szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Amit a paradicsomról tudni kell!

Mártha Izabella, 2014. máj. 29.


Ki gondolná, hogy a paradicsom a világon a második legtöbbet termesztett zöldségnövény! Vagy gondolkoztunk-e azon, hogy a paradicsom szó hallatán nemcsak a zöldség jut eszünkbe, hanem az édenkert is? Vajon miért ilyen népszerű ez a zamatos zöldség?

Amit a paradicsomról tudni kell!

A paradicsom Mexikóból származik, hazánkban 200 éve termesztett növény.

Konzervipari felhasználásra sűrítményként és ivóléként fogyasztjuk, valamint nyersen és szárítmányként is megtalálható az étkező asztalunkon. Szeretjük sósan, édesen, fűszerekkel vegyítve, alkoholos itallal és gyümölcslével összekeverve egyaránt. Szeretjük, mert egészséges, ásványi anyagokban, nyomelemekben és vitaminokban gazdag. Szeretik a csecsemők, a gyerekek és a felnőttek is szívesen fogyasztják. Nincs is jobb, mint a saját termesztésű zamatos paradicsomot fogyasztani!

Mit kell tennünk?

A meleg időjárásnak és a nagy fajtaválasztéknak köszönhetően akár október végéig fogyaszthatjuk. Hazánkban több mint 300 paradicsomfajta ismert, de csak 25-30 fajtát termesztenek. Létezik törpe növésű vagy folytonnövő, nagy termésű vagy apró, koktél paradicsom, a termés lehet piros vagy sárga színű, megtalálható a kertben, balkonládában, üvegházban vagy fóliasátorban!

A paradicsom termesztése szaktudást és gondoskodást igényel. Magyarország éghajlata megfelel és optimális a paradicsom termesztéséhez szükséges környezeti feltételeknek. Ha a talaj tápanyagellátottsága nem megfelelő érdemes műtrágyával kiegészíteni. Ügyeljünk arra, hogy négyzetméterenként fajtától függően legfeljebb 4-6 palántát ültessünk, hogy az állomány jól szellőző legyen, így a gombabetegségeket elkerülhetjük.

A támrendszer felállítására is gondoljunk, ugyanis a magasra növő fajták jobban fejlődnek, ha ki vannak kötve egy karóhoz és a talajlakó rovarok sem tudják a növényt károsítani.

Rendszeresen öntözzük a paradicsomot, de ügyeljünk arra, hogy mindig a töveket locsoljuk, ne a leveleket, mert a paradicsomnak sok veszedelmes gombabetegsége van!

És ne feledkezzünk meg a tápanyag utánpótlásról sem, ami hozzájárul és segít a nagyobb terméshozam eléréséhez.

Apró paradicsomok az ablakban!

Akiknek nincs kertjük azok se szomorkodjanak, hiszen termeszthetnek paradicsomot balkonládában vagy erkélyen is sőt akár ablakpárkányon is. Nagyon fontos, hogy ebben az esetben alacsony növésű, bokros fajtát palántázzunk.

Igaz, hogy nem várhatunk nagy termést ezektől, de azt is mi termeltük és megfigyelhetjük, hogy napról-napra hogy lesz ízletes zöldégünk, amit frissen elfogyaszthatunk!

Kapcsolódó cikk: Itt a palántázás időszaka!

Video: Bio megoldások a konyhakertben: Artis

Bio megoldások a konyhakertben: Trifender

 




Hozzászólások (1)

Farkas Nikoletta
2014. máj. 30. (1 911 napja)
Fontos,szeretem


Friss hozzászólások

2019.július 31., szerda / 07:39

Rhododendron levél száradás

2019.július 20., szombat / 17:26

Cukkini termése elrohad

2019.július 18., csütörtök / 06:42

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség

2019.július 17., szerda / 22:16

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia