szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Állati - Tudd, mit eszel!

Sulyok Józsefné, 2014. jún. 10.


Amióta az ember letelepedett, nemcsak a növényeket próbálta hasznosítani, hanem állatokat is tartott maga körül, tenyésztette őket, és termékeiket próbálta felhasználni. Haszonállatok tartása következtében az ember már nem függött a vadászattól.

Állati -  Tudd, mit eszel!

Azok a vadállatok, amelyek az emberi települések közelében ólakban vagy karámokban éltek, az alkalmazkodás következtében elvesztették vadságukat és állandó szökési kísérleteiket. Kivételt képeznek a méhek. Csak aközött lehet választani, hogy agresszív vagy kevésbé agresszív méheket tenyészt az ember.

Állati eredetű termékek

Vaj

A vaj teljes egészében természetes termék, amely tejfölből, pontosabban tejszínből készül. A tej valamennyi alkotóeleme megtalálható benne, így tejfehérje, tejcukor, kalcium és különféle nyomelemek is. Zsírtartalma kb. 80 %. Ennek ellenére tanácsos a vajat előnybe részesíteni a margarinnal szemben. Nem csak azért, mert a vaj természetes készítmény, hanem azért is, mert a margarin előállítsa során az olajat meg kell kötni, és általában színező és emulgeálóanyagok is kerülnek bele, amelyek megterhelik a szervezetet.

Tojás

A tojásban megtalálható mind a nyolc esszenciális aminosav. Bár a tojásban sok koleszterin található, fontos az emberei táplálékozás szempontjából. Általa jut az ember kalciumhoz, vashoz, káliumhoz, foszforhoz, B-vitaminokhoz, E- és D- vitaminhoz. Ezek a tápanyagok nagyrészt a tojássárgájában találhatók. Jó, ha a vegetáriánusok tudják, hogy a tojássárgájában sok a B12-vitamin, amelynek segítségével elkerülhetőek a hiánytünetek. A B-vitaminok családjába tartozó folsav is elsősorban a tojásban található. A folsav szerepet játszik abban a folyamatban, amikor a fehérjék aminosavakra bomlanak le, továbbá a DNS felépítésében. Ezért célszerű a terhesség kezdeti szakaszában több tojást fogyasztani. A tojássárgája lecitintartalma jótékonyan hat az agyra és az idegekre.

Tej

A tej, amely nálunk elsősorban a tehéntől származik, értékes élelmiszer. Könnyen emészthető fehérjéket, kalciumot, vasat, B-vitamint tartalmaz. A csontritkulás megelőzésére azért ajánlják a tej fogyasztását. De a szakirodalom arra figyelmeztet, hogy a felnőtt szervezet nem tudja megemészteni a tejet. A tej ugyanis a felnövekvő, fejlődő szervezet élelmiszere. A tejtermékek fogyasztása viszont olyan mértékben elterjedt, hogy ezzel a problémával más senki sem foglalkozik. Nyers tej, joghurt, tejszín és a túró túlzott fogyasztását követően emésztési problémák fordulhatnak elő. Akiknek ilyen panaszai vannak, iktasson be egy tejtermékmentes hetet, és ezzel tisztázni tudja, valójában tejtermékek okozzák-e a tüneteit.

A tej, úgy tűnik, legyőzi a fertőzéseket, megnyugtatja a gyomrot, ha ételek vagy gyógyszerek irritálják, megelőzi a fogszuvasodást, fokozza a szellemi energiát, csökkenti a magas vérnyomást és a vér koleszterinszintjét, és csökkenti bizonyos rákfajták kialakulásának veszélyét is.
Aki nem szeretne teljesen lemondani a tejes ételekről, használjon joghurtot. A joghurt könnyebben emészthető az ember számára, mint a tej. A boltban kapható kész joghurt helyett célszerű otthon mézzel és gyümölcsökkel elkészíteni a gyümölcsjoghurtot.

Tipp! Vaníliasodó elkészítése
Hozzávalók: ¼ liter tej, a rúd vanília, 2 evőkanál méz, 4 tojás sárgája, 2 evőkanál felvert tejszínhab.

A tejet a kikapart vaníliarúd belsejével együtt felforraljuk. A tojássárgáját a mézzel együtt habosra keverjük, hozzáadjuk a tejhez, és állandó kevergetés mellett felmelegítjük, de már nem főzzük. Amikor a mártás sűrűsödni kezd, levesszük a tűzhelyről, és belekeverjük a tejszínhabot.

Tejszín

A tejszín a tej legjava. A tej tetejéről szedik le, amellyel takarékosan kell bánni. A tejszín zsíron kívül kalciumot, magnéziumot, foszfort, káliumot, cinket, A- és B-vitamint tartalmaz. A tejföl úgy készül, hogy a tejszínbe baktériumkultúrát oltanak. Ezek a baktériumok savvá változtatják a tejcukrot. A tejföl elsősorban a kelet-európai konyhára jellemző. Krémes állagúvá változtatja a mártásokat, leveseket. A tejföl gyümölcsökkel is érdekes íz-harmóniát alkot, de a kalóriák és a telített zsírsavak miatt tanácsos joghurttal helyettesíteni.

Tipp! Tejszínes mézkrém
Hozzávalók:  1 csomag őrölt zselatin, 5 evőkanál hideg víz, 1 pohár natúr joghurt, 125 ml. tej, 5 dk méz, 2 evőkanál citromlé, késhegynyi vanília, 150 ml habtejszín.

A zselatint belekeverjük a vízbe, és 10 percig duzzadni hagyjuk. Közben összekeverjük a joghurtot, a mézet, a tejet, a citromlevet és a vaníliát. A zselatint felmelegítjük, és óvatosan a joghurtos masszához keverjük. Amikor dermedni kezd, hozzáadjuk a kemény habbá vert tejszínt. Hűtőszekrénybe hagyjuk megdermedni. 1 dl tejszínt helyettesíthetünk túróval is. Péppé zúzott gyümölcsöt kínálunk hozzá, mézzel ízesítve.

Sajt

A sajt olyan élelmiszer, amely a tejet és annak alkotóelemeit koncentráltan tartalmazza, és így hosszan eltarthatóvá és tárolhatóvá teszi. A koncentráció következtében a keloszterintartalom is emelkedik, ezért tanácsos mérsékelten fogyasztani. Minthogy a tej valamennyi alkotóelemét tartalmazza, értékes kisegítője mindennapi táplálkozásunknak. Sajttal kiváltható a felvágottak fogyasztása. Ügyeljünk viszont arra, hogy a sajt ne legyen vegyileg kezelt, hanem természetes termékként segítse szervezetünk építését.

Joghurt

A joghúrt egy véletlennek köszönheti felfedezését. Az ókorban egy pásztor valószínűleg tehénbendőből varrt tömlőbe töltötte a tejet. Igencsak elcsodálkozhatott, amikor később inni akart a tejből, de az összeállt. A joghurt baktériumok közreműködésével készül. Ez a tejtermék csak 1950-es években lett népszerű, míg a Távol-Keleten és Kelet-Európában joghurt nélkül elképzelhetetlen a hagyományos konyha. A joghurt könnyebben emészthető, mint a tej, öli a baktériumokat, javítja a bélműködést, erősíti az immunrendszert. Aki kénytelen valamilyen oknál fogva gyógyszer formájában antibiotikumot szedni, joghurt fogyasztásával enyhítheti a baktériumtörzsek elpusztulását kísérő hasmenést.

Kapcsolódó cikk:

Így készíts illóolajból parfümöt!




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.május 23., csütörtök / 22:28

Volt egy barka fánk valami a föld alatt két-három centire teljesen elrágta a szárát.

2019.május 15., szerda / 23:33

Gyep színe nem egyenletes, foltokban jobban nő

2019.május 14., kedd / 09:28

Gyomnövény meghatározás

2019.május 14., kedd / 09:17

Gyomnövény meghatározás

2019.május 12., vasárnap / 12:09

Milyen növény lehet ez?

2019.május 12., vasárnap / 12:05

Milyen növény lehet ez?

2019.május 11., szombat / 18:53

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2019.május 05., vasárnap / 14:49

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2019.május 02., csütörtök / 18:51

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia