szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Decemberi virágaink

Sulyok Józsefné, 2011. nov. 30.


Mégsem virág a Mikulásvirág? Vajon hány méter magasra nőhet meg?

Milyen gondozást igényel a virágzási idejéről elnevezett karácsonyi kaktusz?

Decemberi virágaink

Karácsonyi kaktusz

 

A leghálásabb szobanövényeink egyike, kifejezetten igénytelen minden mostoha körülmények ellenére is szépen növekszik, és egész komoly méretet is elérhet. Ám ha nem foglalkozunk vele eleget, akkor nem virágzik, pedig virágai gyönyörűek, és viszonylag sokáig megmaradnak, nem csak karácsonykor.

 

A virágzás megindítására már kora ősszel gondolnunk kell. Szeptember közepétől csak visszafogottan locsoljuk a növényt, viszont hetente adjunk neki tápoldatot.

 

Ami a legfontosabb: ha már letettük valahová, ne változtassuk a helyét, még csak ne is fordítsuk el a cserepét. Ha a levélkéin megjelentek a bimbók, növelhetjük a vízmennyiséget.

 

Mikulásvirág

 

A jellegzetes karácsonyi lakásdísz származási helyén, Közép-Amerikában akár 3 méter magasra is megnőhet. Bár a neve szerint virág, a valóságban mégsem az, hiszen csak a fellevelei színeződnek pirosra. Egy ideig szépen virít, aztán legnagyobb bánatunkra elhullajtja felső leveleit, és onnantól kezdve hiába várjuk, hogy újra „virágozzon”.

 

Pedig ha jól gondozzuk, még az is megtörténhet. Tegyük világos, de hűvös, 15 foknál nem melegebb helyre. Tűző napfény ne érje. Csak akkor locsoljuk meg, amikor földlabdája már szikkadt. A huzatra érzékeny. Ha jól eltaláljuk a helyét, legalább két hónapig virít. Utána eldobálja a leveleit, részben a zöldeket is. Február körül vágjuk vissza 10-15 cm-re a növényt, és drasztikusan csökkentsük az öntözést.

 

Tavasszal, amikor megjelennek rajta az első hajtások, ültessük át. Ha színes leveleket is szeretnénk látni rajta, akkor naponta legalább 12-14 óráig tartsuk sötétben, (pl. tegyünk rá egy kartondobozt). Amikor a levelei újra színesedni kezdenek, nyugodtan visszatehetjük a régi helyére. 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.január 13., hétfő / 11:00

Fikusz - barna foltos

2020.január 11., szombat / 21:07

Miért sárgult el a levele ? Mit tegyek ezzel az egy szárral ?

2020.január 07., kedd / 11:22

ültetési szertartás esküvőn

2020.január 07., kedd / 11:10

Ajándékba kaptam ezt a szobanövényt és szeretném tudni a nevét

2020.január 03., péntek / 19:47

Yucca pálma levelek száradása

2020.január 02., csütörtök / 15:16

Yucca pálma levelek száradása


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia