szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Bojtorján - Gyógyító növények

Sulyok Józsefné, 2008. aug. 17.


Többféleképpen ismerjük: közönséges bojtorján, lapu, bogáncs, ragadvány, útszéli, vagy keserűlapu. Ezen kívül úgy is ismerjük, hogy nagy bojtorján (Arctium lappa), - kis bojtorján, pókhálós bojtorján.

A bojtorjánnak mindhárom felsorolt faja gyógynövény. A fészkes virágzatúak családjába tartoznak, házak körül, utak mentén, parlagokon, erdők szélén, helyenként nagy csoportokban teremnek, kétnyáriak.


Gyökerük karó alakú, 1-2 arasznyi hosszú, 1-2 ujjnyi vastag, alig elágazó, kívül szürkésbarna színű, belül piszkosfehér, szagtalan, fanyar ízű. Az elsőéves növények gyökerei tömörek, húsosak, virágzásuk alatt szivacsosak, majd egész üregesek, pudvásak lesznek.
 

A virágok pirosak, a fészekpikkelyek horgas csúcsúak, amellyel ruhára, és az állatok szőrébe kapaszkodnak. Az első évben tőlevelei fejlődnek, a második évben jelenik meg az erőteljes, virágzó száruk. Az elsőéves, tehát virágzó szárat még nem hajtott növények gyökerét kell gyűjteni. A szárat fejlesztett növények gyökerei gyógyászati célokra nem alkalmasak. A gyökereket megtisztítás után, csak a vastagabbakat kell szárításra hosszában felhasogatni. 4-5 kg friss gyökérből 1 kg száraz áru lesz.


A növény kevés illóolajat, cseranyagot, gyantát, szterineket, inulint, nyálkát, zsírt, cukrot, szerves savakat és keserű anyagokat tartalmaz.
Főzetét magában, vagy teakeverékekben vizelethajtónak, izzasztónak, epe-és vesekőoldónak, vértisztítónak használják. Külsőleg különböző bőrbajok – sömör, ekcéma, ótvar – ellen öblögetőnek, torokgyulladás ellen gargarizálásra használják. Mint hajápoló szer is megbecsülik. Főzetét hajmosó víznek használják, hajhullás, korpásodás és hajzsírosodás ellen.

A lapulevél nyálkás, cseranyagot, inulint és illóolajat tartalmaz. Hatása epeműködést serkentő, vizelethajtó és vértisztító. Bőrbajok gyógyítására is használt népies szer.
A lapu magja zsíros olajat, keserűanyagot, sárga festéket, gyantát is viaszt tartalmaz. A népi gyógyászatban epe és vesebántalmak ellen használják. Madáreledelnek is gyűjtik.

 

Kapcsolódó rovatok: Kertészkedés, Hobbi
Kapcsolódó cikk: Búza , kicsit másképp

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.december 02., hétfő / 15:33

Ajándékba kaptam ezt a szobanövényt és szeretném tudni a nevét

2019.november 03., vasárnap / 14:41

Gyümölcsös az erkélyen

2019.október 21., hétfő / 21:21

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 11:33

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 07:22

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 19., szombat / 15:01

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 17:02

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 16:28

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia