szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ami a dallamos név mögött van

Topor Erika, 2012. okt. 18.


Két közkedvelt fehérbor: Chardonnay és Furmint
A Chardonnay az egyik világszerte ismert szőlőfajta, úgynevezett világfajta. A világ minden szőlő- és bortermő országában ismerik és termesztik. A Furmint viszont kiváló magyar fajtánk, a legjobban aszúsodó magyar szőlő.
 

Ami a dallamos név mögött van

Chardonnay nyugati eredetű, mára már világfajta. Főleg Franciaországban termesztik, valószínűleg Burgundiából származik. Kicsi, hengeres, tömött fürtjein a bogyók kicsik, feketén pontozottak. Korai érésű fajta, bora erős, fűszeres, illat- és zamatanyagban gazdag. Markáns karakterjegyei miatt előnyére válik a tölgyfa hordós érlelés.


Közepesen fagytűrő, és a szárazabb viszonyokat is elviseli. Rothadásra és töppedésre hajlamos. Bora kemény, karakteres, de mégis finom, zamatos, telt és széles körben kedvelt. Kitűnő pezsgőalap lehet, de csemegebornak is kiváló. A Champagne-i pezsgő alapanyaga.


Klónjai a Chardonnay 75 és a Chardonnay 95.
Borának szervírozási hőmérséklete: 10-14 °C


Furmint a furminfehér borok készítésére alkalmas szőlőfajta, a Vitis vinifera Pontian Balcanica ága, jellegzetes magyar fajta, a legjobban aszúsodó magyar szőlőfajta. Eredete nem pontosan ismert, de egyesek szerint Dél-Itália, mások szerint a Duna és a Száva közti Srem.
 

A fajtacsoporton belül megkülönböztethetünk fehér, piros és változó furmintot. A legelterjedtebben termesztett, domináns változat a fehér furmint egy későn – október második felében – érő fajta.


Fogékony a Botrytis gombafertőzésre, de kedvező évjáratokban a rothadás nemesrothadás jellegű. Tőkéje erős növekedésű, a talaj iránt nem igényes, bőtermő fajta. Laza, középnagy fürtű. Beérési mustfoka 19 körüli.


Magyarországon a 8. legelterjedtebb fajta. Többnyire Tokaj-hegyalján és Somlón termelik. Bora kedvelt, savakban gazdag, önálló, harmonikus összetételű, jellegzetes finom illatú és kellemes ízű pecsenyebor, illetve aszúsodva finom csemegebor (aszú, szamorodni) – ez az édes tokaji aszú alapszőlője.


Tokaj-hegyalján hagyományosan október 28-án, Simon és Júda napján kezdődik a szüretelése.

 

Kapcsolódó cikk:

Magyar szőlőfajták 2. – Budai zöld, Cserszegi fűszeres, Irsai Olivér és Hárslevelű

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé

2019.szeptember 23., hétfő / 09:18

Gömjuhar törzsén betegség

2019.szeptember 23., hétfő / 00:06

Rododendronom levelei sodródnak.

2019.szeptember 15., vasárnap / 15:21

Rododendronom levelei sodródnak.

2019.szeptember 03., kedd / 18:54

Nem tudom milyen novenyt vettem? Az elado sem tudta megmondani.


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia