szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Dekódoltuk a borászok nyelvét! 5.

Topor Erika, 2013. ápr. 28.


Borhatározó kisokos P - R

Előzmény: Dekódoltuk a borászok nyelvét! 4.
A borászok titokzatos nyelvét kevesen értik. Mindenkinek, akit érdekel, hogy mi van a palackra írva. A borászati szakkifejezések körében eljutottunk már a P-R betűs szavakig, úgyhogy lassan már végére is érünk a listánknak. Íme a kifejezések!

 

Dekódoltuk a borászok nyelvét! 5.

Palackálló bor: Stabil bor, amely palackba töltve hosszideig (károsan) nem változik.


Palackbuké: A hosszabb ideig palackban tartott borokban kialakuló, sajátságos, speciális kellemes, nemes illat és íz jellemzi.


Palackérett bor: Palackozásra előkészített, érlelt bor.


Parafa dugó: A paratölgy (Quercius suber) kérgéből készült henger alakú, palackok zárására alkalmas rugalmas dugó. A parafa dugóval történő üveglezárás szinte egyidős a modern borospalackok megjelenésével elterjedése a XIX. századra tehető.


Párlási bor: Párlásra szánt bor, amelynek alkoholtartalmat borpárlattal maximum 22,5 százalékra növelték.


Pasztőrözés: Csírátlanítás céljából történő borkezelési eljárás. A bort 70-80°C -ra növelik, pár másodpercig ezen hőmérsékleten tartják, ezáltal borban található hőre érzékeny káros anyagok kicsapódnak, a veszélyes mikroorganizmusok elpusztulnak.


Pecsenyebor: Korábban érvényben volt minőségi kategória. Az asztali boroknál tartalmasabb, értékesebb, de nem "minőségi" bor.


Pektin: A szőlő egyik poliszacharidja. A borban folyamatosan elbomlik. A pektin bomlásakor más anyagok keletkezése mellett metil-alkohol is keletkezik.


Penészíz (dohosság): A rothadt szőlőből készült bor jellegzetes íze. Gyakran azonban penészes eszközöktől, főleg penészes hordótól kaphat ilyen ízt a bor.


Perlit: Riolitos kőzet, őrleményét a borászatban szűrőanyagként használják. 
 

Pezsgő: Borból (vagy mustból) készített, szénsavas bor. A szénsav, - pezsgő alapbor esetén - cukor hozzáadásával keletkezik, zárt palackban, vagy tartályban (tankban) keletkezik, ez a keletkezett természetes szénsav a borban megmarad. A pezsgőkészítésről egy érdekes kiállítás tekinthető meg a Törley pincészet látványpincéjében.


Pezsgőszínű bor: A kék héjú szőlőkből gyors sajtolással kinyert mustból készített bor. Színe világos, a hagymára emlékeztető.
pH: A bor savanyúságát mutatja. A kémiai értelemben vett pH-érték: a hidrogénion- koncentráció negatív logaritmusa. A bor pH értéke nagyban függ a bor savainak összetételétől, mennyiségétől. Fehérborok pH- ja 2,9 - 3,9 között mozog, a vörösborok pH- ja 3,2 - 3,6 közé esik. A nagyobb pH- értékű borok lágyabbak, a kisebb pH- jú borok keményebbek.


Pimpós bor: A borvirágos bor.


Pincemester: A borospince szakképzett kezelője, vezetője.


Pinceszer: Több pincét felkereső baráti borkóstoló.


Pint: Régi űrmérték. Egy pint = két icce. Egy magyar pint kb. 1,7 liter, egy bécsi pint ( kupa ) 1,415 liter. egy pozsonyi pint 1,67 liter.


Pintér: Kádár, bodnár.


Poliszacharidok:
Összetett szénhidrátok. A szőlő poliszacharidjai a keményítő, a cellulóz, a pektinanyagok, és a pentozánok.


Pórsáfrány: Sáfrányos szeklice. A növény virágának főzetét valamikor a bor színezésére használták.


Présmust: A törköly sajtolásával nyert mustfrakció.


Primőr bor:
Már november, december táján készre kezelt, forgalomba hozott újbor. Nagyon divatos Franciaországban, Kanadában stb.


Próbaszüret: A szüret időpontjának helyes meghatározása végett, - szüret előtt akár többször is - kis mennyiségű szőlőt leszüretelnek, a szőlő levét kisajtolják, és vizsgálják a cukor, és savtartalmat. Ha úgy ítélik meg, hogy a szőlő már elérte a technológiai érettséget, megkezdik a szüretet.


Puttony: Hátra vehető régen fából ma fémből, műanyagból készült szőlőszállító edény.


Rajnai kanna:
Fából készült, borossajtár. Általában csűröléskor használták.


Rajnai palack: Hosszú nyakú, 0,7 vagy 0,75 literes borospalack. Minőségi borokat töltenek bele.


Rámpás bor: Kiforrott, de még le nem tisztult bor. Lásd: majomtej.


Rázópróba: Az egyik állóképességi vizsgálat. A palackozott bort több napon át rázógépen rázzák. A próba a szállíthatóság próbája.


Reduktív borkezelés: Az oxidatív folyamatok kizárásával végzett borkezelés, amelynek célja a szőlőből származó erjedéskor keletkezett illat- , zamatanyagok megőrzése.


Rezes törés: A borban rézsók csapódnak ki.


Rókaíz: Néhány amerikai, és direkt termő hibrid fajta borának a róka szagára emlékeztető kellemetlen íze.


Rókaszínű: Pirkadt, hagymaszínű.
 

Rozébor: Kékszőlőfajták rövid ideig tartó héjon erjesztésével, vagy gyors feldolgozásával nyert világos piros színű bor. A rozéborok évekig nem tárolhatók, mivel megöregednek és elvesztik zamatukat.


Rövid bor: Olyan bor, melynek ízét már röviddel a lenyelés után nem lehet érezni. 
 

 

Kapcsolódó cikk:

Szemezgess különleges szőlőfajtákból!




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.szeptember 15., vasárnap / 15:21

Rododendronom levelei sodródnak.

2019.szeptember 03., kedd / 18:54

Nem tudom milyen novenyt vettem? Az elado sem tudta megmondani.

2019.július 31., szerda / 07:39

Rhododendron levél száradás


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia