szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Datolya az örömhozó

Sulyok Timea, 2010. nov. 22.


A datolya a meleg égöv gyümölcse, hozzánk általában szárított formában érkezik. A datolyapálma a Perzsa-öböl térségében őshonos. Az ókorban nagy mennyiségben termesztették az Eufrátesz és a Nílus vidékén

Datolya az örömhozó

Régészeti leletek bizonyítják, hogy az egyiptomiak külön edényeket használtak a datolya szedésére és feldolgozásra. A Biblia is megemlíti Jóel könyvében a datolyafát, melynek elszáradása az emberek örömének kiveszését jelképezi.

 

Arábiában valószínűleg i.e. 4. évezredben voltak datolyaligetek, de nem sokkal később eljutott Indiába is, ahol az Indus-folyó völgye lett az otthona. Később a nomád népek a sivatagi oázisokba ültették a növényt, az arabokon keresztül pedig eljutott Spanyolországba.

 

A középkorban nagy ültetvényeket telepítettek Szicíliába, Dél-Olaszországba, Görögországba és a francia Riviérára, de ezeken sohasem lett tökéletes termés. A spanyol felfedezők vitték el a növény magját először Mexikóba, majd az 1700-as évek második felében a ferences szerzetesek által került Kaliforniába. Jelenleg legnagyobb datolyatermője Irak. Az 1800-as évekre a datolya lett az egyik fő táplálék Észak-Afrikában, valamint Közel-Keleten.

 

A datolyát sokáig, mint alapélelmiszert tekintették, az utóbbi időben kezdtek vele komolyabb tudományos vizsgálatokat folytatni. Elsősorban ásványi anyagokat, B-vitaminokat, nyomelemeket, valamint értékes energiaforrásként szénhidrátot tartalmaz. A datolya helyettesítheti a lisztet a tészták alapanyagaként, így a liszt-érzékenyek, és allergiások is fogyaszthatják. A datolyamagból készült kivonat külsőlegesen használva segít eltüntetni a ráncokat. Azt is igazolták, hogy a friss vagy a szárított datolya között nincs lényeges különbség a gyógyhatásokat tekintve.

 

A datolyapálma általában olyan országokban nő, ahol az étkezési lehetőségek meglehetősen korlátozottak, vagy az ország területének nagy része sivatagos, köves, mezőgazdasági termelésre alkalmatlan. Így a datolya ezeken a vidékeken elsőszámú tápláléknak számít.

 

A gyümölcs húsa is tartalmaz olajat, de magjából ennek kb. 15-20-szorosa nyerhető ki.
Ezen kívül aminosavakat is tartalmaz, melyek közül számos, még a legnépszerűbb gyümölcsökben (narancs, alma, banán) se található meg. Egyre többen fogyasztják olyan területeken, ahol a datolya nem terem meg.

 

A népgyógyászatban a datolyát a külföldi tapasztalatok alapján számos betegségekre alkalmazzák. A gyümölcsöt csontgyengeségre, álmatlanságra, hörghurutra, emésztési zavarokra, ödémára, lázra, köhögésre, megfázásra, májbetegségekre, illetve szamárköhögésre adják. A fenti hatások tudományos módszerekkel nem lett bebizonyítva.

 

Kapcsolódó cikk:
Datolya, az ókor közkedvelt gyümölcse




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.november 03., vasárnap / 14:41

Gyümölcsös az erkélyen

2019.október 21., hétfő / 21:21

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 11:33

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 07:22

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 19., szombat / 15:01

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 17:02

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 16:28

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé

2019.szeptember 23., hétfő / 09:18

Gömjuhar törzsén betegség


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia