szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Dekódoltuk a borászok nyelvét! 2.

Topor Erika, 2012. nov. 26.


Avagy a Borászati szakkifejezések ABC-je 5.

A borászok nyelvét kevesen értik, ezért nem árt, ha mi is megtanulunk egy-két hasznos kifejezést, alapfogalmat. A következő epizód a F-G betűvel kezdődő szavakkal fűszerezve. Mindenkinek, akit érdekel, hogy mi van a palackra írva.
 

Dekódoltuk a borászok nyelvét! 2.

Fagyasztott bor: Fagyasztással töményített bor, víztartalma fagyasztáskor jéggé alakul, amely eltávolítása után a bor alkoholban gazdagabb lesz.


Fagyott íz: A megfagyott, majd felengedett szőlőből készült bor kellemetlen íze.
 

Fajélesztő: Színtenyésztett borélesztő.


Fáradt bor: Szénsavtartalmát vesztett, jellegtelen bor.


Farkasalma íz: A farkasalma illatára emlékeztető kellemes íz. Többek között a Merlot, és a Cabernet fajtáknak is a farkasalmára hasonlító íze van.


Faszesz: Metil-alkohol, a pektinanyagok enzimes bontásakor keletkezik.


Fátyolos: Nem tiszta bor.


Fehértörés: Az oxidálódott vas és a foszforsav vegyületének csapadéka által okozott borzavarodás.


Fejabroncs: A hordó két végén található abroncs.


Fejtés: A tiszta bor leszínelése az üledékről.


Feketetörés: Az oxidálódott vas- és a cserzőanyagok vegyületének csapadéka által okozott zavarodás.
 

Félédes: Édeskés bor.


Felfordult bor: Megtörött bor.


Félszáraz: Kevés cukrot is tartalmazó bor.
 

Fermentáció: Jelentése erjedés.
 

Fertály: Negyedakónyi bor.


Festőbor: Más borok megfestésére is alkalmas bor.
 

Filoxéra: (Viteus vitifolii) Szőlőgyökértetű. Az európai szőlők gyökerén kóros sejtburjánzást okoz. A múlt században nagy pusztítást végzett Európa szőlőültetvényeiben, így hazánkban is. 
 

Finomszesz: Kb. 96 m/m% alkoholt tartalmazó szesz.


Flanzy-eljárás: Vörösbor-készítési módszer.


Fojtott must: Kén-dioxid hozzáadásával tartósított must.


Fokolás: A must sűrűségének mérése areo méterrel.


Fordítás: Törkölyre öntött borból készült bor.


Főtt íz: A hőkezelés során túlhevített bor kellemetlen íze.


Friss bor: Kellemes, üde, fiatal, bor.


Fröccs: Bor és szódavíz keveréke


Fruktóz:
Gyümölcscukor.


Funtfa: Dongafa készítésére szánt fahasábok.


Fű íz: Az éretlen szőlőből készült bor íze.


Fűszerezett bor: Készített csemegebor, amelynek alkoholtartalma legalább 15,0, legföljebb 23 térfogatszázalék. A bor ízesítéséhez növényi fűszereket használnak.
 

Gáttor: A pince boltozott előtere.


Gallon: Angolszász űrmérték. Az angol gallon 4,56 liter, az amerikai gallon 3,785 liter.


Galloz: A musthoz vizet, és cukrot adva csökkenti a savkoncentrációt, a cukor hozzáadásával növeli a must cukortartalmát, ezáltal kialakítja a must kívánatos összetételét.


Gantár: ászokfa.


Gipszezés: Amikor gipszport adnak hozzá a zúzott szőlőhöz, annak érdekében, hogy a bor savasságét megnöveljék, vagy a vörösborok színét javítsák.
 

Glicerin: Háromértékű alkohol. Főleg a cukor erjedésekor keletkezik. Növeli a bor sűrűségét.


Glicerinerjedés: Borbetegség, (megfordulás) kénezéssel kezelhető.


Glükóz:
Szőlőcukor.


Gömbölyű bor:
Harmonikus összetételű, testes bor.
 

Gönci hordó: Tokaji hordótípus, kb. 186 liter. Nevét Gönc községről kapta.


Gyantás bor: Görögországban, Attikában a fehérborokat általában gyantával ízesítik. A gyantával ízesített bort retsinának nevezik.


Gyógybor:
Borból készült gyógyító erősítő ital.


Gyümölcsbor: Gyümölcsből, és nem szőlőből készült borszerű ital.

 

Kapcsolódó cikk:

Dekódoltuk a borászok nyelvét!

 




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé

2019.szeptember 23., hétfő / 09:18

Gömjuhar törzsén betegség

2019.szeptember 23., hétfő / 00:06

Rododendronom levelei sodródnak.

2019.szeptember 15., vasárnap / 15:21

Rododendronom levelei sodródnak.

2019.szeptember 03., kedd / 18:54

Nem tudom milyen novenyt vettem? Az elado sem tudta megmondani.


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia