szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Chips, ami egészséges?! Ezt edd!

Sulyok Józsefné, 2014. márc. 24.


Csaknem minden zöldségfélét meg lehet szárítani. Az ízük igazán különleges, megmarad benne a legtöbb vitamin. A zöldségeket vékony szeletekre vágva, blansírozva, a vizet felszárítva, olajsprayvel befújva, majd néhány órán át 100 fokon a sütőben szárítva, máris ropogtathatjuk a finomságokat.

Chips, ami egészséges?! Ezt edd!

Eredetileg a hajszálvékonyra szelt, olajban kisült burgonyaszeleteket, amelyek New York államban készültek először 1953-ban, ott nevezték úgy, hogy chips. A magyar neve szebben hangzik, vagyis burgonyaszirom. A később különböző eljárással készült zöldségek, gyümölcs készítmények is ezt a nevet kapták.

Manapság minden hajszálvékonyra szelt gyümölcs, zöldség, amely ropogósra szárad, sül, cukkini sziromnak, almasziromnak nevezhető.

A blansírozási eljárási módot a konyhában alkalmazzuk úgy, hogy a megtisztított nyers zöldséget szűrőkanálban 1-3 percre forró vízbe mártjuk, majd hirtelen hideg vízzel lehűtjük, hogy a további puhulást megakadályozzuk.

A gyümölcsszirmok közül a legegyszerűbb az almaszirom készítése. 2-3 almához számolunk 1 citrom levét, 20 dk porcukrot, fél liter vizet. A vékonyra szeletelt héjas almákat kenje meg citromlével. Kevergetés mellet egy lábasban melegítsük fel a fél liter cukros vizet forralásig. Tegyük bele az almaszeleteket, és letakarva egy éjszakán át hagyjuk a szirupban. Másnak a szeleteket szedjük ki papírtörlőre. Majd sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk egymás mellé és tegyük a 100 fokra felmelegített sütőbe 60 percre úgy, hogy közben egyszer, egyszer megforgatjuk. Jól zárható dobozba vagy zacskóba tároljuk.

A szárítva tartósítás a melegebb éghajlatú országokból terjedt el. A szárítással a víz elillan, az ízt, aromát hátrahagyva. A paradicsomot kettévágják és a napon két hétig szárítják. Ez a módszer nálunk nem alkalmazható, a kiadós záporok miatt. Ezért inkább folyamodjunk a több órás szárításhoz, amit a sütőben 120 fokon elvégezhetünk. Ezt az év bármely szakában megtehetjük, olajjal és fűszerekkel eltéve főzéshez is felhasználható.

A magyar emberektől a fűszerpaprika szárítása nem áll messze. Sokan foglalkoznak vele, kocsányánál fogva madzagra felfűzve, félárnyékos helyen felakasztva szárítják. De ha ez számunkra nem lehetséges, akkor a paprikát vágjuk ketté, és 50 fokon résnyire nyitott sütőben szárítsuk meg. Ha már zörgősre száradt, ledarálhatjuk, porrá őrölhetjük a paprikát. A magháztól megfosztott paprikát kisebb mennyiségben mákdarálón, nagyobb mennyiséget húsdarálón megdaráljuk némi maggal együtt, átszitáljuk, majd jöhet a kávédaráló, újabb szitálás és végül a mákdaráló. A magból darálás közben kipréselődött olaj segít megőrizni a paprika illatát, ízét. A finomra őrölt paprikát jól zárható üvegbe, hűvös, fénytől elzárva, száraz helyen tároljuk.
Az íz és arama-anyagok lebomlása lassítható, ha az őrleményt tartalmazó üveget alufóliába csomagoljuk.

Tipp! Fekete retek chips

Hozzávalók: 1 nagy fekete retek, nagy szemű só, olaj. A retket meghámozzuk, megmossuk, és nagyon vékonyra karikázzuk. Olajat forrósítunk, a fekete retek karikákat hírtelen megsütjük rajta, majd papírtörlőre kiszedjük, lecsepegtetjük és még melegen a sóval megszórjuk.
Zellerchips, céklachips is ugyanígy készíthető el.

Sárgarépachips is hasonló, csak ehhez kel koriander vagy petrezselyem, 1 késhegynyi őrölt kömény, só, bors. Amikor az olajban átsütöttük, papírtörlőn megszárítottuk, a koriandert és vagy a petrezselymet felaprítjuk, meghintjük vele a répát, megszórjuk sóval, őrölt köménnyel és a borssal.

Burgonyachips

Hozzávalók: burgonya, olaj, fűszersó, vagy tetszés szerinti más fűszer. A burgonyát meghámozzuk, majd vékonyra felszeleteljük, ezután vízzel leöblítjük, megszárítjuk. Egy tálcára kirakjuk, olajba mártott ecsettel bekenjük, majd mindkét oldalát meghintjük a fűszerrel. Tehetjük mikrohullámú sütőbe a burgonyát, de sütőpapíron, hagyományos sütőben is elkészíthető.

Kapcsolódó cikk:

Illatos teraszt mindenkinek




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.december 02., hétfő / 15:33

Ajándékba kaptam ezt a szobanövényt és szeretném tudni a nevét

2019.november 03., vasárnap / 14:41

Gyümölcsös az erkélyen

2019.október 21., hétfő / 21:21

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 11:33

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 07:22

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 19., szombat / 15:01

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 17:02

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 16:28

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia