szépzöld

Az ünnep utáni sonka felhasználása

Sulyok Józsefné, 2010. ápr. 08.


Készítsünk sonkapástétomot!

Így húsvét után, amikor a sonkával már elteltünk, itt a sok maradék, a szeletelgetések során sok törmelék képződik, gond, hogy mit is kezdjünk vele.
 

Az ünnep utáni sonka felhasználása

Sajnáljuk kidobni, nincs kutyusunk, cicánk, akiknek szívesen odaadnánk. Nagyszüleimtől megtanultam, hogy semmit sem szabad kidobni, mindent fel lehet valamilyen formában használni. Neki láttam én is a pástétom készítéséhez.

A megmaradt sonkát húsdarálón ledaráltam, sót nem tettem bele, mert különben is eléggé sós volt, talán tovább kellett volna főzés előtt vízben áztatni. Raktam bele borsot, reszelt szerecsendiót, hagyma és fokhagymapépet, majd annyi tejfölt, hogy könnyű masszát kaptam. De mindenki fantáziájára bízom, hogy még mit tesz bele, mivel ízesíti. Hűtőbe téve hagyjuk érlelődni.

Kenyérre kenve nagyon finom és ízletes falat. Igaz, ilyen formában is sonkát eszünk, de mégis más az állaga és különleges ízű.

 

Kapcsolódó cikk:

Lencsesaláta

 

Kapcsolódó rovatok:
Kertészkedés
Hobbi
Webáruház




Hozzászólások (2)

Deákné Boross Judit Mária
2014. ápr. 10. (1 204 napja)
Levest főzök Húsvét után a maradékokból:
A sonka főzőlevét lefagyasztom. 1/2 - 1/2 adag víz-sonkalé, amikor felforrt rizst dobok bele, megfőzőm,só,bors,citrom-lé,kfír=izlés szerint. Tányérokba a szeleteléskor leeső- összegyűjtött sonka, a megmaradt főtt tojások felszeletelve és erre merem rá a forró levest. Megmaradt pogácsa kapros kefír mártogatóssal a második fogás.
Mayerné Borics Erzsébet
2010. ápr. 08. (2 666 napja)
A maradék sonka felhasználásához szeretnék további ötletet adni, egy étel két variációban: Egyszerű sonkás tészta A sonkát megdarálni, vagy apróra vágni.Fűszerezni, őrölt borssal, ha szükséges sóval,fokhagymával és egy kevés zsiradékon kicsit megpirítani. Száraz tésztát(vagy saját készítésűt) kifőzni,összevegyíteni a sonkával. Egy kis tepsibe tenni, tojássárgájával összekevert tejföllel betakarni, reszelt sajttal megszórni és a sütőbe tenni. Sonkás tészta Erzsi módra. Hozzávalók: darált sonka, penne tészta(jó a metélt is) csiperke gomba(vagy más),bazsalikom, bors, fokhagyma,só. A szeletelt gombát, a felsorolt fűszerekkel kevés olíva olajon puhára pároljuk, hozzáadjuk a darált sonkát, és megpirítjuk. A tésztát kifőzzük, és a szokásos módon elkészítjük, de adunk hozzá még egy kevés őrölt zöld fűszert(oregánó, vagy kakukkfű, vagy bazsalikom, és egy pici fokhagyma), így a tészta önmagában is ízletes, de csak keveset, mert a gombás sonka úgyis fűszeres. A tészta fűszerezése el is maradhat. Összevegyítjük. Fogyasztáskor a tányérra tett adagot majonézzel, esetleg reszelt sajttal gazdagítjuk. Ha más párolt zöldséget is adunk hozzá, már is egy újabb variációt készítettünk. Az étel egy kissé mediterrán jellegű lesz. Ha csak a gombát készítjük el a fent leírt fűszerekkel, kiváló pizza feltétet, vagy önálló ételt kapunk, amit akár egy szimpla sült hús mellé szervírozva, feldobhatjuk vele a szokásos menüt.


Friss hozzászólások

2017.július 26., szerda / 13:55

Mekkora dózisban alkalmazható a Puma Extra pázsitok egyszikű gyomirtásakor?

2017.július 26., szerda / 13:51

Növény nevének meghatározása

2017.július 24., hétfő / 22:23

rózsa gombaölőszer házilag

2017.július 19., szerda / 12:17

Ecettel valo gyomirtás teendói?

2017.július 19., szerda / 12:15

selyemakác nem hajt

2017.július 17., hétfő / 16:53

Kövér porcsint a konyhába!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia