szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Dekódoltuk a borászok nyelvét! 6.

Topor Erika, 2013. máj. 02.


Avagy borhatározó kisokos kezdőknek és haladóknak
Előzménye: Dekódoltuk a borászok nyelvét! 5.

A borkészítéskor használt szakkifejezések rengetegében könnyű elveszni, viszont a kiváló borválasztáshoz elengedhetetlen a szakkifejezések ismerete. Most az S-Ü-ig nézzük át az ismerősnek tűnő szakkifejezéseket.

 

Dekódoltuk a borászok nyelvét! 6.

Sajtó: Növényi nedvek nyomással való kisajtolására szolgáló eszköz.


Savtartalom: A must és a bor savtartalma kötött, szabad, vagy részben kötött és félig kötött (só) alakban tartalmazza. A must, és bor savanyú ízét a szabad, és a félig kötött savak okozzák. A must, és bor savai: borkősav, ecetsav, almasav, citromsav, tejsav, glükonsav, illósavak, stb. A savtartalmat általában titrálással ( analitikai módszer ) állapítják meg.


Savtompítás: Savtartalom csökkentése szénsavas mésszel.


Sec: (Francia) Száraz, nem édes ital.


Seprő: Az újbor üledéke. Főleg élesztőt és borkövet tartalmaz.


Seprőbomlás (seprőrothadás): A seprő szerves anyagainak rothadása.


Seprőbor: Seprőből készült alkoholt tartalmazó ital. Hamisítvány, nem bor.


Siller: (német) Világospiros bor. Lásd: kastélyos.


Spanyolföld: Agyagföld. Régen borderítésre használták.


Srédli: A szállítóhordók zárására használják.


Stabil bor: A bor a tulajdonságait hosszan megőrzi.


Stabilizálás:
A bor tulajdonságainak - főleg tisztaságának - tartós megőrzését előirányzó borkezelési eljárás.


Steril töltés: Borpalackozás csíramentesítéssel.


Stiches bor: A megecetesedett bor.


Szaflór: A pórsáfrány virágzatából készült régebben borszínezésre használt főzet.


Szalmabor: A leszüretelt szőlőt szalmán töppesztik, és e szőlőből csemegebort készítenek. Készítése néhány déli országra jellemző.


Szamorodni: (lengyel, jelentése: ahol termett.) Tokaji bortípus, aszúszemeket is tartalmazó szőlőből készül. Száraz, és édes szamorodnit is készítenek.


Száraz (bor): Cukrot nem, vagy nagyon keveset tartalmazó bor.


Száraz cukrozás: Répacukor musthoz való hozzáadása víz felhasználása nélkül.


Szaturálás: Gáz elnyeletése folyadékban. Például habzóbor készítésénél szén- dioxidot nyeletnek el a borban.


Szediment: Üledék.


Színelés: Az ülepítéssel megtisztított must vagy bor lefejtése az üledékről.


Színtelenítés: Aktív szénnel történő színtelenítő eljárás. Hibás borok színét kezelik ezzel az eljárással.


Szivornya: Hajlított cső, különböző hosszúságú szárral van ellátva, a bor színelésére használják.


Szúrólopó: Kis mennyiségű borminta kivételére szánt, üvegből készült mintavevő.


Szűrés: Folyadék átsajtolása lukacsos szerkezetű anyagokon a folyadék megtisztítása céljából. A borászatban perlitet, kovaföldet, szűrőlapokat, szűrőgyertyákat, szűrőmembránokat használnak.


Szűrőgyertya: Porcelánból, saválló acélszövetből készült henger, gyertya alakú szűrő eszköz.


Szűrőlap: Cellulóz, pamut, perlit, kovaföld, stb. keverékéből készült változatos alakú, és formájú préseléssel előállított szűrőanyag, általában lap formában hozzák forgalomba.


Szűrőmembrán: Műanyagból készült szűrőhártya. Pórusmérete: 0,1- 10 mikrométer.


Tájbor: Egy bortermő tájról származó jobb minőségű asztali bor.


Talajíz: Egyes termőhelyeken a borok jellegzetes íze, amelyet (lehet hogy egyoldalúan) a talajnak tulajdonítanak.


Tankpezsgő: Fémtartályban készített pezsgő. Minősége nagyon különböző lehet, az alapbortól, és az érlelési időtől nagyban függ.


Tannin: Cserzőanyag.


Taposókád: A szőlő taposásánál használt kád, általában fából készült.


Taposózsák: A taposásra szánt szőlő befogadására szolgáló zsák.


Tartarátok: A borkősav sói, például a borkő.


Tejsavas erjedés: Egyfajta borbetegség.


Teljes érés: Az érettségi állapot, amikor a szőlő tömegében a legtöbb cukrot tartalmazza.


Testes bor: Sok vonadékanyagot tartalmazó bor.


Típusbor: Sajátos jelleggel nem rendelkező, egyszerű bor.


Tirázsdugó: Az erjedés és az érlelés idején a pezsgőspalackot lezáró dugó.


Töltögetőbor: A bor apadása miatt keletkezett hiányt ezzel a borral pótolják. Általában erősebben kénezik.


Törköly: A sajtolás alkalmával visszamaradt kisajtolt szőlőszemek.


Törkölybor: Csiger, lőre


Törkölykalap: A vörös szőlő héjon erjesztésénél az erjesztőkád tetejére összegyűlt törköly.


Törött bor: Kiválások vagy mikroorganizmusok elszaporodása miatt tisztaságát vesztett bor.


Törzsoldat: 1- 5 százalék kénessavat tartalmazó mustos, vagy boros oldat, melyet kénezésre használnak. Vizes törzsoldattal edényeket, eszközöket fertőtlenítenek.


Tőtike: Hordók megtöltésére használt nagyobb négyszög alakú tölcsér. Űrtartalma elérheti a 10 -20 litert is.


Transzporthordó: Borszállításra használt, max. 850 literes fahordó.


Túlderítés: A szükségesnél, a kívánatosnál vagy a megengedhetőnél több derítőanyag hozzáadása a borhoz. A leggyakoribb a zselatinos túlderítés, aminek hatására "fehérje-kiválásos" lesz a bor.


Tükrös bor: Tökéletesen tiszta, csillogó bor.


Tüzes bor: Nagy alkoholtartalmú bor.


Tűzésszám: A fahordók alakját meghatározó viszonyszám. A donga hasban és fejben mért szélességének különbségével osztjuk a hasban mért szélességet, ez a hányados a tűzésszám.


Újbor: Az utolsó szüretből származó bor.


Utóérés: A termény leszüretelése utáni érési folyamat. A szőlőnek nincs utóérése!


Üde bor: Fiatal, némi szénsavat is tartalmazó kellemes könnyű bor.


Üledék: A must. vagy a bor leülepedett részecskéit tartalmazó elegy.


Ülepít: A szuszpenzió lebegő részecskéit gravitációs erőtérben leülepíti.


Üres bor: Kevés illat- és zamatanyagot, vonadékanyagot, alkoholt tartalmazó jellegtelen bor.


Ürmös: Növényi anyagok kivonatával ízesített likőrbor. A főtt ürmös mustból készül. A mustot 30-35 százalék cukortartalom eléréséig ("főzik"), erjesztik, majd az erjesztést egy kívánt pontnál szesz hozzáadásával megállítják. A zacskóban belógatott fűszerkeverék kb. három hétig van a borban. Folytatása: Dekódoltuk a borászok nyelvét

 

Kapcsolódó cikk:

Így válassz bort az étel mellé!

 




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.július 31., szerda / 07:39

Rhododendron levél száradás

2019.július 20., szombat / 17:26

Cukkini termése elrohad

2019.július 18., csütörtök / 06:42

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség

2019.július 17., szerda / 22:16

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia