szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Amit a kínaiak is kaptak

Sulyok Józsefné, 2016. jan. 06.


A történelem folyamán Kína nem csak adott, hanem kapott is növényeket más országokból.

Amit a kínaiak is kaptak

A Han-korszaktól kezdve megélénkült a kereskedelem az arabokkal és a perzsákkal. Talán ezekben az időkben kerültek a jázminok is Kínába.

Az indiai jázminnal gyakran látható, illatos virágú kúszócserje, Közép-Kína kertjeiben. Egész nyáron át virít és minden nap tömegesen szedik bimbóit. Egyedül Fucsien tartományban évente közel másfél millió kg jázminvirágot használnak a híres zöld jázmintea illatosítására.

A közönséges fehér jázmin erőteljes kúszócserje, valószínűleg Perzsiából származik. Nagy, fehér, illatos virágai nyáron nyílnak, gyakori dísznövény a délibb tartományokban. Mindkét faj virágjából értékes jázminolajat is nyernek.

A jázminok népszerűségük csúcsára a Ming-korban érkeztek el, különösen Kuangtung tartomány székhelyén, Kantonban. Környékén a jázminültetvények hosszan követték a Gyöngy-folyót. A virágok sok embernek adott munkát, haj és ruhadíszeket vagy alkalmi ékítményeket fűztek belőlük.

A szirmokból ma is bőr és hajápoló olajokat, parfümöket készítenek. A virágokat italok, ételek illatosítására használják. A hőségben régebben a vendég ágya köré jázminvirágot hintettek, és a lakomák idején jázminból készült labdacsokat használtak a fáradtság és csömör elűzésére.

Európában is jól ismert dísznövény a téli jázmin. Kecses, ívesen hajló zöld ágain kora tavasszal nyílnak az élénksárga virágok. Kínában őshonos neve: jing-csun vagyis a tavasz üdvözlete. Nyugat Kína hegyvidékén még számos vad jázminfaj él.

Közeli rokon, régi kerti növény a zöldkérgű aranyfa, amely felálló vesszejű, erőteljes cserje. Kínai neve: csin-csung, „aranycsengő”. Társai közül legkésőbb virágzik, áprilisban. Az aranyfák lombfakadás előtti nyílásuk, télállóságuk és könnyű szaporításuk miatt Európában is gyakori dísznövények.

Kapcsolódó cikk: Meglepetés: az akácfa mérgező
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.június 18., kedd / 13:16

Selyem akác betegség

2019.június 18., kedd / 12:00

Selyem akác betegség

2019.június 17., hétfő / 01:16

Örökzöld magnólia-levélsárgulás ősszel

2019.június 17., hétfő / 01:05

Örökzöld magnólia-levélsárgulás ősszel

2019.június 14., péntek / 12:50

Paprika levél elváltozás

2019.június 09., vasárnap / 19:31

Mi rágja le a kikelt babnak a levelét a földtől 1 cm magasságban

2019.június 06., csütörtök / 15:12

A csodasövényen a képen látható elváltozás van, nagyon elterjedt , tavaly még nem láttam.

2019.május 23., csütörtök / 22:28

Volt egy barka fánk valami a föld alatt két-három centire teljesen elrágta a szárát.


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia