szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Birs, a legkésőbbi gyümölcs-Receptekkel!

Sulyok Józsefné, 2012. dec. 13.


A népi gyógyászatban, mint hasmenést csillapító szer szerepel. Leve segít fertőző hasmenéses gyulladásban. Amikor nincs elegendő gyomorsav, vagy sokáig rostszegény táplálékot fogyasztunk, a birsalma savas hatása mozgásba hozza az egész emésztőrendszert. A birsalma nem csak az emésztést serkenti, de a gyulladást is csökkenti.

Birs, a legkésőbbi gyümölcs-Receptekkel!

 A birsalma lé hatásos lehet a reumás gyulladásra, fájdalomcsökkentőként is számon tartják. A legjobb, ha egy pohár birsalmalét fogyasztunk. Ha kúraszerűen fogyasztjuk, a levét centrifugázzuk ki. Az éretlen gyümölcs hatása még erősebb.


Főzetét is használhatjuk: némely birsalmának elég egy rottyanás, és megpuhul. Majd gyengéden meg kell kavarni, hogy egyenletesen puhuljon. Szegfűszeggel, fahéjjal ízesítjük.
A birsalmát sokféleképpen fel lehet használni, például: gyümölcskocsonyákban, pitékben, süteményekben, aromákban, fagylaltokban, dzsemekben, lekvárokban.


Receptektippek:


Birsalmabefőtt


Hozzávalók: 1 kg cukrot főzzünk fel 0,5 liter vízzel és egy darabka vaníliával. Ha jól forr, tegyünk bele annyi meghámozott, gerezdekre vágott birsalmát, amennyit a lé ellep és főzzük addig, amíg a gyümölcs halvány rózsaszín nem lesz. Ekkor vegyük le a tűzről, a birsalmát tegyük üvegekbe, kössük le, gőzöljük 10-12 percig, és a vízben hagyjuk kihűlni.

 

Birsalma ecettel


1 kg cukorra öntsünk negyed liter vizet, és ennél valamivel kevesebb ecetet és főzzük fel. Ha forr, tegyünk bele annyi hámozott és karikára vágott birsalmát, amennyit jól ellep a cukros lé. Főzzük, amíg a birsalma gyenge rózsaszínű, és sűrű lesz, akkor öntsük üvegbe, tegyük rá a kupakot, és főzzük ki forró vízben. Addig hagyjuk a vízben, amíg kihűl, s csak azután tegyük a polcra.

 

Birsalma kocsonya


A lehámozott héjakból főzzük. A megmosott héjat és magházat edénybe tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és addig főzzük, míg pirosasra nem színeződik, ezután leszűrjük a levét, és azonos térfogatú cukorral összekeverjük. Addig főzzük, míg a tányérpróbának meg nem felel. (A lé a tányérra csöppentve megalszik.) Ha kész, kisebb üvegekbe tesszük, de csak másnap zárjuk le az üvegeket.

 

Birsalma kuktában


Hozzávalók: 3 kg tisztított, kockára vágott birs, 2 kg cukor. A gyümölcsöt kuktába tesszük, aláöntünk 2 dl vizet, a sípolás kezdetétől számítva még 10 percig főzzük. Kiszedjük a kuktából, a maradék levet leöntjük, majd a gyümölcsöt átpasszírozzuk. Lábasba rakjuk, és újra főzni kezdjük, majd 5 percnyi főzés után beletesszük a cukrot, és még legalább 15-20 percig főzzük. Akkor jó, ha a lábas oldalától már elválik. Kibélelt formákba öntjük, ha megszilárdult, kiboríthatjuk, időnként megforgatva szárítjuk. Kiválóan használhatjuk erre a célra a szilikonos muffinsütüt.

 

Birsalmasajt 1.


Hozzávalók: 2 kg birsalma, 2 citrom, 20 dk durvára darált dió valamint a legyártott birspéphez kilónként 50 dk cukor.
A birsalmát alaposan lemossuk, a szárát és a virágmaradékot kivágjuk, majd hámozatlanul negyedekre várjuk. Edénybe rakva annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, és puhára főzzük. Leszűrjük, a főzőlevet félretesszük, a csutkadarabokat kiszedjük, a maradékot pedig szitán átpasszírozzuk, vagy pépesítjük. 2-3 dl főző léből, és a cukorból szirupot főzünk, belecsavarjuk a citrom levét, majd folytonos kevergetés közben apránként hozzáadjuk a pempőt is. Ha besűrűsödött, belekeverjük a diót is (el is maradhat). A formákat étolajjal kikenjük (pl. őzgerinc), majd beleöntjük a birsmasszát. Két nap múlva kiborítjuk egy tiszta deszkára, selyempapírral letakarva kb. 2 hétig szárítjuk, közben naponta megforgatjuk, hogy egyenletesen szikkadjon. Ha külseje már teljesen megszáradt, fóliába csomagolva tároljuk, míg elfogy.

 

Birsalmasajt 2.

 

A megtisztított birseket negyedekre vágjuk, a magházat kiszedjük, héjastól puhára főzzük, majd lepasszírozzuk. Lemérjük (kilónként 80 dg cukor kell), majd lábasban addig főzzük, míg el nem válik a lábas aljától. Hozzáöntjük a kimért cukrot, majd erős tűzön állandó kavargatás mellett 20-30 percig főzzük. Akkor van kész, ha hideg tányérra cseppentve bebőrösödik. Sietve kikent formába öntjük, mert gyorsan kocsonyásodik.

 

Kapcsolódó cikk:

Birsalma kompót

Almás varázs

Utolsó előtti visszaszámlálás a gyümölcsösünkben

Gyümölcs a fán, decemberben?

Birsalma a perzsák ajándéka

 

 


 




Hozzászólások (1)

Éva Shenandoah Barna
2014. márc. 19. (1 978 napja)
Tisztelt gyümölcsöt kedvelők és lekvárt készítők!
Ha megakarjátok őrízni egészségeteket és környezetetekét, akkor bizony a régi hagyományoktól olykor-olykor bizony el kell térni. Soha ne keverjetek cukrot a lekvárfőzéskor a gyümölcshöz, mert méginkább megerjeszti azt! Ha már lekvárt főzünk, akkor legalább néhány jó tanácsot fogadjunk meg, mellőzzük a cukrot/édesítőszereket, főzzük rövid ideig sűrűre, majd a felbontáskor ízesítsük a megfelelő édesítőszerrel, ami lehet gyümölcscukor, szőlőcukor, nádcukor, melasz (ami a répacukornak a nem finomított változata, nem értem, hogy miért nem ezt gyártják a cukorgyárak (?) és mindjárt meg is adom a választ: mert a finomított fehér cukorral és liszttel is pusztítani akarják az emberi fajt, akiknek ez az érdekük! ezért magának az embernek kell tenni ellene) méz, juharszirup, de semmi esetre sem a tisztított, kemikáliának kitett/fehérített répacukor. A gyümölcs és a zöldség a Teremtés ajándéka az embernek, hogy egészséges és hosszú életű légy itt a Föld nevű paradicsomodban! Ételünk és gyóyszerünk is egyben a gyümölcs, de csak abban az esetben, ha nyersen fogyasztjuk a gyümölcsöt és a saláta féléket, és alig párolva a zöldséget. A kifacsart gyümölcs- és zöldségleveket is nyersen kell, - az utóbbihoz néhány csepp olajat csepegtetve - fogyasztani. Köszönöm, ha segíthettem. Üdvözlettel: Éva Shenandoah Barna


Friss hozzászólások

2019.július 31., szerda / 07:39

Rhododendron levél száradás

2019.július 20., szombat / 17:26

Cukkini termése elrohad

2019.július 18., csütörtök / 06:42

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség

2019.július 17., szerda / 22:16

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia