szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Az eltűnt karácsonyi hangulat nyomában

Scheftsik Tamás, 2013. dec. 15.


Az utóbbi években a karácsonyi hangulat nagyon megbízhatatlanná vált: hol van, hol pedig évekig elkerül minket. Ennek okát soka sejtik is, csak tenni nem tudnak ellene. Pedig nem olyan nehéz visszahozni a meghitt karácsonyokat, csak vissza kell térni az alapokhoz.

Az eltűnt karácsonyi hangulat nyomában

Illatok és díszek

Mindenek előtt érdemes a külsőségekben egy kicsit a karácsony felé mozdulni. Persze nem abban az értelemben, ahogyan azt az üzletek gyakorlatilag már november eleje óta nyomnak az arcunkba. Ez a fajta „ünneplés” ugyanis nem hogy a kedvet nem hozza meg, hanem éppen ellenkezőleg, elrontja még azt is, ami esetleg kialakulna. Ugyanakkor az tény, hogy ehhez az ünnephez hozzátartoznak bizonyos díszek, illatok, látvány, ami jó, ha megvan. Ezt azonban elég otthon prezentálni, ami meghitt, és kellemes, nem pedig üzleties. Nagyon jó hatással van ránk a fenyő illata, amihez azonban nem kell feltétlenül egy örökzöldet behurcolni a lakásba. A 100%-os illóolajokkal tökéletes hatást tudunk elérni, nem is beszélve arról, hogy ezek az anyagok bizony nagyon jó hatással vannak a szervezetünkre is. A fajéj, az alma, illetve a szegfűszeg is olyan aromák, melyek ilyenkor nagyon jó szolgálatot tesznek a hangulatunk felkeltéséért is.

De persze kell a vizuális élmény is, hogy a képzet teljes legyen. Itt inkább arra kell figyelni, hogy ne essünk túlzásokba. A nagyon sokk dísz ugyanis csömört okozhat. Az egész lakást kicsinosítani ráérünk közvetlenül az ünnepek előtt, addig tökéletesen elegendő lesz néhány girland, gömbökkel és az elengedhetetlen fényekkel. Ezeket pedig este, amikor hazaérünk, bekapcsoljuk, és csak hagyjuk, hogy egy kis örömet csempésszenek a decemberi sötétségbe, és emlékeztessenek, hogy nemsokára karácsony.

Ne vásárolj, alkoss!

Sokan nagyon nehezen viselik a karácsonyi készülődéssel járó stresszt. Nem csak arról van szó, hogy még az alapvetően kongóan üres bevásárlóközpontok is zsúfolásig telnek ilyenkor, hanem arról is, hogy sokan nem engedhetik meg maguknak a drága ajándékokat, sőt, igazából semmilyen ajándékot. Ebben az esetben pedig, érthető módon, kissé nehéz karácsonyi hangulatot érezni. Erre lehet tökéletes megoldás az, ha nem vásárolgatunk, ha nem azt nézzük, kinek mit, mennyiért veszünk. Amit muszáj a boltban beszerezni az a sütés és főzés alapanyaga, de ennél nem több. Ajándékozni lehet finomságokat is, de nagyon sok olyan holmi van egy lakásban, ami semmire sem jó, kidobásra vár, pedig alkothatunk belőle csodaszép, és mások számára értékes apróságokat. Így kerülhet gyakorlatilag ingyen a fa alá plüssjáték, hógömb, egyedi ékszerek, vagy éppen emlékeket megörökítő keretezett kép. Hiszen a lényeg nem az ajándék ára, hanem az az érzés, amit kivált.

Idő

Akármilyen hihetetlen is, de a hangulathoz kell idő is. Nem kifejezetten a hatalmas pelyhekben hulló havas időre gondolunk, sokkal inkább arra, amit magunkra és a szeretteinkre szánunk. És ez bizony nem az a 2-3 nap, amit karácsonynak hívunk. Az idő sokkal inkább azt jelenti, hogy egy kicsit tervezgetünk, szervezünk, összeírjuk, hogy mit szeretnénk készíteni, hogyan képzeljük az ünnepet, miket is fogunk együtt csinálni. Hiszen a karácsony alapvetően családi ünnep, de minimum a barátainkkal érdemes ilyenkor összejönni. Egyrészt kikapcsolni is egyszerűbb társaságban, másrész a készülődés öröme olyasmi. Ami lassan teljesen kiveszik ebből az ünnepből. Ráadásul ez megint nem pénzkérdés, hiszen egy társasjáték ingyen van (ha nagyon kell táblát is lehet rajzolni), egy jó beszélgetés, sztorizgatás és nevetés nem kerül semmibe.

Talán nem is azzal van a baj, hogy a karácsony elüzletiesedett, hanem inkább azzal, hogy nehezen látjuk meg a költekezési kényszer mögött azt az ünnepet, amit nem a pénz tesz boldoggá, hanem az együtt töltött idő.

Kapcsolódó cikk:

Decemberi virágaink

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.február 17., hétfő / 20:02

Japán babérsomunkkal mi lehet?

2020.február 14., péntek / 22:02

Japán babérsomunkkal mi lehet?

2020.február 05., szerda / 21:52

Pettyeslevél virágzása

2020.január 29., szerda / 08:57

Miért filcesedik a fű?

2020.január 29., szerda / 08:54

Oszlopos gyertyán leveleinek betegsége mi lehet és mivel kezelhető?

2020.január 29., szerda / 08:51

Milyen gyümölcsfákat ültessek?

2020.január 29., szerda / 08:48

Mi történhetett a korall virágommal?


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia