szépzöld

Az érett birs csodája

Sulyok Józsefné, 2015. okt. 27.


A birsek között megkülönböztetünk alma formájú gyümölccsel rendelkező fajtákat, valamint körte alakú formákat. 

Az érett birs csodája

A rendkívül aromás birsalma húsának középrétegében számos kemény sejtcsoport található. A birskörte általában puhább és kevésbé fűszeres ízű. A gyümölcsöt kizárólag megfőzve fogyasztják, csak a Balkánról és az Ázsiából importált Shirin birs ehető nyersen is.

Magas pektintartalmával gelésedő ballasztanyagaival a birs kiválóan alkalmas zselének, illetve lekvárnak, de kompótnak édességnek és süteményben is finom.

A gyümölcsöt akkor kell leszedni, amikor a héj színe almazöldről citromsárgára változik, és a rajta található pihéket könnyen le lehet dörzsölni. Ha túl sokáig várunk, a pektin lebomlik, és a gyümölcshús megbarnul.

A barnulás akkor is felléphet, ha a gyümölcsfejlődés időszakában ingadozik a vízellátás. Vagyis szárazságban nyugodtan öntözhetjük gyakran és bőségesen a fát.

Hűvös tároló-helyen az egészséges gyümölcs néhány hétig is eláll. Ha számítani lehet az első éjszakai fagyra, akkor igyekezni kell a szürettel, ugyanis mínusz 2 fok alatt a gyümölcs megfagy és megbarnul.

Kapcsolódó cikk: Így gondozd őszi kőtörőfű




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2018.május 18., péntek / 16:29

Fűben kicsi gombák és színvesztés

2018.május 17., csütörtök / 13:05

Oregánó palánták nem fejlődnek

2018.május 17., csütörtök / 13:03

Miért nő kalaposgomba a fű között?

2018.május 16., szerda / 13:57

Mi lehet a tujám baja?

2018.május 07., hétfő / 00:24

Orchidea termesztése házilag

2018.május 06., vasárnap / 17:54

Eltérő színű foltok a gyepállományban, mi lehet a probléma?


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia