szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Bátky Károly a futóhomok hasznosítója

Sulyok Józsefné, 2015. júl. 02.


Bátky Károly, református tanító, Gömör megyei Bején (Szlovákia) 1794-ben született.  

Bátky Károly a futóhomok hasznosítója

A gimnázium elvégzése után Sárospatakon végzett líceumot. 1817-ben Monorra, 1820-ban Gyömrőre ment tanulni. 1827-től Alsó-Némedin, majd 1841-től haláláig Kecskeméten állt a népnevelés szolgálatában.

Mint népnevelőt, korának aktuális problémái is foglalkoztatták, így az árvízvédelem, a futóhomok megkötése, a dohánytermesztés.

Hasznos segédkönyvet írt a „Futó homok megfogása és használása módjáról” 1842-ben, vagyis a kecskeméti évei alatt. Bevezetésként a futóhomok keletkezését próbálja megfejteni, majd a futóhomok megállításának addigi módozatait taglalja. Első lépésben a terület körülárkolását, sánc emelését, gyeptéglával való beültetését javasolja. Ezt követően a terület négyzetes akáccal vegyesen fűzzel, bodzával, jegenyével kell beültetni, majd gyepesíteni, s legelőnek, kaszálónak lehet hasznosítani. Olyan homoktűrő növényeket ajánl, mint a torma, melynek levélhegyei kora tavasszal spenótszerűen használhatók, vagy a közönséges csalán, melyet szintén spenót helyett fogyaszthat a szegény nép.

Javasolja, hogy a szegény munkás nép között osszák ki a terméketlen homokterületeket, adják bérbe. A bérlők kötelesek javítani a homokot termőföldráhordással, majd a végső fázisban szőlőt, gyümölcsfát telepíthetnek rá.

1837-ben Pesten adta ki „A tökéletes dohánytermesztésnek hosszas tapasztaláson épült leírása” c. könyvét. A dohánytermesztés, mint jövedelmező forrás, a későbbiekben is foglalkoztatta. 1845-ben írta „Rövid útmutatás a Honi dohánytermesztés módjára” c. munkáját összehasonlítva a magyar, az amerikai és a holland dohánytermesztést. Felsorolta a nevesebb dohánytermesztő helyeket, csak egyet-kettőt felsorolva: rakamazi, debreceni körzetek, füzesgyarmati, rátkai, hosszúpályi, stb. dohányok.

Figyelmet szentelt a talajfajták dohánytermesztésére gyakorolt hatásának, részletesen ismertette a dohánytermesztés  munkafázisait, a dohánymag elvetésétől a palántázáson keresztül a dohánylevelek felfűzéséig, szárításig, leírta a raktározását.
Ismerteti a főbb hazai dohányfajtákat, majd azokat a hibákat, melyek a kereskedési hitelnek ártanak. Közli, hogy 1 holdon mennyi dohányt lehet termeszteni.

Kecskeméten hunyt el 1859-ben.

Kapcsolódó cikk: Káposztalé, amiben U-vitamin van
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.február 17., hétfő / 20:02

Japán babérsomunkkal mi lehet?

2020.február 14., péntek / 22:02

Japán babérsomunkkal mi lehet?

2020.február 05., szerda / 21:52

Pettyeslevél virágzása

2020.január 29., szerda / 08:57

Miért filcesedik a fű?

2020.január 29., szerda / 08:54

Oszlopos gyertyán leveleinek betegsége mi lehet és mivel kezelhető?

2020.január 29., szerda / 08:51

Milyen gyümölcsfákat ültessek?

2020.január 29., szerda / 08:48

Mi történhetett a korall virágommal?


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia