szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ahol a tárkony a petrezselyem

Sulyok Józsefné, 2016. máj. 17.


A tárkony a fészekvirágzatúak családjába tartozó évelő, lágy szárú fűszernövény. 

Ahol a tárkony a petrezselyem

Szibériában őshonos, valószínűleg vándorló őseink hozták magukkal a Kárpát-medencébe. Hazánkban konyhakertekben termesztik, néhány példánya természetbe kivadulva is előfordul. Tőosztással szaporítható, jó szellőző, nedves talajt igényel.

Két változata ismert: az orosz tárkony és a francia tárkony, de a magasabb illóolajtartalma miatt a franciatárkony elterjedtebb.

Gyökérzete kúszó, tarackszerű, szára 60-100 cm magas, elágazó, fásodó, levelei lándzsa alakúak, fénylők, ép szélűek. Virágai elágazó bugákban állnak, sárgásbarna színűek, fészekvirágzata van, melyek nyár végén nyílnak. A felső 50 cm magas hajtásait gyűjtik, augusztusban, még a virágzás előtt.

Frissen és szárított formában is használják, a petrezselyemhez hasonlóan. Jellegzetes illatú, kesernyés, csípős ízű.

Kémiai alkotórészek: keserűanyagok, cseranyagok, illóolaj.

Epehajtó, étvágyjavító, vérnyomáscsökkentő, vesetisztító hatása van, a népi gyógyászat használja.

Leginkább fűszernövényként elterjedt, főleg Franciaországban és Erdélyben. A francia konyha egyes jellegzetes ételeinek fontos aromaanyaga. Kiemeli más fűszerek aromáját, főleg borsikafűvel társítják.

Savanyított ételek ízesítője, káposztás ételek, levesek, mártások, vadhúsok, bárány és szárnyasok fűszere. Ízesíthetünk vele halat, fűszervajat, de a babnak, zöldbabnak, borsó, burgonyás ételeknek szintén különleges ízt ad.

Tipp!

Ecetfűszer – tárkonyecet: ez az, amit mi saját magunk is elkészíthetünk. A friss vagy akár a szárított tárkonyfűre annyi ecetet öntünk, hogy éppen ellepje. Néhány nap alatt átveszi az ízét, illatát. Leszűrjük, jól zárható üvegbe töltjük, és máris használhatjuk.

Óvatosan adagoljuk, hogy az étel igazi ízét ne vegye el.

Ha kertünkbe uborka mellé ültetjük, segíti annak beporzását. Illóolaját a konzerv és az illatszeripar is használja, valamint a likőripar egyik kedvelt aromaanyaga.

Tárkonyos bárányleves

Hozzávalók: 50 dkg bárányhús, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, só, pirospaprika, citromlé, tejföl, tárkony.

Egy kanál olajon fedő alatt megpároljuk a feldarabolt bárányhúst, megsózzuk, majd felengedjük vízzel, és puhára főzzük. Egy kanál olajon a liszttel világos rántást készítünk, meghintjük pirospaprikával, ráteszünk egy csokor apróra vágott tárkonyt, és besűrítjük a levest. Tejföllel és citromlével ízesítjük.

Erdélyi tárkonyos káposzta

Hozzávalók: 1 fej édes káposzta, fél kg sertéscomb, 2 fej vöröshagyma, só, pirospaprika, bors vagy borsikafű, étolaj, tárkony.

Az olajon megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a paprikát, az apróra vágott húst, majd megsózzuk. Mikor félig megfőtt, hozzákeverjük a sózott, felszeletelt káposztát, megfűszerezzük és összefőzzük. 

Kapcsolódó cikk: Fa ABC




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.november 03., vasárnap / 14:41

Gyümölcsös az erkélyen

2019.október 21., hétfő / 21:21

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 11:33

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 07:22

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 19., szombat / 15:01

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 17:02

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 16:28

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé

2019.szeptember 23., hétfő / 09:18

Gömjuhar törzsén betegség


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia