szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Az étkező és a konyha kapcsolata

Sulyok Timea, 2009. ápr. 20.


Forrás: www.epitinfo.hu  
Nem véletlenül volt régen a polgári lakásokban külön ebédlőhelyiség, ahol zajlottak a szertartásos ebédek, baráti összejövetelek, teázások, beszélgetések. Tudták elődeink nagyon jól, hogy az étkezés a család számára egy olyan fontos összejövetel, melyet nem pótol a manapság oly divatos közös tévézés a nappali kanapéján.

 

A modern életforma és az a bizonyos korszak egy kaptafára épülő lakótelepi lakásai kiszorították ennek a helyiségnek a szükségességét. Mintha nem is lenne szükségük ezeknek az embereknek étkezésre. Végül is gondoljunk csak bele az állami intézményben dolgozók és a gyári munkások étkezési szokásaihoz hozzátartozott az üzemi étkezés, minek is kellett volna nekik a kis főzőfülkén kívül más helyiségre szükségük ahhoz, hogy étkezzenek, szórakozzanak, vagy beszélgessenek, hiszen a legjobb "emberformáló szerkezet" úgyis a nappaliban van.

 

Manapság azonban ismét fontossá váltak a családi együttlétek, a baráti kapcsolatok ápolása melynek a legkiválóbb helyszíne a közös étkezéseknek helyet adó, megfelelő méretű és hangulatú étkező. Akár a közös ebéd vagy vacsora legyen is az, ahol végre együtt van a család, meg lehet beszélni az aznapi eseményeket, szorosabbra fonni a gyermek-szülő viszonyt, vagy a netán széthulló félben lévő házasságokat megmenteni. A közös étkezésekkel ünnepivé tehetjük a hétköznapokat.

 

Az életmód változása hozta azt az igényt is, hogy az étkező ne egy külön helyiségben elszeparálva a konyhától létezzen, hanem azzal egy légtérben, annak és a nappalinak szerves részeként kapjon helyet. Egyre kedveltebbé váltak az egybefüggő, mégis kissé elszeparált terek. Ha a lakás mérete megengedi, kialakíthatunk egy külön teret a társasági összejövetelek, vagy az ünnepi vacsorák számára, és emellett a napi étkezések lebonyolítására egy kevésbé bensőséges sarok szolgál a konyhában. Az étkezőt akár tehetjük a télikertbe, vagy a lakás nagy üvegfelülettel ívesen kialakított reprezentatív részébe, de csatlakozhat a konyhai pulthoz annak folytatásaként. Mind attól függ, hogy milyenek a lakásban élők szokásai, hányan étkeznek általában együtt a nap bizonyos időszakaiban.

 

A konyha tervezése

Jól átgondolt, tudatos döntésekkel olyan konyhát állíthatunk össze, ahol kellemes tartózkodni, egyszerű főzni, és ahová egy fárasztó nap után is jó ismét munkába állni. A gondos tervezés növeli kedvünket és a konyha használhatóságát. Először azt kell meghatároznunk, hogy milyen nagyságú legyen a konyha helyisége. Ezt a főzési szokások is meghatározzák, valamint attól is függ, hogy kívánunk-e benne valamilyen étkezőhelyet kialakítani reggelizéshez vagy netán étkezőnek is használjuk egyben. Arra viszont ügyelni kell, hogy az étkezőhely a konyhai funkciókat nem akadályozhatja. Legyen bármilyen az életmódunk és az étkezési szokásaink a konyhánk mérete természetesen behatárolja lehetőségeinket, de ezeket az adottságokat is többféleképpen lehet kihasználni.

 

Az étkező elhelyezkedése szempontjából lehet:

Különálló helyiség: Ha a lakás méretei lehetővé teszik, rendezzünk be különálló helyiséget az étkező számára. Ebben az esetben célszerű tároló szekrények elhelyezése is ebben a helyiségben, ahol a tálaláshoz szükséges étkészleteket és evőeszközöket tatjuk, így a terítés jóval egyszerűbbé válik, hiszen nem kell minden egyes darabot külön behordanunk a konyhából. Klasszikus enteriőrben a tárlóbútor lehet hagyományosan magas, a modern lakásokban azonban a kevésbé terjedelmes darabok mutatnak inkább, amelyek nem fedik be a falat, láthatóvá teszik annak szép textúráját, vagy az arra elhelyezett műalkotásnak adnak helyet.

 

Együtt a konyhával: A konyha-étkező mindennapi életünk színtere, mindamellett a lakás szerves része. Ha a konyhában kerül sor az étkező rész kialakítására, funkciója nem csupán az ételkészítésre terjed ki, hanem ez a helyiség lesz az, ahol zajlanak a családi összejövetelek. Fontos tehát, hogy kényelmes és hangulatos, esztétikus legyen, hogy minden családtag szívesen töltse itt az időt. Így a konyha nem pusztán kisegítő helyiség, konyha összeolvad az étkezővel, tehát a tűzhely, mosogató és a hűtőszekrény társaságában étkezünk, ezért ez a helyiség a lakás legreprezentatívabb helyiségévé kell, hogy avanzsálódjon. Mindezért a kialakítására gyakran akkora összeget költünk, mint a lakás többi részére együttvéve.

 

A jó ékező-konyha jellegzetessége

Az étkező kialakításának alapját a környezeti adottságok és a lakásban lakók szokásai határozzák meg. A berendezés elhelyezését és milyenségét elsősorban praktikussági és kényelmi szempontok alapján kell megoldani. Egy jól berendezett konyha időt és energiát takaríthat meg nekünk. A jó konyha jellegzetessége, a munkafolyamatoknak megfelelő sorrend a különböző bútorok és kiegészítők között. Minél kisebb a konyha, annál nagyobb szerepe van a tökéletes elrendezésnek, hogy a munkafázisok ne keresztezzék egymást. Egy korszerű konyhában az ételkészítés folyamatának sorrendjében helyezkednek el a munkafelületek és tároló helyek, a méretek pedig az emberi testméretekhez és a munkákhoz kapcsolódó mozdulatokhoz alkalmazkodnak.

 

Az asztal esetében a legfontosabb tényező az ideális méret. Ezt érdemes a család és a vendégek létszámának függvényében kialakítani. Egy 110 cm-es átmérőjű asztal mellett könnyedén elfér akár hat ember is. A kerek asztalok tágabb lehetőségeket nyújtanak, a vendégek kényelmesebben ülhetnek mellette, és nagyobb a mozgásterük. A kerek, vagy ovális asztal közelebb hozza az embereket egymáshoz, jóval intimebb, bensőségesebb légkört teremt: mindenki látja a másikat, senkinek nem kell előre- vagy hátrahajolnia, ha beszédbe akar elegyedni a mellette ülővel, és ugyanannyi személy kerek asztalhoz ültetve kisebb helyen is elfér, mint egy szögletes asztal mellett. Amennyiben gyakran szeretnénk ismerősöket is vendégül látni, akkor jó megoldás, ha kihúzható vagy bővíthető darabokban gondolkozunk.

 

Az étkező másik fontos elme a világítás. Nagyon lényeges, hogy az étkezőasztal esetében az étel megvilágítása megoldott legyen. Erre a célra a legalkalmasabb a függesztett, állítható magasságú lámpák használata, amely leüléskor sem zavarja az étkezőket, nem világít a szemükbe.

 

A székek esetében szintén a megfelelő forma, magasság, azaz a kényelmesség és a praktikusság a fő választási szempont. Ajánlott kisebb étkezőméret esetén a bútor alá tolható, könnyen összecsukható székeket választani, gyermekek esetén pedig könnyen takarítható legyen. A sarokpaddal rendelkező étkezőgarnitúra is kellemes megoldást jelenthet helyszűke esetén.

 

Amennyiben külön helyiségben kap helyet az étkező, annak elhelyezésekor és berendezésekor figyeljünk a jól megoldott közlekedésre is. Mindenképpen ajánlott a konyha közelébe helyezni, úgy hogy a tálalás és az ételfelszolgálás se ütközzön nehézségekbe.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.július 31., szerda / 07:39

Rhododendron levél száradás

2019.július 20., szombat / 17:26

Cukkini termése elrohad

2019.július 18., csütörtök / 06:42

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség

2019.július 17., szerda / 22:16

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia