szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Az Ön kertjét is ellepték a rágcsálók? Így védekezhet ellenük!

Mártha Izabella, 2016. szept. 03.


Egyre több kerttulajdonos szembesül azzal a problémával, hogy a hagyományosan mezőkön élő rágcsálók bejönnek a kertekbe, és ott hatalmas károkat okoznak mind a gyümölcsösben, zöldségeskertben, mind a díszkertben. A védekezés ellenük nem könnyű, de nem is lehetetlen.

Az Ön kertjét is ellepték a rágcsálók? Így védekezhet ellenük!

Ismerjük meg a rágcsálókat közelebbről!

A leggyakoribb mezei rágcsálók, amelyekkel újabban a kertekben is találkozhatunk, az a mezei pocok, a mezei hörcsög, a mezei egér és a vakond, bár ez utóbbi némileg más, mint az előzőek, mégis a kertben bosszantó károkozásra képes.

A mezei kártevők kártételére eleinte csak a károkozásukból jöhetünk rá, jelenlétüket ugyanis alig-alig tudják felfedezni a laikus szemek, inkább már csak akkor, ha konkrétan keressük üregeiket, járataik nyílását. Először csak eltűnik a kukorica a csövekről, a fél sor sárgarépának is nyoma vész, majd jelentős a kártétel a gyümölcsösben. Eleinte a legtöbben emberi nyomokat keresnek, és a jelek alapján egyértelműnek látszik, hogy lopás áldozatai lettünk, ám a legtöbb esetben nem ez a helyzet, hanem a mezei rágcsálók károsítottak meg bennünket.

A mezei egerek kb. 6-8 cm hosszúságú állatok, leggyakrabban ősszel keresnek védelmet az emberek közelében, ilyenkor behúzódnak a mezőkről és istállókban, csűrökben, ólakban keresnek menedéket a hideg időjárás ellen. Téli álmot nem alszanak, így egész télen aktívak, ha elég meleg helyet találnak, még szaporodnak is, így egész évben jelentős szaporulattal számolhatunk. Nappal nehéz meglátni őket, hiszen inkább éjszaka mozgolódnak, amikor nem zavarja őket semmi.

A hörcsög szintén éjszaka aktív, föld alatti járatai igen szövevényesek, élelmét éléskamrákba gyűjti, melyből több is lehet neki. Rendkívül tiszta állat, külön latrinát „üzemeltet”, így egész télen nem szükséges elhagynia búvóhelyét. A hím és a nőstény egymástól külön élnek, csak a párzás idején találkoznak. A föld alatt kialakított járatrendszer lehetővé teszi, hogy veszély esetén könnyen és gyorsan el tudjon bújni. A többi rágcsálóhoz hasonlóan szintén rendkívül szapora állat, kiterjedt kolóniája hatalmas károkat képes okozni, akár egész gabonaföldek terméseit is megsemmisítheti.

A mezei pocok mindössze 8-10 cm hosszú, szintén a föld alatti járataiban él, melyek egy központi kamrában végződnek, ahol téli álmát alussza. Az előző rágcsálókhoz hasonlóan igen falánk állat, szinte minden megtermelt gabona- és zöldségfélét elfogyaszt. Mindhárom említett állat szapora, a meleg, száraz nyarak kedveznek a leginkább a szaporodásuknak és az utódnevelésnek.

Hogyan védekezzünk a rágcsálók ellen?

A rágcsálók szaporasága miatt a kerttulajdonosnak mindenképpen védekezni kell ellenük, ellenkező esetben még nagyobb károkat fognak okozni. A leghatékonyabban rágcsálóirtással vehetjük fel a harcot további kártételüket megakadályozandó, ám aki mégsem szeretné elpusztítani őket, az megpróbálkozhat a távoltartásukkal. A kerttulajdonosok meglehetősen hatékony eszköznek tartják erre a célra az elektromos, ultrahanggal működő rágcsálóriasztókat, ezek használatával garantáltan elkerülik a kertünket a rágcsálók. Érdemes megpróbálni a különféle rágcsálócsapdák használatát is, amelyek ugyan lassabban, de módszeresen működnek.

 
Hozzászólások (1)

Horváth Ferenc
2017. ápr. 06. (688 napja)
Hogyan védekezhetünk a vakondok ellen?


Friss hozzászólások

2019.február 12., kedd / 12:10

Levélsárgulás a friss hajtásokon

2019.február 12., kedd / 12:03

Mi baja lehet növénynek?

2019.február 12., kedd / 11:55

Mi baja lehet növénynek?

2019.február 10., vasárnap / 20:00

Babérmeggy leveleinek foltosodása

2019.január 28., hétfő / 19:11

Szeretném tudni mi a neve a növénynek

2019.január 26., szombat / 11:13

Szeretném tudni mi a neve a növénynek

2019.január 26., szombat / 10:46

Szeretném tudni mi a neve a növénynek

2019.január 24., csütörtök / 15:02

Szeretném megkérdezni,hogy málna dugványt,hogyan tudok vírusmentesíteni.Köszönöm válaszukat.

2019.január 24., csütörtök / 15:00

Szeretném tudni mi a neve a növénynek


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia