szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A türelmes kertész jutalma

Sulyok Józsefné, 2014. ápr. 07.


Még egy kicsit várnunk kell, hogy elmondhassuk: hamarosan érik a paradicsom. Most megtudhatjuk mit kell tenni ahhoz, hogy éretten és pirosan ott díszelegjen majd a reggeliző asztalunkon és fény derül arra is, hogy mi köze van a paradicsomnak a földi cseresznyéhez.

A türelmes kertész jutalma

Kell még egy kis türelem kivárni, hogy júliusban érni kezdjen a kertben a paradicsom. Siettetni a gyümölcsérést és fokozza az aromát a június végi trágyázás magas káliumtartalmú zöldtrágyával. Csak takarékosan adagoljuk, különben a növényen több lesz a levél, mint a virág!

Ha a kora nyár napsütéses és meleg, a cseresznyeparadicsom, valamint az Early Yellow Striped korai karós paradicsom hamarabb kezd érni. Ezt az esőre érzékeny fajtát legjobb tetőeresz alatt nevelni, a ház déli fala előtt.

A paradicsomot akkor szedjük le, amikor a héja teljesen megszínesedett. Viszont aki a savanykás ízt szereti, hamarabb is leszedheti.

Zamatos rokonság

A perui földicseresznye és a mexikói földicseresznye közeli rokonságban áll egymással. A Dél-Amerikából származó növények termesztése hasonló a paradicsoméhoz. A márciusban elvetett magvakból kikelt palántákat áprilisban egyesével ültessük át cserepekbe.

De a kertészetből is vásárolhatunk előhajtatott növényeket, amelyeket június eleje és közepe között ültessünk ki egy napos ágyásba. A földicseresznye – Physalis - nagy dézsában, normál virágföldben is jól érzi magát.

Nyáron a hajtásokat vágjuk vissza egy méter magasságig, hogy a növény minden energiáját a gyümölcsképzésre fordíthassa. A bambusz támaszkaró megakadályozza a gyümölccsel teli ágak letörését. A szüret augusztus végén kezdődik, és az első fagyig tart.

Ősszel a növényt takarjuk be agro textillel, hogy minden bogyó beérhessen. Az érett perui földicseresznye pergamenszerű burka sárga. A narancsszínű bogyótermés kellemesen savanykás. A mexikói földicseresznye is lampion formájú burokban nő. Később érik, a bogyó lila színű. A savanykás-fűszeres ízű gyümölcs finom zöldséges egytálételekben.

Kapcsolódó cikk:

Csonthéjasok tavaszi védelmének titka!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.április 25., csütörtök / 10:47

Miért sárgul foltokban a frissen lerakott gyepszőnyeg?

2019.április 24., szerda / 13:23

Miért sárgul foltokban a frissen lerakott gyepszőnyeg?

2019.április 24., szerda / 13:20

Szaraz foltok a gyepen

2019.április 24., szerda / 13:13

Flamingóvirágom levele barnul

2019.április 24., szerda / 13:12

Érdeklődni szeretnék hogy az orchideam szára el száradt és le vágtam jól tettem? A levelei szép zöldek! Válaszukat előre is köszönöm szépen!

2019.április 24., szerda / 12:21

Leander pajzstetűre milyen bio készítményt vásároljak?

2019.április 24., szerda / 12:19

erkélyre való porvédő növény

2019.április 24., szerda / 12:14

Miért sárgulnak, barnulnak a levélvégek ?

2019.április 24., szerda / 12:10

Fehér penész az Orchideán mit tegyek?


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia