szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Az újévi szerencsét hozó növény titka!

Mártha Izabella, 2013. dec. 30.


Ugye mindenki számára ismerős az, amikor gyerekkorunkban négykézláb a fűben négylevelű lóherét keresgéltünk, hogy legalább egy ilyet találujnk és kívánságunk teljesüljön! Most már nem kell négykézláb keresgélnünk a kertben a szerencsét hozó négylevelű lóherét, hiszen bármely virágboltban megvásárolható a több száz levélkét tartalmazó szerencsehere, amely mára a szilveszter és az újév szimbóluma lett!

Az újévi szerencsét hozó növény titka!

Különböző fajtái vannak, amelyek méretben, lombozatban vagy virág színében különböznek egymástól. Legismertebb az ’Iron Cross’ fajta, melynek levele közepén található bíbor folt kereszt formára emlékeztet.

Eredete és jelentése

Négylevelű lóherére általában úgy tekintünk, mint a jó szerencse varázsa, mert nagyon ritka. A hagyomány szerint a négy levél a reményt, a hitet, a szerelmet és a szerencsét szimbolizálja.


A szerencsehere Mexikó területéről származó, sóskafélékhez tartozó, évelő, hagymás növény, amely körülbelül 20-30 cm magasra nő meg. Oxalis deppei vagy tetraphylla botanikai néven ismert növény, amely naplemente után összehajtja a leveleit. Valójában ez egy kerti növény, de nem teljesen télálló, ezért legjobb a lakásban vagy teraszon tartani és az első fagy előtt hűvös helyen átteleltetni.

Gondoskodjunk a szerencsénkről!

Szerencsehere egy cserépben érzi legjobb magát világos, hűvös helyen (10-15 °C). A lakás száraz fűtési levegőjét nem szereti, ellentétben a napos helyet meghálálja. A nyár folyamán tegyük ki a növényt a szabadba, legideálisabb egy félárnyékos, védett hely a kertben, vagy sziklakertben.

Az Oxalis egy meglehetősen igénytelen növény, szinte bárhol jól érzi magát, megbirkózik bármilyen talajjal, függetlenül attól, hogy a meszes, savas vagy semleges a közeg. Ami fontos számára a napos fekvésű hűvös hely. Öntözni csak akkor kell, ha a talaj felső rétege száraz, a pangó vizet a hagyma nem bírja. Amikor már kiültettük a kertbe, ott már nem kell öntözni, az esőzések elég nedvességgel látják el!

A tápanyagigénye mérsékelt, ha évente átültetjük nagyobb cserépbe, akkor nem szükséges kiegészítő tápanyag, ellenkező esetben áprilistól szeptemberig havonta egyszer folyékony műtrágyával tápoldatozzuk. A megfelelő gondoskodást áprilistól júniusig hosszú szárú rózsaszín vagy sárga virágokkal hálálja meg a növény!

Teleltetése

A legtöbb területen a szerencsehere nem télálló, -5 °C-nál alacsonyabb hőmérséklet már nem bírja ki a hagymája. Ezért ősszel, elvirágzás után a hagymákat ki kell ásni a földből és mint a  dáliát vagy a kardvirágot fagymentes pincében át kell teleltetni.

A cserepes növényt is pihentetni kell télen a lakásban. Ősszel nyugalmi fázisba kerül, a levelei elszáradnak így elég egy sötét szobában pihentetni. Öntözni csak nagyon titkán szükséges azért, hogy a hagymák ne száradjanak ki teljesen! Április végétől a cserepeket ki lehet helyezni meleg és világos teraszra.

Ha megkedvelte a növényt és nem szeretné hogy 2014-ben elhagyja Önt a szerencséje, szerezzen be gyorsan egyet ebből a kedves növényből és gondoskodjon róla szeretettel!

Kapcsolódó cikk:

Újdonság: karácsonyi varjúháj!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.április 25., csütörtök / 10:47

Miért sárgul foltokban a frissen lerakott gyepszőnyeg?

2019.április 24., szerda / 13:23

Miért sárgul foltokban a frissen lerakott gyepszőnyeg?

2019.április 24., szerda / 13:20

Szaraz foltok a gyepen

2019.április 24., szerda / 13:13

Flamingóvirágom levele barnul

2019.április 24., szerda / 13:12

Érdeklődni szeretnék hogy az orchideam szára el száradt és le vágtam jól tettem? A levelei szép zöldek! Válaszukat előre is köszönöm szépen!

2019.április 24., szerda / 12:21

Leander pajzstetűre milyen bio készítményt vásároljak?

2019.április 24., szerda / 12:19

erkélyre való porvédő növény

2019.április 24., szerda / 12:14

Miért sárgulnak, barnulnak a levélvégek ?

2019.április 24., szerda / 12:10

Fehér penész az Orchideán mit tegyek?


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia