szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Babbal a magas vérnyomás és a pattanások ellen!

Sulyok Józsefné, 2014. nov. 07.


A csak nevében közönséges bab nemcsak ételeink ízét gazdagíthatja, hanem kiváló gyógyhatással bíró növény is. Ki gondolta volna, hogy teaként vagy őrleményként is az ember segítségére siethet!

Babbal a magas vérnyomás és a pattanások ellen!

Dél-Amerikából származó, a pillangósvirágúak családjába tartozó, egyéves kultúrnövény. Szinte minden veteményeskertben megtalálható, csírázáskor magas hőre van szüksége, a májusi fagyok után ültethető.

Gyökerén a hüvelyesekre jellemzően gyökér-gümőcskék nőnek. A hüvelyes növények magas fehérjetartalmának és talajjavító hatásának oka a nitrogéngyűjtő baktériumok jelenléte.

Szára gyorsan növő, elágazó és nem csavarodó. A hajtásvégeken kapaszkodásra alkalmas kacsok találhatók. A fiatal kacsok a támasztékra gyorsan felcsavarodnak, ez a jelenség pl. a borsón és a szőlőn is megfigyelhető. Többféle változata ismert, középső levelei szív alakúak, az oldalsók ferde tojásdadok, ép szélűek. Virágai júliustól szeptemberig folyamatosan nyílnak, termése hüvely, a magvak magas fehérje és foszfortartalmúak.

Az értékes hatóanyagot a magvak kifejtése után visszamaradó szárított hüvely adja. A tarkázott hüvelyű babok kivételével bármilyen kívül fehér, belül halvány csillogó babhéj felhasználható drogként. Íze, illata a babra jellemző, júliustól szeptemberig gyűjthető.

Kémiai alkotórészei a kovasav, krómsavas sók, foszfor, kálium, cellulóz, aminosavak és C-vitamin.

Vérnyomáscsökkentő, szívműködést serkentő, enyhe vízhajtó, aceton-csökkentő, vércukorszint-csökkentő hatása van. Ezen kívül vesehomok, vesekő képződésének megelőzésére fogyasztják. Magas vérnyomás esetén galagonyalevéllel együtt javasolják.

Teáját legfőképpen vércukorszint-csökkentő teakeverék alkotórészeként isszák. Fehér babhéj, kukoricabajusz, kecskeruta, feketeáfonya-levél egyenlő arányú keverékét készítik és fogyasztják.

Külsőleg: a bab magtermését megőrlik, bablisztet készítenek, majd vízzel sűrű masszát kevernek belőle, pattanások kelések érlelésére borogató-szerként alkalmazzák.

A közönséges babot gazdasági növényként termesztik, hasznos fehérjeforrás nemcsak az emberek számára, hanem az állatok takarmányozásában is.

Kapcsolódó cikk:

Csombord – a borspótló afrodiziákum

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.január 29., szerda / 08:57

Miért filcesedik a fű?

2020.január 29., szerda / 08:54

Oszlopos gyertyán leveleinek betegsége mi lehet és mivel kezelhető?

2020.január 29., szerda / 08:51

Milyen gyümölcsfákat ültessek?

2020.január 29., szerda / 08:48

Mi történhetett a korall virágommal?

2020.január 29., szerda / 08:45

Orchidea szaporítasa

2020.január 29., szerda / 08:44

Calathea és Schefflera betegségei

2020.január 13., hétfő / 11:00

Fikusz - barna foltos

2020.január 11., szombat / 21:07

Miért sárgult el a levele ? Mit tegyek ezzel az egy szárral ?


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia