szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Dekódoltuk a borászok nyelvét! 3.

Topor Erika, 2012. dec. 04.


Borászati szakkifejezések H-I

Legfrissebb gyűjteményünkben a H és I betűs borászati szakkifejezésekkel ismerkedhet meg a kedves olvasó. Fény derül a habzóborra, a hamisítás fogalmára, vagy az irányított erjesztés alapismeretére.


 

Dekódoltuk a borászok nyelvét! 3.

Habzóbor: A pezsgőt utánzó bor, amelyben mesterséges ásványi szénsav van.
 

Hagymás színű bor: Pirkadt színű, vöröses árnyalatú bor.


Hamisítás: A meg nem engedett anyagok, vagy kezelési eljárások alkalmazása a borászati kezelések során. A valóságot nem fedő megnevezések alkalmazása is hamisításnak számít.


Harmonikus bor: Amikor a bor alkotóelemei összhangban vannak.


Házasítás: Többféle bor és must összekeverése határozott cél érdekében. 
 

Hébér: Lopó.


Hegyközség: Szőlőtermelőkből alakult érdekvédelmi társulás.


Hektoliterfok: A szesztartalom mértékegysége, megfelel 1 liter abszolút alkoholnak.


Hibrid: Különböző fajhoz vagy fajtához tartozó növények keresztezésével létrehozott növényi egyed.

 
Hidegkezelés (frigorizálás): A bort fagyáspontjához közeli hőmérsékleten hűtik a bort 6-8 napig. ilyenkor a borkő kicsapódik a hideg hatására, melyet még hidegen szűrnek ki a borból.


Hóbor: A fagyasztott borból kicsapott jég olvadéka. Alkoholtartalma 1-2 térfogatszázalék.


Hosszú bor: Zamatos, testes bor, melynek íze a lenyelés után még hosszú ideig érezhető az ember szájában.


Hosszúlépés: Fröccs.


Hőkezelés: Borstabilizálási eljárás, a hidegkezelés során főleg a borkő, a melegkezelés során pedig a fehérjeanyagok csapódnak ki a borból. Az enzimek, és az élő szervezetek, mikroorganizmusok elpusztulnak.


Húzós bor: Aránytalanul magas cserzőanyag-tartalmú bor.


Húzott minta: Olyan borminta, amely a tartályban található bormennyiség minden rétegéből tartalmaz bort. A tartály fenekére leeresztett mintavevő készüléket fokozatosan emelik felfelé (húzzák) a tartály felszíne felé.


Ibrik: Öblös füles ivóedény.


Icce: Űrmérték. Egy magyar icce 0,848 liter, egy pozsonyi icce 0,839 liter, egy kis (erdélyi) icce 0,707 liter. 
 

Illósavak: A bor forralásakor elpárolgó savak gyűjtőneve. A bor legfontosabb illósava az ecetsav.


Impregnálás: Szénsav elnyeletése borban.


Irányított erjesztés: Szabályozott erjesztés. A hidegkezelés alkalmával a borból kivonható a borkő. A melegkezelés alkalmával a borban a nemkívánatos élő mikroorganizmusok pusztulnak el, és az enzimek inaktíválódnak.


Iskolázó borkezelések: A bort tisztábbá, állóképesebbé teszik. Ilyen folyamat a derítés, a szűrés, a hőkezelés is.Folytatása: Dekódoltuk a borászok nyelvét 3.

 

Kapcsolódó cikk:

Dekódoltuk a borászok nyelvét 2.


 




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.december 02., hétfő / 15:33

Ajándékba kaptam ezt a szobanövényt és szeretném tudni a nevét

2019.november 03., vasárnap / 14:41

Gyümölcsös az erkélyen

2019.október 21., hétfő / 21:21

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 11:33

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 07:22

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 19., szombat / 15:01

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 17:02

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 16:28

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia