szépzöld

Borászati szakkifejezések ABC-je 3.

Topor Erika, 2012. okt. 02.


A borászok nyelvét kevesen értik, ezért nem árt, ha mi is megtanulunk egy-két hasznos kifejezést, alapfogalmat. Íme az C betűs kifejezések magyarázata.

Előzménye: Borászati szakkifejezések ABC-je 2.

Borászati szakkifejezések ABC-je 3.

Cankó:
Másodtermésből származó, többnyire silány minőségű bor.


Cefre:
Zúzott, erjesztésre előkészített gyümölcs, szőlő.


Champagne-fleute (francia, ejtsd: sanpany-flőte):
Karcsú, hosszú szárú pezsgőspohár.

 
Chaptalozás (chaptalizálás):
Cukor hozzáadása musthoz, a bor szesztartalmának növelése végett, Chaptal francia vegyész eljárása szerint.
 

Citromsav:
A bor egyik természetes szervessav alkotóeleme.


Cladosporium cellare - Nemes pincepenész: Megfelelő hőmérsékletű és páratartalmú pincében szaporodik el, ezzel jelzi a jó pincét. 
 

Clairet:
Könnyű, világos piros bordeaux-i bor. Claret: A bordeaux-i típusú vörösborok angol megnevezése.


COS:
A bor három fontos tulajdonságának rövidítése. Color = szín, odor = illat, sapor = zamat. A "COS bor" elismerő minősítést jelent.
 

Couleur:
Színezőanyag, pl. karamell.


Cukor-sav arány:
A must cukor- és savtartalmának aránya.
 

Cukrozás:
A must cukortartalmának növelése szacharóz (répacukor, nádcukor) hozzáadásával a nagyobb alkoholtartalom kinyerése végett. a bor cukrozása hazánkban tilos.
 

Csap:
A hordóból a bor kieresztésére szolgáló szerkezet.
 

Csántér:
Ászokfa.
 

Csemegebor:
Legalább 15,0 legföljebb 22,5 térfogatszázalék szeszt tartalmazó, készített likőrbor.
 

Csendes bor:
Szén-dioxidot. nem vagy alig tartalmazó bor.
 

Csersav:
A must és a bor egyik cserzőanyaga. A fanyarság egyik meghatározója.
 

Csiger (lőre):
A vízzel kiáztatott szőlőtörköly levéből erjesztett, borszerű ital. 
 

Csin:
A hordódongákon a fenék beillesztésére szolgáló vájat.
 

Csobolyó:
Hordozható, lapos hordócska. Ivóedény.
 

Csöbör (cseber):
Egyfülű, vödör alakú edény. Űrmérték is: a pozsonyi csöbör 13,4 liter, az erdélyi és dunántúli csöbör kb. 42 liter.
 

Csömöszöl:
A szőlőszemeket sajtolás előtt összezúzza.
 

Csuma:
A szőlőkocsány népies megnevezése.
 

Csutora:
Kulacs.
 

Csűrölés (zurbolás):
A borkezelőanyagok elkeverése borban, kivételesen vízben. A folyadékot vékony sugárban az egyik edényből a másikba öntik.

 

Kapcsolódó cikk:

Bor, mámor, Magyarország

 




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2017.október 04., szerda / 22:53

Milyen kártevő rágja a díszalmafámat?

2017.október 02., hétfő / 20:01

Körtefa betegség, mi lehet ez?

2017.szeptember 26., kedd / 18:06

A gyümölcsfacsemete sikeres ültetésének feltételei

2017.szeptember 23., szombat / 16:55

Poloskák lepték el a paradicsomot, a szőlőt, a fügebokrot. Mit lehet ellenük tenni?


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia