szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A salátaboglárka és a hagyma barátsága

Sulyok Józsefné, 2015. máj. 04.


A salátaboglárka az év első növénye, mely már januárban feléled. Mintha csak a semmiből jelenne meg, hirtelen szív alakú zöld szőnyege lepné el a talajt.

A salátaboglárka és a hagyma barátsága

A zsenge leveleket virágzás előtt kell leszedni. Éles késsel vágjuk le, kissé felaprítva tavaszi salátához adhatjuk. A savanykás ízű levelek a bőséges C-vitamin mellett sok ásványi anyagot és más létfontosságú anyagokat tartalmaznak, pl. gyulladáscsökkentő szaponinokat.

A még zárt virágrügyeket a kapribogyóhoz hasonlóan lehet fogyasztani. A virágzás kezdetén megnő a mérgező glikozidok részaránya, ami émelygést és hasmenést okozhat. Ezután már ne szedjük és fogyasszuk a salátaboglárkát.
Régen a salátaboglárkát -Ranunculus ficaria - népi gyógyászatban skorbut ellenszereként alkalmazták.

Fotó: Dénes Emőke

 

Mindenki kedvence, a hagyma

A zöldhagymát és a vöröshagymát általában közvetlenül az ágyásba vetik, vagy ültetik dughagymaként. Ott azonban, ahol gyakran megtámadja a lisztharmat vagy más gombabetegség, érdemes a palántahajtatáshoz folyamodni. Ha a hagymát gomba támadja meg, a csövek, levelek megsárgulnak, foltosak lesznek, elsorvadnak. A levélveszteség következtében a hagyma nem érik be, és nem lehet jól tárolni. A zöldhagyma előhajtatása azért is ajánlott, mert a rövid termesztési idő miatt szabadföldön a zsenge fehér rész alig éri el a fajtára jellemző méretet.

A hagymamagot már februárban el lehet vetni a hajtató-tálcába vagy ládába, amiben csíramentes hajtató-föld van, majd ki kel egyelni. De ezt a műveletet megspórolhatjuk, ha kicsi cserepekbe 3-5 magot szórunk, majd ezeket a kis csoportokat együtt ültetjük ki a szabadágyba, amikor a palántákon már három kifejlődött levél van.

Kapcsolódó cikk: Nevelj otthon gyógynövénytárat!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.március 25., szerda / 22:48

Citromfán levél-száradás

2020.március 03., kedd / 16:48

Pettyeslevél virágzása

2020.március 02., hétfő / 13:55

Pluméria levelének széle barnul

2020.március 02., hétfő / 13:53

Citromfáim néhány levele elsárgult, és ahol a levél felszíne elsárgult, ott a fonákon kis barna pöttyöket találok.

2020.február 25., kedd / 19:51

Próbáld ki a csicsókát!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia