szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Bundás virsli

Mayerné Borics Erzsébet, 2011. júl. 06.


avagy öreg krumpli nem vén krumpli…


A megmaradt néhány darab ráncosra aszalódott a pincében. Ahhoz viszont sok volt, hogy kidobjam...
 

Bundás virsli

Nem is tettem volna szívesen, mert az utolsó 20 kg-ot egy termelőtől vásároltuk, aki veremben tárolta, és kiváló minőségben átvészelte a telet. Egy vödörben, egy éjszakát ázott a vízben. Másnapra egészen kigömbölyödött. Héjában puhára főztem, és tisztítás után burgonyanyomón áttörtem.

 

A tervem, hogy bundás virslit és burgonya fánkot készítek belőle. Ezeket az ételeket csak öreg krumpliból lehet elkészíteni, és mély hűteni is lehet. Jó lesz majd egy vacsorára, csak ki kell sütni. Legalább segítek magamon, és az esti főzés helyett valami mást is tudok csinálni.


Tehát az alap recept: 25 dkg főtt, áttört burgonya, 25 dkg liszt, 2 dkg, langyos tejben felfuttatott élesztő, 2 tojás sárgája, 1 evőkanál olaj, só. A sütéshez olaj.

 

A hozzávalókból rugalmas tésztát készítünk, ha szükséges langyos tej hozzáadásával, és kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk. A virslit vízszintesen ráfektetjük, és ennek megfelelő szélességű csíkokat vágunk. A csík szélére helyezzük a virslit és a tésztával együtt göngyöljük, majd késsel levágjuk a szükséges mennyiséget. Az összeillesztésnél alaposan eldolgozzuk, hogy sütés közben ne nyíljon majd ki. A bundázott virsliket egy kissé lisztezett tálcára fektetjük, és közel egy órát pihentetjük. Arra vigyázzunk, hogy kívül ne legyen lisztes (csak amennyi az elkészítéséhez feltétlenül szükséges) mert sütésnél megkeményedhet, és belül nem sül át. Az olaj közepesen forró legyen, hogy ne hirtelen piruljon.

 

A maradék tésztából pedig pogácsa szaggatóval fánkokat készíthetünk, amit szintén keleszteni kell. Szaftos húsok mellé kínálhatjuk köretként.

 

Önálló étel lehet belőle, ha megtöltjük maradék darált hússal, zöldséggel, vagy sajttal. Mélyhűtéshez a tálcára fektetett adagot először lefagyasztjuk, majd ezután csomagoljuk. A rétegek közé tegyünk Folpack fóliát, így egyenként, felengedés nélkül könnyedén kivehető és azonnal süthető.

 

Fogyasztható mustárral, ketchuppal, vagy salátával. Én egy tzatziki salátát készítettem hozzá. Uborka, joghurt, olívaolaj, só, fokhagyma, szárított menta, és kapor volt benne.

Kapcsolódó cikk:

Burgonya ABC

Krumplis fortélyok

Krumpli, a mérges gumó

 


 




Hozzászólások (2)

0 gábor
2014. aug. 16. (1 649 napja)
A tésztát keleszteni nem kell??Bocs,de most látom,hogy gönygyölés után kell pihentetni,keleszteni
0 gábor
2014. aug. 16. (1 649 napja)
A tésztát keleszteni nem kell??


Friss hozzászólások

2019.február 12., kedd / 12:10

Levélsárgulás a friss hajtásokon

2019.február 12., kedd / 12:03

Mi baja lehet növénynek?

2019.február 12., kedd / 11:55

Mi baja lehet növénynek?

2019.február 10., vasárnap / 20:00

Babérmeggy leveleinek foltosodása

2019.január 28., hétfő / 19:11

Szeretném tudni mi a neve a növénynek

2019.január 26., szombat / 11:13

Szeretném tudni mi a neve a növénynek

2019.január 26., szombat / 10:46

Szeretném tudni mi a neve a növénynek

2019.január 24., csütörtök / 15:02

Szeretném megkérdezni,hogy málna dugványt,hogyan tudok vírusmentesíteni.Köszönöm válaszukat.

2019.január 24., csütörtök / 15:00

Szeretném tudni mi a neve a növénynek


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia