szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A szépséges tavaszi hanga

Sulyok Józsefné, 2016. ápr. 19.


Gazdagon elágazó, örökzöld, kúszó cserje, világosbarna végálló hajtásokkal. 

A szépséges tavaszi hanga

A virágzó ágak kopaszok, felfelé állók. Levelei a szártagon bordaszerűen lefutók, fényesek, rövid nyelűek, tűlevélszerűek. Virágai bókolók, halvány meggypirosak, rózsa vagy hússzínű, ritkán fehérek, sokvirágú, leveles végálló, többnyire egy oldalra hajló fürtvirágzatban állnak. A virágzás ideje március-június, kedvező helyeken és délen, az olvadó hóban már decemberben-januárban. Magháza felsőállású, kopasz, sötétpiros. Termése 4 kopáccsal nyíló sok-magvú tok, a magok igen kicsik.

Termőhelye: a sziklás helyeken, ritkás fenyvesekben, többnyire mészköves, napos lejtőkön. Az Alpok előhegyeitől egészen a fahatár fölé terjed, gyakran tömegesen fordul elő.

Elterjedési területet az Alpok és Közép-Európa déli része, északra Közép-Németországig, keletre Kelet-Ausztriáig, szórványosan Közép-Itáliáig és Macedóniáig, nálunk elültetik.

Ez a növény korábban Erica carnea néven volt ismeretes, most pedig Erica herbaceának nevezik. Az Erica nemzetség kb. 500 fajjal a második legnagyobb nemzetség a hangafélék családjában. Többségük alacsony termetű félcserje. Egyike a kevés kivételével az Erica arborea, amely 5 m magasra is megnő. Gyökeréből készítik a híres Bruyere-pipákat. Hosszan tartó, látványos virágai miatt kedvelt díszcserjék. A 19. században végén számos dél-afrikai Erica fajt hoztak Európába, és üvegházakban cserepes növényként tartottak.

Keresztezésekkel különböző fajokból számos alacsony növésű formát és egész éven át virágzó fajtákat sikerült nemesíteni.

Az Erica fajok virágai különböző beporzókhoz alkalmazkodtak, amelyek főleg a legyek, méhek, poszméhek, lepkék és madarak is lehetnek. A szélbeporzás igen ritka, a poszméhek csak úgy férnek a nektárhoz, ha a párta tövét megfúrják.

Kapcsolódó cikk: Óvakodjunk a mérgező növényektől
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.április 09., csütörtök / 22:15

Lakásfelújítás 2. - Csempe

2020.április 07., kedd / 16:48

Yucca pálma levelei sárgulnak, száradnak

2020.április 03., péntek / 21:28

Yucca pálma levelei sárgulnak, száradnak

2020.április 03., péntek / 21:24

Télizöld fagyal és akác?

2020.március 25., szerda / 22:48

Citromfán levél-száradás

2020.március 03., kedd / 16:48

Pettyeslevél virágzása


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia