok a japán juharon

2020.május 15., péntek / 20:06

Vörösfenyő betegsége.

2020.május 15., péntek / 20:03

Túl locsolás lehet az oka a foltosodásnak?

2020.május 11., hétfő / 15:15

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2020.május 10., vasárnap / 23:05

Foltokban sötétedő, szürkülő gyep


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia