szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ami télen éli reneszánszát

Sulyok Józsefné, 2015. nov. 26.


Amikor a nyár pompás színei megfakulnak, sok növény még mindig sajátos bájt áraszt. A reggeli ködfoszlányok és a felkelő nap kihangsúlyozzák a növények terméstokjait. 

Ami télen éli reneszánszát

Aki már ősszel visszavágja az évelőket, sok szép élménytől fosztja meg magát. Az észak-amerikai prériről származó fajok, mint a dísz-csorba vagy a kúpvirág, illetve a későn virágzó díszfüvek őrződnek meg szépen télen is sokáig, a hóval vagy a hóharmattal beborítva csodálatos látványt nyújtanak.

Mivel a tél küszöbén vagyunk, és az évelőágyásokban az utolsó növények is elvirágoztak, első pillantásra minden sivárnak tűnik. De érdemes alaposan körülnézni, hiszen sok növény díszes levelei nélkül is különlegesnek mutatkozik. Elsősorban a díszfüvek között találunk olyan erős szárú, jó kiállású fajt, melyek egészen januárig szépen mutatnak.

Amelyek az év folyamán többnyire háttérbe szorulnak, most hirtelen láthatóvá válnak. Gondoljunk csak a kúpvirág majdnem fekete, sündisznóra emlékeztető fészkeire vagy a varjúháj vöröses-barna ernyőire. Ezek, ha ősszel nem vágjuk vissza, még hóval borítva is megőrzik tartásukat és csodálatos látvány mutatnak.

A terméstokokat egész télen hagyjuk meg és még előnnyel is jár. Az elszáradt szárak és a levelek megvédik a már kialakult hajtásrügyeket, melyekből tavasszal újrahajtanak a növények. Ráadásul az itt telelő madarak  örülnek a tápanyagokat tartalmazó magvaknak.

Azonban nem csak a formák válnak most láthatóvá. Bár elsőre az elpusztult növényrészek és a terméstokok egységesen barnának tűnnek, de ha jól megfigyeljük számtalan színt fedezhetünk fel. Minél több eltérő szerkezeti formával és színnel rendelkező fajt kombinálunk egymással az ágyásban, annál izgalmasabb összképet kapunk.

A kertjeinkben gyakran előforduló növényfajok közül sok markáns terméstokokkal rendelkezik. Ilyen pl. a kúpvirág vagy a varjúháj. Ezeket ügyesen társítva, olyan ágyást hozhatunk létre, mely egész évben tetszetős.

Tipp!

Hátsó sorba ültessünk egymás mellé magas varjúhájat, virginiai veronikát, japán díszfüvet, borókát és sédkendert.

A középső sorba macskaherét, izsópfüvet, szamárkenyeret és méhbalzsamot.

Az első sorba gyapjas tisztesfüvet, magas varjúhájat, kúpvirágot és aranyvesszőt. 

Kapcsolódó cikk: Kerti teendő, ha itt a tél
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.május 15., péntek / 22:07

Vörösfenyő betegsége.

2020.május 15., péntek / 20:12

Barna foltok a japán juharon

2020.május 15., péntek / 20:06

Vörösfenyő betegsége.

2020.május 15., péntek / 20:03

Túl locsolás lehet az oka a foltosodásnak?

2020.május 11., hétfő / 15:15

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2020.május 10., vasárnap / 23:05

Foltokban sötétedő, szürkülő gyep

2020.május 10., vasárnap / 23:03

Magas örökzöld kerítés kis kertbe


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia