szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Csokis-fahéjas ünnepi sütemény

Orbán Krisztina, 2014. dec. 17.


Ez az egyszerűen elkészíthető, igazi családi házi sütemény voltaképpen bármely ünnepi asztalra odakívánkozna, a csokoládé, a narancs, a fahéj és a szegfűszeg aromája azonban természetesen leginkább a téli ünnepkörhöz köti. Édesítsük hát meg közelgő ünnepeinket e csaknem százéves finomsággal.

Csokis-fahéjas ünnepi sütemény

A süteményt az alábbi módon készítjük.

Hozzávalók a süteményhez:

35 dkg liszt

50 gramm kakaópor

15 gramm reszelt étcsokoládé

fél evőkanálnyi sütőpor

2 teáskanálnyi őrölt fahéj

fél teáskanálnyi őrölt szegfűszeg

fél teáskanálnyi vanília

1 narancs finomra reszelt héja

egy késhegynyi só

kb. 140 gramm vaj (vagy margarin)

17 dkg kristálycukor

3 tojás

1,5 dl tej

Elkészítése

A lisztet, a kakaóport, a reszelt étcsokoládét, a sütőport, a fahéjat, a szegfűszeget, a vaníliát és a sót egy nagy tálba öntjük, ráreszeljük a narancshéjat, és az egészet jól összekeverjük. A vajat megpuhítjuk, és egy másik, nagy tálban előbb alacsony, majd magas fokozaton addig keverjük a kristálycukorral, amíg egy krémes tésztát kapunk. Ezt követően egyenként belekeverjük a 3 tojást, majd beleöntjük a tejet, és ismét jól megkeverjük. A finomságokkal elkevert lisztet a végén, kis adagokban adjuk hozzá, és a tésztát minden adag után külön megkeverjük. Miután minden hozzávaló a tálba került, a tésztát még tovább keverjük addig, amíg homogén állagúvá válik.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tésztából nagyjából két centi átmérőjű pici labdácskákat formálunk, vagy kézzel kilapogatjuk, és kicsi formákat – hagyományosan 6-7 centi hosszú rombuszokat – szaggatunk belőle. A sütiket egymástól kb. 4 centi távolságban egy kikenetlen sütőlapra helyezzük, és addig sütjük, ameddig enyhén felfújódnak, és a tetejük finoman megrepedezik (ez nagyjából 8-10 perc után következik be). Ezután a süteményeket kivesszük és egy rácson hűlni hagyjuk, majd a maradék tésztát is kisütjük.

Amíg a sütik hűlnek, finom csokimázat is készíthetünk rájuk. A sütik tetejét a gyermekek örömére színes dekorációs cukorral díszíthetjük, de akár kókuszreszelékkel, vagy őrölt mandulával is megszórhatjuk.

Hozzávalók a mázhoz:

4 evőkanálnyi kakaópor

16 dkg porcukor

6 cl víz

Elkészítése

A kakaóport és a porcukrot jól elkeverjük a vízben, majd folyamatos kevergetés mellett lassú tűzön addig melegítjük, amíg szép fényes mázat nem kapunk.

(Ehelyett étcsokoládét is használhatunk: a táblákat egy forró vízzel teli lábas fölött lassan megolvasztjuk.)

Amikor a máz elkészült, fogjuk a meghűlt süteményeket, és egyenként belemártjuk őket úgy, hogy a máz csak a tetejüket érje. Ezután visszahelyezzük a sütiket a rácsra, hogy az oldalukon végigfolyó máz az aljukat ne érje. A díszítésnek választott finomsággal, vagyis a dekorációs cukorral, a kókuszreszelékkel, vagy a mandulával azonnal megszórjuk a sütemények tetejét. Ezután hagyjuk a mázat megszilárdulni, és mintegy félóra múlva a finom ünnepi sütemény már fogyasztható is.

A süteményt a mázra való tekintettel tároljuk hűtőben, a dekoráció védelme érdekében pedig az egyes rétegeket papírral válasszuk el egymástól.

Kapcsolódó cikk: Ünnepi kókusztorta




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.július 20., szombat / 17:26

Cukkini termése elrohad

2019.július 18., csütörtök / 06:42

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség

2019.július 17., szerda / 22:16

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség

2019.július 15., hétfő / 14:12

Mit tegyek a Habanero leveleinek torzulásával?

2019.július 15., hétfő / 14:05

A fokföldi ibolyám levelét rágcsálja valami

2019.július 15., hétfő / 13:56

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség

2019.július 14., vasárnap / 17:32

Kertészkedj japán módra!

2019.július 09., kedd / 23:27

A csodálatos teafa olaj

2019.július 09., kedd / 22:27

Selyem akác betegség


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia