szépzöld

Csoportban ezért szebbek

Sulyok Józsefné, 2015. nov. 10.


Nem titok, hogy a cserepes és a vágott virág díszíti a lakást. Az egészséges szobanövény titka a természetes élőhelyet utánzó elhelyezésen, megfelelő tápláláson és a locsoláson múlik. 

Csoportban ezért szebbek

Növényápolás

Némelyik szobanövény elhanyagolva is virít, mások rengeteg gondozást igényelnek. Egyes növényeket ki is ültethetjük nyáron a kertbe, hogy jobban fejlődjenek.

Cserepes növényeinkhez ne használjunk kerti földet, mert nem steril és a benne lévő baktériumoknak kedvez a benti környezet. Szaküzletben vásároljunk megfelelő virágföldet.

A központi fűtés szárítja a levegőt, éppen ezért a szobanövényeket hetente egyszer fújjuk be vízpermettel.

A növényeket rendszeresen poroljuk le, a fényes leveleket töröljük le glicerinnel. Ettől fényesebb lesz, és nem tapad rájuk a por. A tej és a víz 1:1 arányban ugyancsak jó levélfényező.

A szobanövények csoportosan érzik jól magukat., különösen ha száraz a levegő. Fontos, hogy mindnek azonos legyen a fény, a meleg és a vízigénye.

Hideg teát, kifőtt tealeveleket és kávézaccot virágfölddel keverve talajlazító hatást érünk el. A keverék főleg páfrányoknak való. A tojás főzővize ugyancsak táplálja  a növényt.

Mielőtt a cserépbe tennénk a földet, előtte az aljára tegyünk egy kevés sódert vagy cseréptörmeléket, ezzel megoldjuk a felesleges víz távozását és a gyökerek szellőzését.

Ha virágládában tartjuk a növényt, a tetejére rakjunk kavicsot, hogy az eső ne mossa ki a földet a ládából.

Az új szerzeményeket néhány hétig tartsuk távol a növényeinktől, amíg meg nem bizonyosodtunk róla, hogy egészségesek. Az átültetett növényt ne tápláljuk 2-3 hónapig, mert különben a gyökerek nem szövik át az új talajt.

Locsolás

Használjunk állott vizet. A túl meleg vagy hideg öntözővíz árt a növényeknek. Az éjszakára állni hagyott vízből elpárolognak vagy kicsapódnak az ártalmas anyagok.

Mielőtt hosszabb időre elutaznánk, engedjünk a kádba pár centi vizet, és állítsuk bele a cserepeket vastag törölközőrétegre. Így annyi vizet szívnak fel a növények, amennyire szükségük van.

Vagy egy kenderzsineg egyik végét dugjuk a cserépbe, a másik végét egy vödörbe, a vödröt rakjuk magasabbra mint ahogy a növény van. A spárga megszívja magát, és ellátja a növényt vízzel.

Jót tesz a növénynek, ha néha állott teával locsoljuk meg. De ne tegyük ezt túl gyakran, mert a túlzott csersav árt a növénynek.

Ha nem akarjuk, hogy csepegjen a függő virágkosár, néha egy-két jégkocka talajra helyezésével is elintézhetjük az öntözést. Legyünk óvatosak, mert a hideg árthat a növénynek.

Kapcsolódó cikk: A matuzsálemi kort is megélő puszpáng
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2017.november 20., hétfő / 19:28

Amarillisz virágoztatása

2017.november 04., szombat / 21:08

Profil módosítás - Visszajelzés

2017.október 31., kedd / 10:15

Orchidea magról szaporítása

2017.október 31., kedd / 10:11

Kétszer termő málnatöveket kaptam.Szeretném megkérdezni,hogy az őszi tarra vágás után a tavaszi hajtásokból tövenként mennyit hagyhatok meg az 1,2,3 -dik évben, illetve a további években? Újratelepítés Hány év után szükséges. Köszönöm!

2017.október 30., hétfő / 22:16

Yucca pálmám levele sárgul törzse puha

2017.október 30., hétfő / 21:58

Yucca pálmám levele sárgul törzse puha

2017.október 29., vasárnap / 07:43

4m -es fenyo attelepitese


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia