szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ananász: természetes védelem akár megfázás ellen is

Orbán Krisztina, 2014. nov. 10.


A vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban rendkívül gazdag, alacsony kalóriaértékű, egzotikus ízvilágú ananászt valójában sok-sok kicsi, egymáshoz kapcsolódó gyümölcs alkotja, amelyek elhivatottan gondoskodnak egészségünk védelméről.

Ananász: természetes védelem akár megfázás ellen is

A broméliafélék családjába tartozó Ananas comosus hosszú, húsos, viaszos levelei között nyíló sok kicsi virág egy közös mag körül összenő, így alkotva meg az általunk ismert hosszúkás gyümölcsöt, amelynek minden pikkelye egy-egy különálló kis virágból származik.

A Paraguayból útnak induló ananász édes, lédús húsával meghódította a világot. Egzotikus ízét a jégkrémtől a pizzafeltéten át a legkülönlegesebb távol-keleti ételremekek alapanyagáig sokféle formában élvezhetjük, a nyers ananász rendszeres fogyasztása azonban olyasmi, amit étrendünkből nem hagyhatunk ki.

Miért is?

Az ananász kiemelkedően magas C-vitamin tartalmának köszönhetően erős antioxidáns hatással rendelkezik, vagyis – nem utolsósorban a gyümölcs által szintén nagy mennyiségben tartalmazott mangánnal együttműködve – segít megszabadítani szervezetünket a kártékony szabadgyököktől, amelyek akár daganatképződést, vagy szívbetegséget is előidézhetnek. A C-vitamin emellett szervezetünk immunizálásában is kiemelkedő szerepet játszik, így a gyümölcs az őszi-téli megfázások és fertőzések elleni védekezésben is segítségünkre lehet.

Az ananászra azonban nemcsak a megelőzésben számíthatunk, hanem akkor is, ha a náthát már elkaptuk. A gyümölcs ugyanis az általa nagy mennyiségben tartalmazott bromelin köhögéscsillapító, valamint igen erős nyákoldó hatásának köszönhetően segít az orrüreg és a torok felszabadításában, és enyhíti az arcüreg gyulladtságát.

A bromelin gyulladáscsökkentő hatása a porckopásos ízületi betegségek tüneteinek enyhítésében is megmutatkozik, de a vegyület duzzanatok és izomfájdalom csillapításában is szerepet játszhat, vérrögképződés-gátló hatása révén pedig szív- és érrendszerünk védelméhez is hozzájárul. Fehérjebontó enzimként azonban a bromelin elsődleges szerepe az emésztés megkönnyítése, így az ananász emésztési zavarok esetén is segítségünkre lehet.

Az ananász nagy mennyiségben tartalmaz számos olyan vegyületet, amelyek fontos szerepet játszanak az egészségünket érő támadások kivédésében. Antioxidáns hatását erősíti például béta-karotin és A-vitamin tartalma is, amelyek révén a gyümölcs bőrünk és látásunk védelméhez is hozzájárul. Kiemelkedő mangántartalma nemcsak a szabadgyökök elleni küzdelemben mutatkozik hatékony segítségnek, de csontjaink építésében és erősítésében is, ezért gyermek- és időskorúak számára az ananász fogyasztása különösen ajánlott. A gyümölcs rendkívül nagy mennyiséget tartalmaz oldható és oldhatatlan rostokból is, amelyek révén például a méreganyagok kiürítésében is eredményesen segíti szervezetünket. Rákellenes hatását elsősorban a tüdő, illetve a szájüreg daganatainak esetében fejti ki, káliumtartalma révén pedig a szívműködés és a vérnyomás szabályozásában is szerepet vállal. A gyümölcs a tiamin és a folsav mellett a B-vitamincsalád számos más tagját is nagy mennyiségben tartalmazza, a benne lévő réznek köszönhetően pedig többek között a csontritkulás megelőzéséhez is hozzájárul.

És igen, a gyümölcsre a fogyásban is számíthatunk. E telített zsíroktól mentes finomság 100 grammja mindössze 49 kalóriát tartalmaz, így nincs olyan fogyókúra, amelybe ne férne bele. A nagy népszerűségnek örvendő ananászdiétával azonban vigyáznunk kell. Rendkívül erős vízhajtó hatása révén ugyanis az ananász nagy mennyiségű bevitel esetén a folyadékürítést oly mértékben gyorsítja fel szervezetünkben, hogy azzal már bizonyos tápanyagok felszívódását is megakadályozza, így egy túl hosszú ananászdiéta esetén vesénk mellett más szerveink, akár még szívünk is károsodhat. Bármekkora örömet okoz is ezért az ízletes gyümölcs segítségével elért gyors fogyás, egészségünk megőrzése érdekében 5 nap után mindenképpen le kell állnunk az ananászdiétával.

Gyógyhatásainak kiélvezése érdekében az ananászt mindig frissen, vagy szárítva fogyasszuk, az egyéb módon tartósított gyümölcs ugyanis a fenti hatásoknak már csak töredékét képes kifejteni. Az ananász mind íz-, mind pedig gyógyhatás szempontjából akkor van a legkiválóbb állapotban, ha pontosan az érettség elérésekor szüretelték le – vásárláskor ezt a gyümölcs szár felőli végén érezhető édes illat alapján állapíthatjuk meg. A válogatás során azt is érdemes szem előtt tartanunk, hogy minél több a pikkely az ananászon, az annál édesebb, és annál több tápanyagot tartalmaz.

Kapcsolódó cikk: Babbal a magas vérnyomás és a pattanások ellen!




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.június 20., csütörtök / 20:56

Mi rágja le a kikelt babnak a levelét a földtől 1 cm magasságban

2019.június 20., csütörtök / 20:46

Mi rágja le a kikelt babnak a levelét a földtől 1 cm magasságban

2019.június 18., kedd / 13:16

Selyem akác betegség

2019.június 18., kedd / 12:00

Selyem akác betegség

2019.június 17., hétfő / 01:16

Örökzöld magnólia-levélsárgulás ősszel

2019.június 17., hétfő / 01:05

Örökzöld magnólia-levélsárgulás ősszel

2019.június 14., péntek / 12:50

Paprika levél elváltozás

2019.június 09., vasárnap / 19:31

Mi rágja le a kikelt babnak a levelét a földtől 1 cm magasságban

2019.június 06., csütörtök / 15:12

A csodasövényen a képen látható elváltozás van, nagyon elterjedt , tavaly még nem láttam.


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia