szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Akik a rusztikust klematisszal szeretik

Sulyok Józsefné, 2015. aug. 05.


Az a szép a terasznál, hogy minden szezonban új külalakot lehet neki adni. A kreativitásnak, virágoknak, edényeknek semmi nem szab határt.

Akik a rusztikust klematisszal szeretik

A nagy fadézsában négy növénynek is van hely. Például vegyük az iszalagot, földiepret, árvalányhajat, és lángvirágot. A futtatáshoz vágjunk öt hosszú vesszőt, pl. mogyoróágat. Az üres dézsát tegyük a kívánt helyre, az aljára szórjunk egy réteg agyag-granulátumot vízelvezetőnek, majd kétharmadig töltsük fel földdel. A klematiszt tegyük a dézsa közepére, a kisebb növényeket pedig rendezzük el körülötte. A szabadon maradt réseket töltsük fel földdel, és nyomkodjuk meg, de hagyjunk elegendő helyet az öntözővíznek.

A négy vesszőt a dézsa sarkánál szúrjuk a földbe, az ötödik ágat helyezzük középre, az iszalag mellé. Az ágak tetejét kötözzük össze. Majd a növényeket alaposan öntözzük meg, és végezetül a fölösleges ágvégeket vágjuk le.

Csak olyan növényeket ültessünk közös edénybe, melyeknek hasonló a helyigénye, vagyis a víz, fény és tápanyagszükséglete. Különben a növények szenvedni fognak, és nem fejlődnek rendesen. A nagyétkű nyári virágok nem osztozhatnak a balkonládán szerény igényű fűszerfélékkel. De a fűszernövények sem egyformák. Míg a rozmaring és a kakukkfű homokos, tápanyagban szegény földben érzi jól magát, addig az egyéves bazsalikom, a metélőhagyma és a petrezselyem tápdús földet és rendszere vízellátást igényel.

A friss virágföldben lévő tápanyagok az ültetés után általában négy héten belül felhasználódnak. Az után a növények rendszeres trágyázást igényelnek ahhoz, hogy egész nyáron át gazdagon virágozzanak. Könnyen adagolgatók az ásványi vagy szerves tápoldatok, melyek azonnal hatnak, és hetente kell az öntözővízhez adni. Leegyszerűsítik a gondozást a hosszú hatóerejű trágyák, melyek lehetnek a földbe szúrható táp-rudak.

Ezekből a teljes szezon során kis mennyiségben folyamatosan szabadulnak fel a tápanyagok. Az élő mikroorganizmusokkal gazdagított szerves balkonnövény trágyát már az ültetéskor a földhöz kell vegyíteni, majd havonta 1-2 alkalommal utána kell trágyázni. A trágyában lévő tápanyagok először át kel alakuljanak, ezt a folyamatot segítik elő a mikroorganizmusok.

Ahhoz, hogy a nyári virágok egész szezonban buján virágozzon, fontos az ültető-föld minőssége. Mindig friss virágföldet használjunk. A kereskedelemben kapható tőzeg alapú földek jó alapot képeznek a nyári virágok számára. Ha tőzegmentes földet teszünk a balkonládába, akkor gyakrabban kell öntözni, mivel ez nem tárolja jól a vizet, mint a tőzeges föld. Ezen felül már két hét múlva kell trágyázni. A régi, illetve a használt földet tegyük a komposztba, vagy szórjuk ki ágyásba. 

Kapcsolódó cikk: Segítség rovarcsípés
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.szeptember 15., vasárnap / 15:21

Rododendronom levelei sodródnak.

2019.szeptember 03., kedd / 18:54

Nem tudom milyen novenyt vettem? Az elado sem tudta megmondani.

2019.július 31., szerda / 07:39

Rhododendron levél száradás


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia