szépzöld

Babbal a magas vérnyomás és a pattanások ellen!

Sulyok Józsefné, 2014. nov. 07.


A csak nevében közönséges bab nemcsak ételeink ízét gazdagíthatja, hanem kiváló gyógyhatással bíró növény is. Ki gondolta volna, hogy teaként vagy őrleményként is az ember segítségére siethet!

Babbal a magas vérnyomás és a pattanások ellen!

Dél-Amerikából származó, a pillangósvirágúak családjába tartozó, egyéves kultúrnövény. Szinte minden veteményeskertben megtalálható, csírázáskor magas hőre van szüksége, a májusi fagyok után ültethető.

Gyökerén a hüvelyesekre jellemzően gyökér-gümőcskék nőnek. A hüvelyes növények magas fehérjetartalmának és talajjavító hatásának oka a nitrogéngyűjtő baktériumok jelenléte.

Szára gyorsan növő, elágazó és nem csavarodó. A hajtásvégeken kapaszkodásra alkalmas kacsok találhatók. A fiatal kacsok a támasztékra gyorsan felcsavarodnak, ez a jelenség pl. a borsón és a szőlőn is megfigyelhető. Többféle változata ismert, középső levelei szív alakúak, az oldalsók ferde tojásdadok, ép szélűek. Virágai júliustól szeptemberig folyamatosan nyílnak, termése hüvely, a magvak magas fehérje és foszfortartalmúak.

Az értékes hatóanyagot a magvak kifejtése után visszamaradó szárított hüvely adja. A tarkázott hüvelyű babok kivételével bármilyen kívül fehér, belül halvány csillogó babhéj felhasználható drogként. Íze, illata a babra jellemző, júliustól szeptemberig gyűjthető.

Kémiai alkotórészei a kovasav, krómsavas sók, foszfor, kálium, cellulóz, aminosavak és C-vitamin.

Vérnyomáscsökkentő, szívműködést serkentő, enyhe vízhajtó, aceton-csökkentő, vércukorszint-csökkentő hatása van. Ezen kívül vesehomok, vesekő képződésének megelőzésére fogyasztják. Magas vérnyomás esetén galagonyalevéllel együtt javasolják.

Teáját legfőképpen vércukorszint-csökkentő teakeverék alkotórészeként isszák. Fehér babhéj, kukoricabajusz, kecskeruta, feketeáfonya-levél egyenlő arányú keverékét készítik és fogyasztják.

Külsőleg: a bab magtermését megőrlik, bablisztet készítenek, majd vízzel sűrű masszát kevernek belőle, pattanások kelések érlelésére borogató-szerként alkalmazzák.

A közönséges babot gazdasági növényként termesztik, hasznos fehérjeforrás nemcsak az emberek számára, hanem az állatok takarmányozásában is.

Kapcsolódó cikk:

Csombord – a borspótló afrodiziákum

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2017.november 20., hétfő / 19:28

Amarillisz virágoztatása

2017.november 04., szombat / 21:08

Profil módosítás - Visszajelzés

2017.október 31., kedd / 10:15

Orchidea magról szaporítása

2017.október 31., kedd / 10:11

Kétszer termő málnatöveket kaptam.Szeretném megkérdezni,hogy az őszi tarra vágás után a tavaszi hajtásokból tövenként mennyit hagyhatok meg az 1,2,3 -dik évben, illetve a további években? Újratelepítés Hány év után szükséges. Köszönöm!

2017.október 30., hétfő / 22:16

Yucca pálmám levele sárgul törzse puha

2017.október 30., hétfő / 21:58

Yucca pálmám levele sárgul törzse puha

2017.október 29., vasárnap / 07:43

4m -es fenyo attelepitese


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia