Bauhaus térkő

Az erdei szamóca

Sulyok Józsefné, 2009. máj. 26.


Az erdei szamóca, a földi eper vadon élő őse az északi féltekén, így hazánkban is honos erdei szamóca.

Franciaországban már a 14. században termesztették. Azóta számos kerti változata jött létre. Mindegyik igen ízletes, sőt gyógy-hatású csemege.

 

A földieper és az erdei szamóca hosszú indákkal terjedő rózsafélék családjába tartozó évelő növény. A tövek tőlevélrózsát alkotó, fogazott szélű, hármasan összetett leveleket fejlesztenek, amelyek igen gazdagon tartalmaznak cserzőanyagot, illóolajakat és flavonokat. A folyton-termő földi eper-fajta őszig virágzik és érlel termést, az erdei szamócát pedig június-júliusban gyűjthetjük. Apró kis gyümölcse igen ízletes húsú. Jelentős mennyiségben tartalmaz C-vitamint és ásványi anyagokat.


A Rügen és a Alexandria olyan inda nélküli eperfajták, amelyek egész nyáron teremnek. A Frostina erdei-szamócafajta viszont számos indát fejleszt. A rózsaszín virágú Pink Panda az erdei szamóca és egy rokon pimpófaj kereszteződéséből jött létre, a Lipstick pedig kárminpiros virágú.

 

Az erdei szamóca (Fragaria vesca) és a földi eper a természetes környezetünknek megfelelően a nyílt, napos vagy félárnyékos helyet igénylik, valamint az enyhén nedves, humuszban gazdag talajt.

 

Az indát nem nevelő fajták magját március közepétől vethetjük. Mivel nagyon aprók a magvak, ne fedjük be földdel, csak nyomkodjuk bele. A kikelt magoncokat egyenként ültessük ki cserepekbe, és májusi fagyok után ültessük végleges helyükre. Az epret indákról szaporítják leginkább. A nagy kertészetek tápkockás formában ültetnek. A hónapos szamóca balkonládában is megél. Ha nem szeretnénk, hogy az erdei szamóca legyökerező indáival nagyon elszaporodjon a kertünkben, akkor inkább edényben neveljük. Bővebben terem, ha az első virágokat eltávolítjuk.

 


Leveleit folyamatosan gyűjthetjük. De egyszerre ne szedjünk túl sokat a tőről, nehogy megzavarjuk a növekedést. Használat előtt szárítsuk meg árnyékos helyen. A gyümölcs legízletesebb éretten, mert akkor leggazdagabb aromaanyagokban. Bár aprók, és begyűjtésük fáradságos munka, de megéri, mert ízük felülmúlhatatlan.

 

A földieper és az erdei szamóca önmagában is igen ízletes, de adhatjuk rebarbarakompóthoz, pudinghoz vagy fagylalthoz is. Eperbólé a hangulatot felpezsdítő italkülönlegesség.

 


A szárított levelei enyhítik az emésztési panaszokat és erősítik az immunrendszert. Gargalizáló oldatként csökkenti a nyálkahártyák gyulladását, ehhez forrázunk le 2-3 evőkanálnyi levelet 2-3 dl vízzel.

 

A frissen préselt eperlevélből készült arcvíz nyugtatja a fáradt, erősen igénybevett bőrt. Napégette bőrre, vékonyra felszeletelt eperdarabokat helyezzünk. Eperből készített, tejszínnel és mézzel összekevert krémes massza simává teszi a száraz, hámló bőrt. Epres bőrápolót csak akkor használjunk, nem vagyunk az eperre allergiások.

 

Próbálja ki! Nyári eperbólé

 

1 kg földiepret keverjünk össze 10 dk porcukorral, locsoljuk meg egy kis fehérborral, fél órát hagyjuk állni, majd öntsük hozzá a többi fehérbort (kb. 3 üveg), közvetlenül fogyasztás előtt öntsünk még hozzá 1 üveg hideg pezsgőt.

 


 A földi eper, az erdei szamóca leszármazottjaKapcsolódó cikk:
A méhcsalogató közönséges borbálafű

 

Kapcsolódó rovatok:
Kertészkedés
Hobbi
Webáruház
Videók

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Ajándék Volldünger Linc Virág
Friss hozzászólások

2015.április 30., csütörtök / 08:52

Szeretnivaló virágsztárjaink

2015.április 29., szerda / 12:20

Mi baja van a leilandi ciprusnak???

2015.április 29., szerda / 12:01

Mikor ültethetem ki a citromfát?

2015.április 28., kedd / 20:27

Varga László-tól ZÖLDSÉG GONDOK

2015.április 27., hétfő / 15:18

Varga László-tól ZÖLDSÉG GONDOK

2015.április 27., hétfő / 12:01

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2015.április 27., hétfő / 11:30

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen