szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Dekódoltuk a borászok nyelvét!

Topor Erika, 2012. nov. 04.


Avagy a Borászati szakkifejezések ABC-je 4.

A borászok nyelvét kevesen értik, ezért nem árt, ha mi is megtanulunk egy-két hasznos kifejezést, alapfogalmat. Borászati szakkifejezéseink következő epizódja a D-E betűvel kezdődő szavakkal. Mindenkinek, akit érdekel, hogy mi van a palackra írva.

Dekódoltuk a borászok nyelvét!

Darabban lévő bor (darabban tartás): A nem teljesen tele töltött hordóban tartott bor.


Darabíz ( syn. levegőíz): Borhiba, mely akkor alakul ki, amikor a darabban tartott borok oxidációja során az alkohol egy része aldehiddé oxidálódik.


Degorzsálás: A pezsgő seprőjének kilövetése.


Dekantálás: Az előző kifejezéshez hasonló, jelentése: a bor leválasztása a seprőről.


Dekolor: Színtelenítő aktív szén.
 

Demi doux: jelentése: félédes. 
 

Demizson: vesszővel (régebben náddal vagy szalmával) körbefont, füles üvegballon.


Derítés: Tisztító és stabilizáló borkezelési művelet.


Derítővas
: A folyadék keverésére szolgáló fa- vagy fémlap.


Deszulfitálás: jelentése kéntelenítés. A kén-dioxid mennyiségének csökkentése, fizikai és kémiai módszerekkel.


Dézsmabor: A földesúr számára a jobbágyok által tized fejében adott bormennyiség.


Diglükozid: két cukormolekulát tartalmazó antocianin.


Dióíz: Élesztők által termelt, főleg cherryre jellemző íz.
 

Dionüszosz: Az ókori görög bor és szőlő istene.


Direkt termő: Nem oltott, hanem közvetlenül termő szőlőfajta, mert gyökere a filoxérának ellenáll. Ilyen pl. az Izabella.


Diszacharid: Kettős cukor, mint pl. a szacharóz. A szőlő nem tartalmaz diszacharidot.


Dohos hordó (dohos íz):
Penészes hordó, amitől a bor is penészes (dohos) ízt kap.
 

Donga: A hordó, kád oldalait alkotó deszka.
 

Dorni: A boroshordó ajtajába beépített csavar, amivel a hordóajtót a helyére illesztik.
 

Dugóíz: Hibás dugó-előkészítésből származó, pl. penészes dugótól származó íz.
 

Duplapasztás: Vörösborkészítés során elválasztják a must egy részét a törkölytől. Így kevesebb mustra több színanyagban gazdag szőlőtörköly kerül, és a megfelelő érleléssel sötétebb vörösbor készíthető.
 

Ecetbaktériumok: A bor ecetesedését okozó „pálcika alakú” baktériumok.


Ecetsav: Egészséges borokban az ecetsavtartalom legfeljebb O,5-0,8 g/liter lehet. Az ecetesedés a bor legsúlyosabb betegsége.


Édes tartalék: Erjedésmentesen megőrzött must.


Egéríz: Borbetegség, amikor a bornak az egérvizelet szagára emlékeztető íze van. 
 

Eisaucin: Megfagyott, vagy fagyos szőlőből nyert borkülönlegesség.
 

Élénk bor: Könnyű, közepes szénsavat is tartalmazó bor.


Éles bor: Nagy savtartalmú, esetleg szénsavat tartalmazó bor.


Élesztő:
A must és a bor legfontosabb mikroorganizmusa, a borélesztő, Saccharomyces cerevisiae erjeszti a mustot borrá.
 

Eperíz (szamócaíz): Kevés számú direkt termő fajta jellemző íze.


Érdes bor: Sok cserzőanyagot tartalmazó, kellemetlen ízű bor.


Erjed: Valamilyen szerves anyag mikroorganizmusok hatására átalakul, egyszerűbb anyagokra.


Erjedési űr: Az erjedő anyag térfogat-növekedése miatt a hordóban vagy az erjesztő tartályban meghagyott űr.


Eszencia: Tömény ízesítőoldat szeszes italok készítéséhez.


Etanol: Syn. Etil- alkohol.


Évjárat: Egy adott év bortermése, az évjárat minősége nagyban függ az adott év időjárási viszonyaitól. A borok esetében az egyik legtöbb információt magában hordozó adat az évjárat.


Expedíciós likőr: A pezsgő édesítésére használt cukoroldat, amely tartalmazhat aromaanyagokat is.


Extrakt (vonadékanyag): A bor vagy a must elpárologtatása után visszamaradó anyag. A cukormentes extrakt: az összes extrakt és a cukortartalom különbsége
 

Előzmény:

Borászati szakkifejezések ABC-je 3.




Hozzászólások (1)

Nico Nico
2015. okt. 30. (1 142 napja)
A borászati szaknyelv rengeteg idegen kifejezést használ, mint ahogy ez itt is fel van tüntetve. Talán a 10 legfontosabb ezen az oldalon remekül összegyűjtésre került: http://boraszportal.hu/borvilag/10-fogalom-amit-jo-ha-ismersz-a-borokrol-6036


Friss hozzászólások

2018.december 07., péntek / 23:28

Flamingó virág levelei barnulnak

2018.december 07., péntek / 20:32

Flamingó virág levelei barnulnak

2018.december 07., péntek / 20:30

Szőlő és gyümölcsfa milyen fajta tápanyag szükséges

2018.november 30., péntek / 12:00

Diétázz trópusi tüskéstökkel!

2018.november 21., szerda / 07:24

Tippek az elburjánzó növények elszaporodása ellen!

2018.november 19., hétfő / 17:16

Helyre vetett gyümölcsfa kontra elvágott gyökérzet .

2018.november 19., hétfő / 17:02

Száraz agyagos, vályogos talajra milyen gyümölcsfát érdemes ültetni?

2018.november 15., csütörtök / 22:07

Gyep sárgulása, pókhálószerű foltok

2018.november 15., csütörtök / 22:00

Helyre vetett gyümölcsfa kontra elvágott gyökérzet .

2018.november 15., csütörtök / 21:57

Száraz agyagos, vályogos talajra milyen gyümölcsfát érdemes ültetni?


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia