szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Árnika, a sebgyógyító

Sulyok Józsefné, 2009. márc. 11.


Nagyon jó gyógyhatású növény az árnika, melyet a természetgyógyászatban elsősegélyfű néven emlegetünk. Összetéveszthetetlen, fanyar-aromás illata van. Ha nem megfelelő módon alkalmazzák, mérgezési tüneteket okozhat.

Az árnika (Arnica montana) főleg a hegyekben, 800-2500 m magasságig, tőzeges réteken és trágyázatlan hegyi legelőkön tenyészik. Népi elnevezése: hegyi jófű. Az árnika csak mészmentes, savanyú talajon, nedves, hideg helyen tenyészik, ezért termesztése kifejezetten nehéz. Virágzási ideje a hegy magasságától függően, júniustól augusztusig. Árnika-kivonat készítéséhez a teljes virágfejet gyűjtik. Gyökeréből homeopátiás kivonatokat állítanak elő.

 

Óvatosak legyünk a gyűjtésével, mivel védett növény, és aki nem ért hozzá nagyobb kért tesz a növényben. Egyébként a hegyi réteken a sárga fészekvirágzatúak egész sora terem, ezekkel könnyen összetéveszthetjük. A virágfejek gyűjtésénél egyeljünk arra, hogy ne legyen rajta az árnika légy lárvája.

 

Európai kivándorlók magukkal vitték az árnikát az Újvilágba, ahová sokáig Európából importálták. Amerikában honos fajokat megvizsgálták hatásai szempontjából és felvették azokat az amerikai gyógyszerkönyvbe.


Az Arnica chamissonis bizonyult hatásában egyenértékűnek az Arnica montana-val, viszont azzal a nagy előnnyel is rendelkezett, hogy annál sokkal könnyebben lehetett termeszteni. Ez a faj került vissza Európába és az óta különösen Kelet-Európában, sikeresen termesztik gyógyászati célokra.

 

Mint sok más fészekvirágzatú növény, az árnika is kiválthat allergiát. Legyünk óvatosak!

 

Gyógyhatása sokrétű. Külsőleg alkalmazva baktériumölő, fertőtlenítő, sebgyógyító, gombaölő, vérömlenyeknél gyorsítja a felszívódást. Belsőleg vérnyomásra, szívre, vérkeringésre hat, itt a megfelelő mennyiségben, az adagoláson múlik, hogy gyógyít-e, vagy méregként hat, homeopátiás hígításban teljesen veszélytelen. Legfontosabb alkalmazási területe a külső alkalmazás. Pl. izom és ínrándulás, vérömleny, zúzódás, ütések, szövetek megduzzadása, csonttörések után. Nyílt sebekre ne alkalmazzuk!

 

Borogatáshoz 1 evőkanál árnika kivonatot összekeverünk 5 evőkanál vízzel, ebben az oldatban megnedvesítünk egy ruhát, és a kezelendő felületre tesszük. Hígítatlanul alkalmazni nem szabad!

 

Az árnika-kenőcs a fent felsoroltakon kívül jótékony gyógykenőcsnek bizonyul ezeken kívül sebeknél, horzsolásoknál bőrkiütéseknél, pattanásoknál és sok már bőrjelenségeknél. Rovarcsípéseknél enyhíti a viszketést.

 

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a fekete nadálytő és az árnika az a két gyógynövény, amely nem hiányozhat a házi-patikánkból!

 

Kapcsolódó cikk:
Kerti borágó, a jó kedély virága


Kapcsolódó rovatok:
Kertészkedés
Lakberendezés
Hobbi
Tudja-e, hogy

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.szeptember 15., vasárnap / 15:21

Rododendronom levelei sodródnak.

2019.szeptember 03., kedd / 18:54

Nem tudom milyen novenyt vettem? Az elado sem tudta megmondani.

2019.július 31., szerda / 07:39

Rhododendron levél száradás


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia