Dekódoltuk a borászok nyelvét! 3.
Topor Erika, 2012. dec. 04.
Borászati szakkifejezések H-I
Legfrissebb gyűjteményünkben a H és I betűs borászati szakkifejezésekkel ismerkedhet meg a kedves olvasó. Fény derül a habzóborra, a hamisítás fogalmára, vagy az irányított erjesztés alapismeretére.

Habzóbor: A pezsgőt utánzó bor, amelyben mesterséges ásványi szénsav van.
Hagymás színű bor: Pirkadt színű, vöröses árnyalatú bor.
Hamisítás: A meg nem engedett anyagok, vagy kezelési eljárások alkalmazása a borászati kezelések során. A valóságot nem fedő megnevezések alkalmazása is hamisításnak számít.
Harmonikus bor: Amikor a bor alkotóelemei összhangban vannak.
Házasítás: Többféle bor és must összekeverése határozott cél érdekében.
Hébér: Lopó.
Hegyközség: Szőlőtermelőkből alakult érdekvédelmi társulás.
Hektoliterfok: A szesztartalom mértékegysége, megfelel 1 liter abszolút alkoholnak.
Hibrid: Különböző fajhoz vagy fajtához tartozó növények keresztezésével létrehozott növényi egyed.
Hidegkezelés (frigorizálás): A bort fagyáspontjához közeli hőmérsékleten hűtik a bort 6-8 napig. ilyenkor a borkő kicsapódik a hideg hatására, melyet még hidegen szűrnek ki a borból.
Hóbor: A fagyasztott borból kicsapott jég olvadéka. Alkoholtartalma 1-2 térfogatszázalék.
Hosszú bor: Zamatos, testes bor, melynek íze a lenyelés után még hosszú ideig érezhető az ember szájában.
Hosszúlépés: Fröccs.
Hőkezelés: Borstabilizálási eljárás, a hidegkezelés során főleg a borkő, a melegkezelés során pedig a fehérjeanyagok csapódnak ki a borból. Az enzimek, és az élő szervezetek, mikroorganizmusok elpusztulnak.
Húzós bor: Aránytalanul magas cserzőanyag-tartalmú bor.
Húzott minta: Olyan borminta, amely a tartályban található bormennyiség minden rétegéből tartalmaz bort. A tartály fenekére leeresztett mintavevő készüléket fokozatosan emelik felfelé (húzzák) a tartály felszíne felé.
Ibrik: Öblös füles ivóedény.
Icce: Űrmérték. Egy magyar icce 0,848 liter, egy pozsonyi icce 0,839 liter, egy kis (erdélyi) icce 0,707 liter.
Illósavak: A bor forralásakor elpárolgó savak gyűjtőneve. A bor legfontosabb illósava az ecetsav.
Impregnálás: Szénsav elnyeletése borban.
Irányított erjesztés: Szabályozott erjesztés. A hidegkezelés alkalmával a borból kivonható a borkő. A melegkezelés alkalmával a borban a nemkívánatos élő mikroorganizmusok pusztulnak el, és az enzimek inaktíválódnak.
Iskolázó borkezelések: A bort tisztábbá, állóképesebbé teszik. Ilyen folyamat a derítés, a szűrés, a hőkezelés is.Folytatása: Dekódoltuk a borászok nyelvét 3.
Kapcsolódó cikk:
Dekódoltuk a borászok nyelvét 2.
Facebook Twitter GoogleStartlap
2019.december 02., hétfő / 15:33