szépzöld

Datolya, az ókor közkedvelt gyümölcse

Sulyok Józsefné, 2008. nov. 21.


A datolyapálma gyümölcse hozzánk szárított formában jut el. Kellemes íze miatt nagyon közkedvelt, főleg a hűvösebb napok beköszöntével. Sokan nem is sejtik, hogy finom íze mellett gyógyhatása is jelentős.

Eredete, hagyományai

 

A datolyapálma termését az ember évezredek óta gyűjti. A legrégibb maglelet Egyiptomban került elő, a tudósok szerint i.e. 14.000-ből. Ez aligha hasonlított a ma ismert fajokra, hiszen a datolya nemesítése is 8000 éves.

 

Termesztését az ókori keleten kezdték, amit egyiptomi sírok rajzai, sumer és akkád agyagtáblák bizonyítanak. A datolyát leginkább mézként használták, mert a cukrot ekkortájt még nem ismerték. Eleinte Egyiptom, majd egy ideig Palesztina jelképe volt. Egyes vallásokban a datolyapálma szárnyas levele a béke és harmónia szimbólumaként szerepelt.


Élettani hatása, összetétele

 

A datolya (phoenix dactylifera) segíti az emésztést, javítja a bélműködést. A fügéhez és az ananászhoz hasonlóan a friss datolya is segít az emésztésben, meggyorsítja azt. Enyhe hashajtó-hatással is rendelkezik. A szárított datolya jótékony hatása a rosttartalmának köszönhető.

Összetétele: réz- és káliumtartalma kiemelkedő!

 


Tipp! Datolyasaláta naranccsal

 

Hozzávalók: 4 narancs, 1 evőkanál méz, 1 kis citrom, 2 evőkanál narancs-likőr, 15 dk datolya, 3 dk vékony lapokra vágott mandula.

 

A narancsokat egy kis lábos fölött hámozzuk meg, hogy a lecsöpögő levét felfogjuk. Ezután cikkekre szedjük. A lábosban lévő narancslevet a mézzel, a citrom kicsavart levével és a narancslikőrrel összekeverjük. A datolyát félbevágjuk, kimagvazzuk, összekeverjük a narancsgerezdekkel, és ráöntjük az öntetet. Így pihentetjük egy órát. A mandulát zsiradék nélkül aranysárgára pirítjuk. Tálaláskor a salátát behintjük a mandulával.


Kapcsolódó cikk:

Mi a nasi?

 

Kapcsolódó rovatok:

Kertészkedés,

Hobbi

Receptek

 




Hozzászólások (1)

Bényeiné
2008. nov. 28. (3 493 napja)

Van egy sokszor próbált és nagy kedvenc süti a datolyával:

Zabpehely kockák:

hozzávalók: 4 dl zabpehely, 3 dl liszt, 10 dkg barnacukor!, 20 dkg margarin, késhegynyi szódabikarbóna.

töltelék: 60 dkg datolya, 1,5dl narancslé - az apróra vágott datolyát a narancslében megfőzzük, hogy jó krémes legyen az egész.

A tésztához való anyagokat összedolgozzuk, nem áll össze inkább csak morzsalékos lesz. A kivajazott és lisztezett tepsibe terítjuk az egyharmadát, rákenjük a datolya krémet, majd a maradék tésztával befedjük. Kb.150 fokon 30-35 percig sütjük. Frissen is finom, csak kicsit szétpereg, de ha ki bírjuk várni a holnapot, akkor szépen kockázható, kellemesen összeérett sütink van.



Friss hozzászólások

2018.június 22., péntek / 17:00

Gyenge, sárgásodó fü

2018.június 22., péntek / 16:55

Bebarnultak a pálmám levelei

2018.június 18., hétfő / 16:51

Kiskertek, házikertek időszerű növényvédelmi teendői (8)

2018.június 18., hétfő / 10:58

Borostyán kárzevője

2018.június 18., hétfő / 10:50

Nyárfa hajtás írtás

2018.június 15., péntek / 09:53

húsz éves fagyal helyén jelenleg két éves fagyal van, mely tavaly is, idén is sárgul. Mi lehet a betegsége? Évente kétszer kap műtrágyás oldatot. Köszönöm a választ.

2018.június 15., péntek / 07:52

Kövèrporcsin írtàsa vetemènyesből

2018.június 11., hétfő / 18:18

Mivel írtsam ki a gyomot?


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia