szépzöld

A trombitafolyondár, a gyorsasági bajnok

Bényei Zoltánné, 2008. júl. 11.


Rászolgált erre a jelzőre, hiszen igen szaporán nő, s képes rövid időn belül benőni környezetét, ami nem baj, ugyanis egy rendkívül dekoratív növényről van szó. Nézzük csak!

A trombitafolyondár, a gyorsasági bajnok

Amikor pergolát építünk, nagy körültekintéssel választunk mellé virágokat, cserjéket. Vannak nagyon lassan és nagyon gyors ütemben növő fajták. A választáskor vegyük figyelembe a kúszó cserjék lombozatának és virágának a színét, gondoljuk át, hogy illik-e majd a pergolánkhoz.
 

A trombitafolyondár: Campsis radicans mellett majdnem mindegy a pergola, tám rendszer anyaga, hiszen egy nagyon gyors növésű fajról beszélünk. Ha nem tartjuk kordában, akkor a 8-10 méteres magasságba is felkapaszkodik léggyökereivel. Nagy, tölcséres narancssárga, sárga vagy piros virágait júliustól szeptemberig hozza a hajtásvégeken fürtökben.


Az átlagos vízigényű, üde, tápdús talajt kedvelő növényt fiatal nyurga hajtásait érdemes a támasztékhoz kötni. Napfénykedvelő, ezért ültessük a lehető legmelegebb helyre. Télen a vesszői visszafagyhatnak, vágjuk vissza legalább egyharmadára, így bővebb virágzásra számíthatunk.

 

Kapcsolódó cikk és rovat:

Pergola vagy támrendszer

Kertészkedés

 

  

 
Hozzászólások (26)

Varga L
2012. máj. 09. (1 024 napja)
Üdv!
A trombitafolyondárt totális gyomirtó szerrel (pl. glialka) kell lepermetezni, már ahol lehet permetezni, és nem kerül más növényre a szer, mert azt is kiviszi. Ahol más kultúra is van körülötte, ott ecsettel a tömény szert rá kell óvatosan kenni a folyondár szabadon álló zöld leveleire! Nem kell az egészet "átfesteni", elég, ha pár levelet lekenünk, ahol szabadon áll, hogy ne cseppenjen más növényre. Nem kell gyors eredményt várni, több nap is eltelhet, mire a növény megadja magát. Valószínűleg ősszel meg kell ismételni a kezelést, mert ilyenkor a növény kifelé dolgozik, és nem jut le a gyökerek csúcsáig a hatóanyag, ősszel viszont lefele tárol, és beviszi a szert a gyökérbe.
Varga László
Benedek Henriette
2012. máj. 08. (1 025 napja)

Kedves Szépzöld!
 
A trombitafolyondár valóban nagyon szép, de nagyon terhes is tud lenni mivel már a virágoskert minden cm-én jön fel egy-egy hajtása. Kérem legyen segítségemre abban, hogy hogyan irthatom ki? A hajtásokat folyamatosan írtjuk de ez nem vezetett eddig semmilyen eredményre. Köszönettel: H.
Varga L
2010. nov. 08. (1 572 napja)

Üdvözletem!
A trombitafolyondár nem egy tipikus allergén növény, és a virágja sem mérgező. Valószinüleg a leander miatt van egy kis képzavar sok esetben, aminek a levele is erősen mérgező, a testnedvei is, sőt még az égetéskor keletkező füstje is (csak óvatosan vele!). Szerencsére a folyondárra ez nem igaz!
Varga László
Kovács Imréné
2010. okt. 26. (1 585 napja)

Kedves szakértő!
 
Szeretném megkérdezni, hogy a trombitafolyondár valóban okoz-e allergiát és hogy a  virága mérgező e. Köszönöm válaszát.Üdv.
Dia
2009. aug. 28. (2 009 napja)
Köszönöm a választ!Jövőre megírom mire jutottam vele.Üdv Dia
Bényeiné
2009. aug. 14. (2 024 napja)
Kedves schalby! A szaporítás történhet magvetéssel vagy gyökérsarjajkról. Esetleg meg lehet próbálni: így a nyár közepén félfás dugványt vágni, közepesen http://www.szepzold.hu/tapanyagutanpotlas">tápdús talajba dugványozni, miután http://www.szepzold.hu/yeald_plus_">gyökereztető (Yeald) mártottad - úgy biztosabb az eredés. Félárnyékban és nedvesen tartva ebből is siker lesz. Üdv.
schalby
2009. aug. 11. (2 026 napja)
Szeretném kérdezni , hogy lehet szaporítani a trombitafolyondárt.
schalby
2009. aug. 11. (2 026 napja)
Szeretném kérdezni , hogy lehet szaporítani a trombitafolyondárt.
Bényeiné
2009. aug. 04. (2 033 napja)
Kedves Dia! Elméletileg a folyondárnak legjobb dolga akkor lenne, ha a gyökere szabadföldben van, kedvére terjeszkedhet. Ettől függetlenül szerintem megpróbálkozhatsz a nagy dézsában való neveléssel, egy pár évet biztosan ki fog bírni. Ennek a tartásnak még előnye is lehet: nem fogják a gyökerek telefutni az egész kertet, ami pl. másoknak néha problémát jelent. Természetesen a dézsában meg kell oldani néha a http://www.szepzold.hu/tapanyagutanpotlas">föld javítását, a tetejét lecserélni vagy http://www.szepzold.hu/tapanyagutanpotlas">tápanyaggal ellátni. Sok szerencsét hozzá! Üdv.
Dia
2009. aug. 04. (2 033 napja)
Üdv!Érdeklődöm,hogy nagy dézsában is nevelhető folyondár (teraszon)?Dia
Bényeiné
2009. júl. 26. (2 042 napja)
Kedves Elek! Tudtommal mindegyik trombitafolyondárnak természete a "föld alatti futás", sajnos tényleg eléggé drasztikusan kihajt bárhol. Nálunk  már nagyon régen elpusztult a főnövény, de az elfutott gyökerek miatt a mai napig előbukkan néhány méterre az eredeti növény helyétől. A ház kő alapja és a beton járda közötti pici rést is képes kihasználni erre a célra. Ez ilyen növény! Remélem, azért nem tette tönkre az egész kertet, kitartóan azért http://www.szepzold.hu/gyomirto_szerek">ki lehet irtani. Üdv.
elek
2009. júl. 26. (2 042 napja)
Érdeklődöm, létezik-e olyan változata a trombitafolyondárnak, amely gyökereiről nem növeszt sarjakat?E gy ajándékba kapott példány - igaz gyorsanfejlődött, szépen virágzott, de borzalmas pusztítást végzett gondozott kertünkben. Jelenlétének ez szükségszerű következménye?
elek
2009. júl. 26. (2 042 napja)
Érdeklődöm, létezik-e olyan változata a trombitafolyondárnak, amely gyökereiről nem növeszt sarjakat?E gy ajándékba kapott példány - igaz gyorsanfejlődött, szépen virágzott, de borzalmas pusztítást végzett gondozott kertünkben. Jelenlétének ez szükségszerű következménye?
Bényeiné
2009. júl. 06. (2 062 napja)

kKdves Matyi!

A folyondár ha már egyszer beindul, hamarosan fog bőven virágzani, majd beérlel a termésből magvakat. Ezekkel a magvakkal is szaporíthatod vagy a közelben előbukkanó gyökérsarjak őszi átültetése lehet még a szaporítás módja. A sarjaknak jó mélyen vágj alá, hogy legyen elég gyökér a túléléshez. Elvileg lehet félfás dugvánnyal is szaporítani, erről bővebbet nem tudok, de gondolom, hogy ugyanúgy, mint bármely kúszónövény fás erezetű hajtásait ízközben kell elvágni, majd gyökereztető porba érdemes mártani és homokos talajba dugványozva nedvesen tartani. A leiskolázott dugványok végleges helyre ültetése előtt legalább egy vegetációs szakaszt töltsenek a nevelőben, közben többször vissza kell metszeni a fejlődő hajtásokat, hogy a szár erősödjön. Sok szerencsét a munkához!

Matyi
2009. júl. 06. (2 062 napja)

Az enyém három évig szinte nem csinált semmit, azután úgy nekilódult, hogy alig győzöm visszavágni.

Hogyan szaporitsam?

Sulyok Timea
2009. júl. 01. (2 067 napja)

Kedves Sziszi,

A Clinic gyomirtószerrel (http://www.szepzold.hu/clinic_480_sl__2dl">Lásd Webáruház). A zöld levélzetre kell kipermetezni. Vigyázva, hogy mást ne érjen, mert totális gyomirtószer, mindent visz.

Üdvözlettel,

Sulyok Timea

Sziszi
2009. júl. 01. (2 067 napja)

Kiirtani hogyan lehet a trombitafolyondárt? Túl sok van belőle!

 

Üdv. Sziszi

Gréti
2008. szept. 16. (2 355 napja)

Köszönet a jó tanácsért!

Üdv: Gréti

Bényeiné
2008. szept. 08. (2 363 napja)
Kedves Gréti! Ez nagyon jó ötlet, a kocsibeállót nagyon jól fogja árnyékolni és díszíteni a folyondárral befuttatott lugas. A töveket kb 1-1,5 méter távolságra ültetném, a tavasszal meginduló hajtások hamar elérik majd egymást. Amint úgy tűnik, hogy túl sűrű, a ritkítást feltétlenül a hajtások kivágásával gyorsan el kell végezni. Az idősebb ágakat hagyjuk meg, azokon már biztonsággal várhatunk virágzást, az új vízhajtások közül ne sajnáljuk kimetszeni a vékonykákat. Üdv.
Guest
2008. szept. 07. (2 365 napja)

Vásárláshoz pécsi kertészeti áruda ajánlatát megköszönném

Üdv: Gréti - Pécs

Gréti
2008. szept. 07. (2 365 napja)

Szőlő lugas helyett, autóbeálló fölött szeretnénk trombitafolyondárral befuttatni. Kérdezném: ehhez mennyi növénypalántát és milyen távolságra célszerű ültetni? Üdv: Gréti

 

Bényeiné
2008. aug. 30. (2 372 napja)
Általában a kertészeti árudák, a garden centerek tartanak konténeres trombitafolyondárt. Az őszi ültetési idő nagyon alkalmas a telepítésre, tavaszra már behelyezkedik a gyökérzet és teljes lendülettel megindulhat a növekedés, virágképződés. Ha tudnám, hogy melyik részén laksz az országnak, kedves Szonja, akkor konkrét kertészetet is tudnék ajánlani-ha szükséges, írj és adok tippet! Üdv.
Szonja
2008. aug. 29. (2 373 napja)
Érdeklődöm, hogy hol kapható trombita folyondár?
 
Köszönettel:Szonja
Bényeiné
2008. júl. 28. (2 405 napja)

Kedves Ibolya!

Nem biztos, hogy valamit elrontottak,l egfeljebb adódhat egy kis hiány a növénynek. Mivel a folyondár nagyon szereti a napot, jó tápdús talaj kell neki, elsősorban ezeket kell ellenőrízni,hogy megvannak-e. Ha dús a lombozata, de nem virágzik, javaslom, hogy a kert nyári táplálékai közül a virágzás serkentésére alkalmasat adjon neki. Még most is érdemes a tápszert adni, hiszen szeptemberig még megmutathatja a virágát. Ezen kívül a metszéssel is lehet irányítani egy növényt, tavasszal mélyebben kell visszavágni, újra tápoldat és aztán már várható a virágzás. A nyári zöldmetszés is vezethet némi eredményre, amikor az oldalhajtásokból ritkítunk annak érdekében, hogy a főágakon erősebb legyen a virágképződés. A mellékhajtások elhasználják a tápanyagot és bár szép, dús a növény, a várt funkciót mégsem tölti be. Szerintem ezt a hajtásválogatást is érdemes megcsinálni még a napokban.

Kovács Ibolya
2008. júl. 27. (2 406 napja)

Két éve ültettük el a növényeket, de sem tavaly, sem idén nem hozott egy virágot sem, viszont óriási, dús és magas lett maga a levélzet. Mi lehet a "nemvirágzás" oka? Mit rontottunk el?

Üdvözlettel: K.I.

 

gizella
2008. júl. 13. (2 420 napja)
Tavaly ültetem egy trombita folyondárt kettő kis palántát - na nem mondom már 1 méteres és virágzik és gyönyörű  a virágjai az egyik piros a mások sárgás - még támrendszert nem is választottam de jövőre már az is kell - csodálatos szinpompás egy kuszó virág


 • kep
  Szépzöld naptár 2015
  Egyéb
  20%
  3 000 Ft
  2 400 Ft
  A színvonalas rajzaitok a meghírdetett Közönségszavazás szerint ...
 • kep
  Artis 100 gramm
  Biológiai készítmények
  3 863 Ft
  Hatóanyaga egy gombafajta, amely kedvezőtlen feltételeket teremt...
 • kep
  Bora® WP 100 gramm
  Biológiai készítmények
  1 563 Ft
  Hatóanyaga egy gombafajta, amely kedvezőtlen feltételeket teremt...
 • kep
  Yeald Plus® 1 liter
  Tápanyagellátás
  30%
  6 746 Ft
  4 722 Ft
  Mikroelemekkel dúsított speciális műtrágya. Zöldség és dísznövén...
Kertdoktor
Friss hozzászólások

2015.február 26., csütörtök / 10:34

Biztonságtecnikai adatlap

2015.február 25., szerda / 11:20

Ne dobd ki! Mire jó a banánhéj?

2015.február 23., hétfő / 11:50

Nagyanyáink kedvence volt a clívia

2015.február 23., hétfő / 11:42

Nagyanyáink kedvence volt a clívia

2015.február 18., szerda / 18:43

Milyen betegsége lehet a babérfámnak?

2015.február 18., szerda / 15:00

Milyen betegsége lehet a babérfámnak?

2015.február 18., szerda / 07:46

A kínaiak kedvenc kerti virágai