szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ananász, a zsírégető?!

Sulyok Józsefné, 2008. szept. 14.


Földünk „ananászközpontja” Hawaii, noha ezt a gyümölcsöt csak a 17-18. században kezdték termeszteni a szigeteken.

Eredete, hagyományai

Igazi őshazája a trópusi Dél-Amerika, elsősorban, a mai Paraguay területe. Innen jutott el Közép-Amerikába és az azt környező szigetekre is. 1493-ban Kolumbusz Kristóf az európaiak közül elsőként kóstolhatta meg az ananászt. Földrészünkre hozatalát is neki köszönhetjük.
Elterjedésében végül nem a spanyoloknak, hanem a portugáloknak volt fő szerepük. Tőlük származik a ma használatos elnevezés is. A paraguayi indiánok, pompás gyümölcsnek hívták. Ebből csak a felét /nana/ vették át a portugálok, s egészítették ki ananászra. Európából hamar eljutott Afrikába, a Távol-Keletre és az óceáni szigetekre is. Alig több mint egy évszázaddal Amerika felfedezése után, 1599-be Clusius már Guineából hozott tövekről számol be.


Akkoriban az ananász magot érlelt. Az általunk kedvelt mag nélküli ananászt ismeretlen indiánok nemesítették ki. Mivel a gyümölcs a termékenyülés biológiai jellegében elég vegetatív lett, ma már hajtásindákról szaporítják. A XVIII. század környékén hazánkban is próbálták meghonosítani. 1830-ban kb. 400 termés érett be néhány üvegházban. Napjainkban Európa legmelegebb déli részein a szívósabb ananászfajtákat sikeresen termesztik, de ezek hozama csekély.


Élettani hatásai, összetétele

Emésztési zavarok nagy hatású ellenszere.
Az érett ananász tartalmaz egy olyan enzimet /bromelint/ amely rendkívül gyors fehérjebontó hatással rendelkezik, ezáltal csökkentheti az emésztési zavarokban szenvedők panaszait. Ez az enzim a szervezet által nyugalmi, illetve stresszhelyzetben előállított hormonszerű anyagok, a prosztaglandinok termelődését tartja egyensúlyban, biztosítva testünk tökéletes belső harmóniáját. Ezenkívül a bromelin csökkenti a káros LDL-koleszterin szintjét, oldja a meszes lerakódásokat az erek falán, javítja a keringést, serkenti az anyagcserét, enyhíti a hormonkezelések mellékhatásait, valamint aktivizálja az immunrendszert. Az éretlen papayában található enzimhez hasonlóan, a bélrendszert ez sem támadja meg.


Külsőleg felhasználják gyulladt felületek kezelésére és sebészeti műtétek után előforduló sebödémák megelőzősére.


Számos vitamin - A, C és B vitaminok - vas és magnézium található benne, a gyümölcssavak és rostok pedig segítik az emésztést. Naponta egy-egy pohár tartósítószer nélküli ananász-lé elfogyasztása a fogyókúrázóknak segít, hiszen felgyorsul tőle a zsírégetés.


Kapcsolódó rovatok:

Kertészkedés

Hobbi

 

Kapcsoldó cikk:

Az egzotikus articsóka

 

Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.január 13., hétfő / 11:00

Fikusz - barna foltos

2020.január 11., szombat / 21:07

Miért sárgult el a levele ? Mit tegyek ezzel az egy szárral ?

2020.január 07., kedd / 11:22

ültetési szertartás esküvőn

2020.január 07., kedd / 11:10

Ajándékba kaptam ezt a szobanövényt és szeretném tudni a nevét

2020.január 03., péntek / 19:47

Yucca pálma levelek száradása

2020.január 02., csütörtök / 15:16

Yucca pálma levelek száradása


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia