szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Acerola – reklámarc vagy tényleg egészséges?

Topor Erika, 2014. dec. 08.


Egyre többször találkozunk az acerolával a reklámokban, amint egy kis piros bogyó, hatalmas izmos karokkal feszít a rágógumis plakátokon, de vajon mi ez az acerola?

Acerola – reklámarc vagy tényleg egészséges?

Az acerola egy citrusféle, latin néven Malpighia glabra. Termésének formája cseresznye, de mégis szárazását tekintve citrusféle. Az acerola egy kb. 5 méterre megnövő lombhullató fa, mely alma vagy cseresznyeformájú gyümölcsöket terem. A gyümölcsök éretlenül zöldes-narancssárgák, míg megérve vörösek. Az érett termés bő levű, savanyú, de zamatos.  

Alapvetően egy vadon termő növényről van szó, de Brazíliában, Dél-Amerikában és Jamaikában termesztik is. Az utóbbi években felkapott gyümölcs számos jótékony hatása miatt lett ennyire ismert.

A gyümölcs értékét a benne található értékes és kifejezetten magas C-vitamin tartalom adja. A meghámozott és érett narancshoz képest az acerola C-vitamin tartalma 90-szerese! Mivel a C-vitamin tartalma gyorsan csökken, ezért még zöld állapotban szüretelik le. Termesztőhelytől függően, akár évente háromszor is szüretelhető. A nálunk kapható porlasztott sűrítmény kapható, ennek természetes C-vitamin tartalma nagyjából 17-20%. A C-vitamin kívül több, mint 150 egyéb hasznos ásványi anyagot és makro-és mikroelemet találunk benne: ilyen például a thiamin, riboflavin, vas, A-vitamin, kálium, kalcium, foszfor és a bioflavonoidok. Cukorfélékből a dextróz, fruktóz, szacharóz, illetve magas a rost, a fehérje, lipid és zsírsavak mennyisége.

Az acerola nem hiába lett ennyire ismert és kedvelt: erős gyulladáscsökkentő hatású. A népi gyógyászatban vérzéscsillapításra, szíverősítésre használják, de lázra és vérhas gyógyítására is alkalmazható. Vizelethajtó és májtisztító hatása miatt számos gyógykészítmény alapja lehet, segíti a sebek gyógyulását, gyógyítóan hat a cukorbetegségre, a magas koleszterinre és akár a TBC-fertőzésre is.

A fenti jótékony hatásainak köszönhetően bőrápoló készítményekhez érdemes használni. Vitamin és ásványi só tartalma miatt lassítják a sejtek öregedését, a szabadgyökök ellen védelmet nyújtanak, frissítik a megfáradt bőr.

Az acerola bizonyos komponenseihez rákmegelőző és tumorsejt pusztító hatást is tulajdonítottak a tudományos vizsgálatok során, így javasolják a rák kiegészítő terápiáiban is.

Itthon friss gyümölcsként alig érhető el, főleg konzervekben, táplálék-kiegészítőkben és gyümölcskoncentrátumokban vehetjük magunkhoz. Gyakran találkozhatunk acerola C-vitamin kivonattal, de azért azt érdemes tudni, hogy az ilyen izolált kivonatok nem olyan hatékonyak, mintha frissen a fáról leszedjük és elfogyasztjuk a gyümölcsöt.

Kapcsolódó cikk: Vitaminiskola közérthetően




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.április 25., csütörtök / 10:47

Miért sárgul foltokban a frissen lerakott gyepszőnyeg?

2019.április 24., szerda / 13:23

Miért sárgul foltokban a frissen lerakott gyepszőnyeg?

2019.április 24., szerda / 13:20

Szaraz foltok a gyepen

2019.április 24., szerda / 13:13

Flamingóvirágom levele barnul

2019.április 24., szerda / 13:12

Érdeklődni szeretnék hogy az orchideam szára el száradt és le vágtam jól tettem? A levelei szép zöldek! Válaszukat előre is köszönöm szépen!

2019.április 24., szerda / 12:21

Leander pajzstetűre milyen bio készítményt vásároljak?

2019.április 24., szerda / 12:19

erkélyre való porvédő növény

2019.április 24., szerda / 12:14

Miért sárgulnak, barnulnak a levélvégek ?

2019.április 24., szerda / 12:10

Fehér penész az Orchideán mit tegyek?


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia