szépzöld

Csoportban ezért szebbek

Sulyok Józsefné, 2015. nov. 10.


Nem titok, hogy a cserepes és a vágott virág díszíti a lakást. Az egészséges szobanövény titka a természetes élőhelyet utánzó elhelyezésen, megfelelő tápláláson és a locsoláson múlik. 

Csoportban ezért szebbek

Növényápolás

Némelyik szobanövény elhanyagolva is virít, mások rengeteg gondozást igényelnek. Egyes növényeket ki is ültethetjük nyáron a kertbe, hogy jobban fejlődjenek.

Cserepes növényeinkhez ne használjunk kerti földet, mert nem steril és a benne lévő baktériumoknak kedvez a benti környezet. Szaküzletben vásároljunk megfelelő virágföldet.

A központi fűtés szárítja a levegőt, éppen ezért a szobanövényeket hetente egyszer fújjuk be vízpermettel.

A növényeket rendszeresen poroljuk le, a fényes leveleket töröljük le glicerinnel. Ettől fényesebb lesz, és nem tapad rájuk a por. A tej és a víz 1:1 arányban ugyancsak jó levélfényező.

A szobanövények csoportosan érzik jól magukat., különösen ha száraz a levegő. Fontos, hogy mindnek azonos legyen a fény, a meleg és a vízigénye.

Hideg teát, kifőtt tealeveleket és kávézaccot virágfölddel keverve talajlazító hatást érünk el. A keverék főleg páfrányoknak való. A tojás főzővize ugyancsak táplálja  a növényt.

Mielőtt a cserépbe tennénk a földet, előtte az aljára tegyünk egy kevés sódert vagy cseréptörmeléket, ezzel megoldjuk a felesleges víz távozását és a gyökerek szellőzését.

Ha virágládában tartjuk a növényt, a tetejére rakjunk kavicsot, hogy az eső ne mossa ki a földet a ládából.

Az új szerzeményeket néhány hétig tartsuk távol a növényeinktől, amíg meg nem bizonyosodtunk róla, hogy egészségesek. Az átültetett növényt ne tápláljuk 2-3 hónapig, mert különben a gyökerek nem szövik át az új talajt.

Locsolás

Használjunk állott vizet. A túl meleg vagy hideg öntözővíz árt a növényeknek. Az éjszakára állni hagyott vízből elpárolognak vagy kicsapódnak az ártalmas anyagok.

Mielőtt hosszabb időre elutaznánk, engedjünk a kádba pár centi vizet, és állítsuk bele a cserepeket vastag törölközőrétegre. Így annyi vizet szívnak fel a növények, amennyire szükségük van.

Vagy egy kenderzsineg egyik végét dugjuk a cserépbe, a másik végét egy vödörbe, a vödröt rakjuk magasabbra mint ahogy a növény van. A spárga megszívja magát, és ellátja a növényt vízzel.

Jót tesz a növénynek, ha néha állott teával locsoljuk meg. De ne tegyük ezt túl gyakran, mert a túlzott csersav árt a növénynek.

Ha nem akarjuk, hogy csepegjen a függő virágkosár, néha egy-két jégkocka talajra helyezésével is elintézhetjük az öntözést. Legyünk óvatosak, mert a hideg árthat a növénynek.

Kapcsolódó cikk: A matuzsálemi kort is megélő puszpáng
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2018.február 19., hétfő / 22:23

Gyep helyreállítása

2018.február 19., hétfő / 17:16

Orchidea egyik szára elsárgul

2018.február 19., hétfő / 17:14

Vanìlia termés kezelése

2018.február 19., hétfő / 17:09

Gyep helyreállítása

2018.február 19., hétfő / 16:55

apró lisztszerű képződmények

2018.február 17., szombat / 22:01

10+1 tipp, hogy ápold a húsvéti kaktuszod!

2018.február 05., hétfő / 14:01

minden növény átültetéséhez megfelel az általános virágföld?

2018.február 05., hétfő / 13:46

Milyen növény? Mitől barnulnak a levelei?


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia