Az erdei szamóca

Sulyok Józsefné, 2009. május 26., kedd


Az erdei szamóca, a földi eper vadon élő őse az északi féltekén, így hazánkban is honos erdei szamóca.

Franciaországban már a 14. században termesztették. Azóta számos kerti változata jött létre. Mindegyik igen ízletes, sőt gyógy-hatású csemege.

 

A földieper és az erdei szamóca hosszú indákkal terjedő rózsafélék családjába tartozó évelő növény. A tövek tőlevélrózsát alkotó, fogazott szélű, hármasan összetett leveleket fejlesztenek, amelyek igen gazdagon tartalmaznak cserzőanyagot, illóolajakat és flavonokat. A folyton-termő földi eper-fajta őszig virágzik és érlel termést, az erdei szamócát pedig június-júliusban gyűjthetjük. Apró kis gyümölcse igen ízletes húsú. Jelentős mennyiségben tartalmaz C-vitamint és ásványi anyagokat.


A Rügen és a Alexandria olyan inda nélküli eperfajták, amelyek egész nyáron teremnek. A Frostina erdei-szamócafajta viszont számos indát fejleszt. A rózsaszín virágú Pink Panda az erdei szamóca és egy rokon pimpófaj kereszteződéséből jött létre, a Lipstick pedig kárminpiros virágú.

 

Az erdei szamóca (Fragaria vesca) és a földi eper a természetes környezetünknek megfelelően a nyílt, napos vagy félárnyékos helyet igénylik, valamint az enyhén nedves, humuszban gazdag talajt.

 

Az indát nem nevelő fajták magját március közepétől vethetjük. Mivel nagyon aprók a magvak, ne fedjük be földdel, csak nyomkodjuk bele. A kikelt magoncokat egyenként ültessük ki cserepekbe, és májusi fagyok után ültessük végleges helyükre. Az epret indákról szaporítják leginkább. A nagy kertészetek tápkockás formában ültetnek. A hónapos szamóca balkonládában is megél. Ha nem szeretnénk, hogy az erdei szamóca legyökerező indáival nagyon elszaporodjon a kertünkben, akkor inkább edényben neveljük. Bővebben terem, ha az első virágokat eltávolítjuk.

 


Leveleit folyamatosan gyűjthetjük. De egyszerre ne szedjünk túl sokat a tőről, nehogy megzavarjuk a növekedést. Használat előtt szárítsuk meg árnyékos helyen. A gyümölcs legízletesebb éretten, mert akkor leggazdagabb aromaanyagokban. Bár aprók, és begyűjtésük fáradságos munka, de megéri, mert ízük felülmúlhatatlan.

 

A földieper és az erdei szamóca önmagában is igen ízletes, de adhatjuk rebarbarakompóthoz, pudinghoz vagy fagylalthoz is. Eperbólé a hangulatot felpezsdítő italkülönlegesség.

 


A szárított levelei enyhítik az emésztési panaszokat és erősítik az immunrendszert. Gargalizáló oldatként csökkenti a nyálkahártyák gyulladását, ehhez forrázunk le 2-3 evőkanálnyi levelet 2-3 dl vízzel.

 

A frissen préselt eperlevélből készült arcvíz nyugtatja a fáradt, erősen igénybevett bőrt. Napégette bőrre, vékonyra felszeletelt eperdarabokat helyezzünk. Eperből készített, tejszínnel és mézzel összekevert krémes massza simává teszi a száraz, hámló bőrt. Epres bőrápolót csak akkor használjunk, nem vagyunk az eperre allergiások.

 

Próbálja ki! Nyári eperbólé

 

1 kg földiepret keverjünk össze 10 dk porcukorral, locsoljuk meg egy kis fehérborral, fél órát hagyjuk állni, majd öntsük hozzá a többi fehérbort (kb. 3 üveg), közvetlenül fogyasztás előtt öntsünk még hozzá 1 üveg hideg pezsgőt.

 


 A földi eper, az erdei szamóca leszármazottjaKapcsolódó cikk:
A méhcsalogató közönséges borbálafű

 

Kapcsolódó rovatok:
Kertészkedés
Hobbi
Webáruház
Videók

 

Csodás Tavaszi Kert - Szépzöld Pályázat
Csodás Tavaszi Kert - Szépzöld Pályázat



Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Kertdoktor
Friss hozzászólások

2014.április 15., kedd / 10:56

Monília elleni védekezés

2014.április 14., hétfő / 21:00

Monília elleni védekezés

2014.április 14., hétfő / 20:53

Kajszibarackfa virágpusztulása

2014.április 10., csütörtök / 10:19

Az ünnep utáni sonka felhasználása

2014.április 10., csütörtök / 09:05

Mit tegyek a fiatal sárgabarackfámmal, mely egyik napról a másikra megbetegedett?

2014.április 09., szerda / 18:28

8 húsvétra időzített virág