szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Borkülönlegességek 1.

Scheftsik Tamás, 2012. febr. 09.


Amikor a borokról beszélünk a legtöbb esetben nem is jut eszünkbe, hogy ez a nedű nem csak a szőlő erjesztett levét takarja. Mivel a bor (és a sör) készítése tulajdonképpen majdnem egyidős az emberiséggel. Így nem meglepő, hogy nem csak egy gyümölcs képezi az alapját az italnak. Sőt, akkor is különlegességet kóstolhatunk, ha a szüret időpontja vagy éppen az elkészítés módja változik.

Borkülönlegességek 1.

Gyümölcsborok

 

A bor készítéséhez szőlőre van szükségünk. A szüret után mustot készítenek belőle, ami erjedés útján válik csodálatos itallá. Ez az alap elképzelés él a legtöbbünk elméjében. De mért is kéne egyedül a szőlőre korlátozni az erjedés tulajdonságát? Hiszen a természet a gyümölcsöt úgy alkotta meg, hogy az erjedésre legyen képes, ezzel hozzájuttatva az embereket a bor nyújtotta lehetőségekhez. Bár kevésbé ismertek, de készülnek italok más alapanyagokból is. Ilyen például a füge, az áfonya, vagy éppen a csipkebogyóbor. Mindegyik nagyon finom, és egy kis utánajárást követően könnyen elkészíthető otthon is. A vendégeink biztosan elképedve veszik majd tudomásul, hogy az eléjük helyezett szederbor, vagy narancsbor saját „termés”.

 

Nem gyümölcs alapú borok

 

Mézbor

 

Bizony, nem feltétlenül kell megvárnunk a gyümölcsfák terméseinek áradatát, elkészíthetjük a borunkat más alapokat használva is. Az első, amely valószínűleg nem olyan meglepő, a mézbor. A mézsör óta tudjuk, hogy a méhek csodás anyaga tökéletes arra, hogy alkoholt készítsünk belőle. A boltokban beszerezhető ugyan, de nem egyszerű rábukkanni, és az ára sem alacsony.

 

Akácbor

 

A második különlegesség azon túl, hogy kifejezetten finom, még romantikus is. Elvégre nem mindennap ihat az ember erjesztett virágokat. Az elkészítésénél olyan „fürtöket” használnak fel, melyeket még nem fosztottak ki a méhek, így lesz igazán zamatos az elkészült bor. Cukorral és nem egyszer mazsolával fokozzák az ízélményt. Bolti forgalomban a legritkább esetekben találkozhatunk vele, így az otthoni elkészítés a célravezető, ha meg szeretnénk kóstolni a különlegességet.

 

Rizsbor

 

Bár a gabonafélékből inkább sört szoktak készíteni, a rizs a bor készítésére is kitűnően alkalmas. Ahhoz persze, hogy igazán finom legyen a végeredmény, itt már sokkal több ízanyagra van szükség, mint az előzőek esetében. A cukor mellett citromra, fahéjra, szegfűszegre, vaníliára, áfonyára és kardamonnra is szükségünk lesz. A kezdetben erősen zavaros folyadék a letisztulás után nem csak látványban, hanem ízvilágban is nagyon kellemes.

 

Kicsit másképp

 

Egy bor különleges voltát köszönheti annak is, ha az elkészítése folyamatát valahol megtörik. Ha eltérünk a megszokott metódustól, és a szőlő szüretelését elcsúsztatjuk, a végeredmény a jégbor lehet. A különleges, édes, és nem utolsó sorban elég borsos árú különlegesség azért ennyire finom, mert a dér megcsípi a szőlőszemeket. Ennek hatására azok kissé megtöppednek, így a cukorkoncentrációjuk megnő. Hasonló okokból különleges a görögök egyik nemzeti itala, a mazsolabor. A szőlőszemeknek itt is a cukortartalmának fokozásával alkotnak sűrű, rubinvörös, édes testes bort, melynek alkoholtartalma magasabb a megszokottnál.

 

Kapcsolódó cikk:

Bor, mámor, Magyarország 5.

A magyar szőlőtermesztés története

Mi lehet ez?


 




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.június 18., kedd / 13:16

Selyem akác betegség

2019.június 18., kedd / 12:00

Selyem akác betegség

2019.június 17., hétfő / 01:16

Örökzöld magnólia-levélsárgulás ősszel

2019.június 17., hétfő / 01:05

Örökzöld magnólia-levélsárgulás ősszel

2019.június 14., péntek / 12:50

Paprika levél elváltozás

2019.június 09., vasárnap / 19:31

Mi rágja le a kikelt babnak a levelét a földtől 1 cm magasságban

2019.június 06., csütörtök / 15:12

A csodasövényen a képen látható elváltozás van, nagyon elterjedt , tavaly még nem láttam.

2019.május 23., csütörtök / 22:28

Volt egy barka fánk valami a föld alatt két-három centire teljesen elrágta a szárát.


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia