Borászati szakkifejezések ABC-je
Topor Erika, 2012. aug. 13.
A borászok nyelvét kevesen értik, ezért nem árt, ha mi is megtanulunk egy-két hasznos kifejezést, alapfogalmat. Íme az A-Á betűs kifejezések magyarázata.

Abroncs: pánt, mely a fahordót gyűrűszerűen összefogja. Általában fémből készül. Manapság már igen ritka a fahordók készítése.
Aciditás: Ha egy palack boron ezt a szót látjuk, hogy aciditás, az annyit jelent, hogy a savasság mértéke.
Agraf: az a „kapocs”, amely a pezsgő dugóját rögzíti a palackhoz az erjedéskor és az érlelés idején.
Akó: (Ebből a szóból származik az Akós hordó kifejezés) Az akó régi űrmérték, a magyar akó 53.72 liter, a bécsi akó (Fuder, Eimer) 56,589 liter. Az akolás a hordó űrtartalmának meghatározására használt vagy a hordóban levő folyadék mennyiségének meghatározására való rúd.
Akona: A hordó felső nyílása, amelyen keresztül a hordót töltik. Azt a hordódongát, ahol a töltőnyílás található, azt is szokták akonának nevezni. A töltőnyílásba helyezendő dugó, az akonadugó. A dugó általában esztergálással készül, fából.
Aktív szén: Az aktív szenet nemcsak a kémikusok ismerik, a borászatban is használják színtelenítésre, szagtalanításra. Antodornak nevezzük a szagtalanításra alkalmas aktív szenet.
Alapbor: Pezsgő, sherry, csemegebor készítésére felhasznált bor.
Alfenék: Az alfenék nem más, mint egy rács. Ezzel tartják a törkölykalapot a vörösbor készítésénél a folyadék felszíne alatt.
Aljbor: A közvetlenül az üledék felett elhelyezkedő része a leülepedett bornak. Aljabornak nevezik még azt a bort is, mely a fejtés alatt kifolyt, így már nem használható borászati célokra.
Ampelológia: A szőlészet tudományos elnevezése. Az ampelográfia szőlőfajta-leírást jelent.
Areométer: folyadékok sűrűség mérésére használt eszköz. Ilyen pl. a mustfokoló.
Ausbruch: Aszú (német kifejezés). A nemesrothadáson átesett, nagy cukor- és savtartalmú szőlőből készült borkülönlegesség. Aszúeszencia: A kiválogatott aszúszemekből, önsúlyától kicsorduló színlé. Egy puttony (28-30 l) 1-1,5 l eszencia csordul ki. Aszútészta: taposással vagy feltárógéppel tésztaszerű péppé feldolgozott aszúszőlő, amelyet az aszúkészítés során a mustban áztatnak.
Ászkolás (ászokolás): A bor fahordós érlelése pince hőmérsékleten.
Ászokhordó: A bor kezelésére, érlelésére használt fahordó (általában tölgyfahordó).
Asztali bor: Egyszerű, könnyű, kb. 9-11 térfogatszázalék alkoholt tartalmazó bor.
Átalag (ántalag): 70 literes tokaji boroshordó.
Átalfa: A hordóajtók rögzítésére használt keresztfa.
Áterjesztés: A bor másodlagos erjesztése az áterjesztés.
Atrapp: Az eredetihez maximálisan hasonlító borospalack utánzat. Kiállításokon láthatóak ilyen palackok, melyek külsőre ugyanolyanok, mint bármely borosüveg.
Autolizátum: Az élesztők önbomlásának terméke. Autolízis: Az élesztők enzimjeikkel saját testüket bontják le. Nagy szerepe van a pezsgőérlelés során.
Avas bor: Megöregedett bor.
Avinálás: A bor szesztartalmának növelése szesz hozzáadásával. Magyarországon a jogszabályok tiltják.
Azbeszt: A borászatban régebben használt szűrőanyag, mivel egészségre káros, használatát több országban, így hazánkban is tilos.
Kapcsolódó cikk:
Facebook Twitter GoogleStartlap
2019.december 02., hétfő / 15:33