szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Dézsás karácsonyfák utóélete

Scheftsik Tamás, 2012. jan. 11.


Elteltek az ünnepek, a karácsonyi díszítés lekerült a fákról. Ha az ember végigsétál az utcán ilyenkor szomorú látvány tárul a szeme elé. Az egykor oly’ fenséges, pompás díszruhába öltözött örökzöld vendégeink barnuló „tetemei” lepik el a kukák környékét.

Dézsás karácsonyfák utóélete

Ettől a látványtól azok sem menekülnek, akik dézsás fenyővel ünnepelték a karácsonyt, bár ők legalább nem gyarapítják a szárazom meredező fák földön elterülő rengetegét. Ám a vásárlásnál gyakran nem gondoljuk rendesen végig, hogy mit is fogunk kezdeni az új jövevénnyel.

Mit hova?

Amikor a dézsás fenyőnket szemléljük, gondolkozzunk el rajta, hogy egyáltalán el fog-e férni a kertünkben. Nem szabad megfeledkezni arról a tényről, hogy bár ezek a fák tényleg nagyon impozánsak, óriásira megnőhetnek, így elvehetik a fényt kertünk többi lakójától. Ha pedig ez megtörténik, kénytelenek leszünk kivágni az évekig dédelgetett örökzöldünket. Ha esetleg mégsem találunk helyet a kertben, még mindig elajándékozhatjuk, vagy a legtöbb esetben az ünnepek után a kertészetben visszaveszik. Fontos szempont lehet még a fajta is. Az ezüst vagy nordmann fenyők, bár igen keresettek, szélesek és magasak is lesznek a kertbe kerülést követően. Tehát ezeket a fajokat csak azoknak érdemes kiültetniük, akik biztosak abban, hogy megfelelő mennyiségű tér áll a rendelkezésükre. Kisebb kertekbe inkább a magas, de oszlopszerű fákat érdemes elhelyezni. Ilyen lehet a szerb lucfenyő. Formás fa, ideális karácsonykor, és a kicsi kertben is igazán mutatós lehet. Sajnos azonban a luccok nem nagyon bírják a városi kerteket. A szennyezett és meleg levegőben megtámadja őket a gubacstetű. A fertőzés következtében a fa sajnos lassan de biztosan elpusztul.

 

Kiültetés

Ez az a mozzanat, amit a legtöbben elrontanak. Amikor a fát megveszik, a legtöbb esetben először a teraszra kerül, csak utána a lakásba, hogy lehessen díszíteni. Amikor azonban az ékek már lekerültek, a fát egyszerűen kiteszik a kertbe, hogy tavasszal majd beültessék. És sajnos az napokon belül el is pusztul. A melegben a cserepes növények fejlődni kezdenek. Nincs ez másként a fenyővel sem. Amikor a szobában az égők alatt ácsorog a fa, az életciklusa megváltozik, mivel a hidegről bekerült a melegre. Mintha a tavasz köszöntött volna be. Amikor azonban kitesszük a kertbe, hogy el is férjünk valahogy a szobában, olyankor újra telet hozunk rá. A gyors változáshoz nem tud alkalmazkodni, így súlyosan sérül, rosszabb esetben el is pusztulhat. Mielőtt a kertbe tennénk a vendégünket, néhány napra egy olyan helyet kell neki keresnünk, ahol a hőmérséklet 0-5 °C között van. Az sem baj, ha sötét, a lényeg, hogy legyen egy kis átmenet, egy védett hely, ahol a fa hozzászokhat a kinti hideghez, újra felkészülhet a pihenési szakaszra.

 

Lakásban

Azok a családok, akik kertel nem rendelkeznek, de mégis cserepes fenyővel ünneplik a karácsonyt, általában csupán egy választásuk van, a fát visszaviszik a kertészetbe. Ha azonban előre gondolkodnak, akkor még ők is sokáig gyönyörködhetnek a szerzeményükben. Amikor a fát kiválasztják, mindenképpen törpe növekedésű fajt részesítsenek előnyben. Bár ezek valamivel drágábbak, viszont biztosan nem fognak kinőni minket a saját teraszunkról. Az ünnepek után, ugyanúgy betartva az átmenetet, rakjuk ki az erkélyre a fánkat, és máris egy kis örökzöld örömet csempésztünk a kilátásba. Fontos a fajtának megfelelő öntözés, illetve, hogy minden évben ültessük át a növényt egyre nagyobb cserépbe mindaddig, amíg el nem éri végleges magasságát.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.február 12., kedd / 12:10

Levélsárgulás a friss hajtásokon

2019.február 12., kedd / 12:03

Mi baja lehet növénynek?

2019.február 12., kedd / 11:55

Mi baja lehet növénynek?

2019.február 10., vasárnap / 20:00

Babérmeggy leveleinek foltosodása

2019.január 28., hétfő / 19:11

Szeretném tudni mi a neve a növénynek

2019.január 26., szombat / 11:13

Szeretném tudni mi a neve a növénynek

2019.január 26., szombat / 10:46

Szeretném tudni mi a neve a növénynek

2019.január 24., csütörtök / 15:02

Szeretném megkérdezni,hogy málna dugványt,hogyan tudok vírusmentesíteni.Köszönöm válaszukat.

2019.január 24., csütörtök / 15:00

Szeretném tudni mi a neve a növénynek


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia