szépzöld

Acsalapu - Gyógyító növények

Sulyok Józsefné, 2008. júl. 28.


Ez a nem mindennapi névvel rendelkező növény, komoly gyógyító erővel bír. Nézzük csak, mire is használhatjuk kiemelkedő eredménnyel?

Közönséges acsalapu, kalaplapu, nagy szattyú, fészkesvirágzatúak családjához tartoznak. Hegyvidéki patakok mentén, vizenyős helyeken termő, kétlaki, évelő növény.

 

Gyökértörzse hengeres, helyenként csomós, amely gyakran üreges, fás, kívül barna, belül fehéres színű. Belőle hosszú, ujjnyi vastag tarackszerűen kúszó gyökerek erednek. Szára tőkocsányszerű, csak pikkelylevelek vannak rajta.


Virága a levél megjelenése előtt fejlődik. Termős virágzata a nyílás kezdetén 20-30 cm magas, majd a szára egy méterre is megnyúlik. Csúcsán a fészkes virágzatok nagy fürtben állnak, a virágok hússzínűek. A porzós virágzat kisebb termetű, virága többnyire fehér. A levelek tőállásúak, nyelük 50-70 cm hosszú, lemezük kerek, szív alakú, átmérőjük gyakran fél métert is meghaladja, felszínük sötétzöld, hátoldala szürkés.A virágzás ideje március-április. A növény levelei, valamint a gyökérzete adja a drogot. A friss levélből kb. 6 kg, gyökérzetből pedig 5 kg szükséges 1-1 kg száraz áru előállítására. A gyökérdrog inulint, pektint, kolint, egy glikozidát, keserűanyagot, nyálkát, csereanyagot, kevés illóolajat, zsírt és szénhidrátot tartalmaz.

Izzasztó, köptető, ideges fejfájást, migrént szüntető, nyálkiválasztást elősegítő és köhögéscsillapító hatása van. Teáját légzőszervi megbetegedések ellen, főleg asztmás bántalmak enyhítésére, a légzés könnyítésére használják eredményesen.

A teafőzetet külsőleg torokgyulladás ellen öblögetőnek is alkalmazzák. A friss levelet a népi gyógyászatban gyulladások és kelések borogatására is használják. Az acsalapu nem téveszthető össze a martilapu és a bojtorjánlapu gyógynövényekkel.
 

 

Kapcsolódó cikkek: Kertészkedés, Hobbi
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2018.március 21., szerda / 09:16

nyírfa törzsében kártevő

2018.március 21., szerda / 09:12

Barnulnak és hullanak sugáraráliám levelei. Hogyan hozható rendbe?

2018.március 21., szerda / 09:11

Foltos gyep helyrehozása

2018.március 16., péntek / 20:01

Rózsák tavaszi fagy elleni védelme

2018.március 14., szerda / 17:55

A gyümölcsfacsemete sikeres ültetésének feltételei

2018.március 09., péntek / 20:59

A gyep sárga foltosodása

2018.március 09., péntek / 11:45

Yukka levél hosszirányú pödrődése

2018.március 09., péntek / 11:43

A gyep sárga foltosodása


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia